Začenja se sezona prehladov, viroz in okužb dihal. Veste, kako lajšati simptome in kako pravilno uporabiti določena zdravila? Preberite si nasvete farmacevta.

Bojan Madjar, magister farmacije iz Pomurskih lekarn, ponuja nasvete za lajšanje simptomov in pravilno uporabo zdravil.  

Tablete in kapsule 

Pri zdravljenju ali lajšanju simptomov zgornjih dihal so nam v pomoč zdravila v različnih farmacevtskih oblikah. Tablete in kapsule so sicer najpogostejša farmacevtska oblika zdravil, z uporabo katerih ima uporabnik praviloma najmanj težav.

Tablete in kapsule moramo praviloma zaužiti cele. Če imamo s požiranjem težavo se pred morebitnim drobljenjem tablet ali odpiranjem kapsul posvetujemo s farmacevtskim strokovnim delavcem v lekarni.

Tako kot pri ostalih farmacevtskih oblikah je tudi pri tabletah in kapsulah potrebno poznati priporočljive in najvišje dovoljene enkratne in dnevne odmerke. Izogniti se je potrebno kombiniranju zdravil z isto učinkovino.

Previdnost je potrebna predvsem ob uporabi tako imenovanih kombiniranih zdravil. Gre za zdravila, ki vsebujejo več učinkovin in jih proizvajalci pogosto oglašujejo za lajšanje simptomov prehlada in gripe.

Načeloma se pri izbiri zdravila odločimo za tiste, ki delujejo na izražene simptome. Nesmiselno je jemanje zdravila za simptom, ki ni izražen. S tem tudi tvegamo pojav neželenih učinkov.

Šumeče tablete in sirupi 

Šumeče tablete in zrnca za pripravo peroralnih tekočin in suspenzij pred uporabo raztopimo v kozarcu vode. Pred zaužitjem počakajmo, da se v celoti raztopijo. Peroralne praške stresemo na žlico ali v kozarec in dodamo nekaj tekočine.

Nikoli jih ne stresamo direktno v usta, ker je zaradi fine uprašenosti možno neželeno inhaliranje v dihalne poti.

Predvsem pri lajšanju težav s kašljem, bodisi gre za suh bodisi moker kašelj, pogosto posežemo po sirupih in peroralnih suspenzijah. Te je potrebno pred uporabo dobro pretresti, da zagotovimo enakomerno razporeditev in enakomeren odmerek zdravila. Za odmerjanje je priporočljivo uporabiti priložene dozirne odmernike (kapalke, merilne žličke, merice in brizge).

Kadar dajemo zdravila otroku z brizgo, vsebino počasi izpraznimo v notranji kot ličnice, s čimer preprečimo, da bi otrok zdravilo takoj izpljunil.

Po zaužitju zdravila v obliki sirupa ali peroralne suspenzije je priporočljivo splahniti usta s kozarcem vode. Pitje vode je priporočljivo zaradi odstranjevanja neprijetnega okusa in zaščite zob pred kariesom, zlasti po jemanju sirupov in drugih sladkih tekočin. Po uporabi speremo žličke, merice ali kapalke pod tekočo vodo in dobro zapremo stekleničko.

Zdravilo shranjujemo skladno z navodili proizvajalca. Upoštevajmo, da so tovrstna zdravila uporabna določen čas po prvem odprtju.

Zeliščni čaji

Pri lajšanju kašlja pozna ljudska medicina kar nekaj zdravilnih rastlin, ki jih uporabljamo v obliki čaja. Zdravilni čaj običajno pripravimo kot poparek - eno čajno žličko zdravilnega čaja prelijemo s skodelico vrele vode (150 mililitrov), dobro premešamo, pokrito pustimo stati deset minut in nato precedimo.

Izjema je čaj iz slezovih korenin, ki ga pripravimo kot macerat - predpisano količino slezovih korenin (pol do eno čajno žličko) prelijemo s hladno vodo (150 mililitrov), pokrito pustimo stati 30 minut, vmes večkrat premešamo in nato precedimo. Čaj iz slezovih korenin lahko pred uporabo rahlo segrejemo, ne smemo ga prevreti. 

Pršila in kapljice za nos

Eden izmed pogostejših simptomov okužbe zgornjih dihal je izcedek iz nosu ali zamašen nos. V takih primerih pogosto posežemo po farmacevtskih oblikah, ki učinkovino dostavijo neposredno na površino nosne sluznice. Najpogosteje v ta namen uporabljamo kapljice za nos in pršila za nos

Kapljice apliciramo v nos leže, s čimer preprečimo, da bi tekočina stekla v usta. Na ležišču imamo glavo nagnjeno nazaj, čez rob ležišča.

Predpisano število kapljic s kapalnim nastavkom kanemo v vsako nosnico in počakamo nekaj trenutkov. Glavo čez 30 sekund premaknemo v najmanj tri različne smeri: levo, desno, naprej, nazaj, da se bo tekočina lahko enakomerno razporedila po nosni votlini. Tekočino, ki bi nam morebiti kljub pazljivosti stekla v usta, moramo izpljuniti.

Uporaba nosnih pršil je enostavnejša, saj se tekočina laže in enakomerneje porazdeli po nosni sluznici. Vsebnik s suspenzijo pred uporabo pretresemo.

Pred prvo uporabo pršila za nos ali če tega že nekaj časa nismo uporabljali, sprostimo nekaj zdravila iz pršilke v zrak, in sicer tako, da nastavek nekajkrat potisnemo navzdol, pri čemer se mora pokazati fino razpršena meglica.

Apliciramo jih lahko sede ali stoje. Glavo nagnemo toliko naprej, da bomo gledali prste na nogah. Z desno roko namestimo nastavek v levo nosnico in ga usmerimo proti zunanji nosni steni. Nastavek potisnemo navzdol, da se sprosti odmerek in ob razpršitvi zdravila nežno vdihnemo skozi nosnico.

Kadar moramo aplicirati zdravilo v obe nosnici z levo roko nastavek namestimo še v desno nosnico in ga usmerimo proti zunanji nosni steni, sprostimo odmerek in ga vdihnemo.

Pri izcedku iz nosu ali zamašenem nosu pomaga tudi galenski izdelek v obliki gela ali mazila za nos, ki lahko vsebuje več učinkovin. Izdelka (mazilo ali gel) z mentolom ne smemo nanašati neposredno na nosno sluznico, saj bi lahko, predvsem pri majhnih otrocih, povzročilo krč v grlu in zadušitev.

Odsvetujejo jih tudi astmatikom.

Po uporabi katere koli farmacevtske oblike za nos konico tube ali nastavka obrišemo s čistim robčkom in ga zapremo z zaporko.

Zdravila z lokalnim delovanjem na nosni sluznici pravilom apliciramo v obe nosnici. Pred uporabo zdravila je priporočljivo nosno sluznico očistiti, kar lahko storimo z izpihanjem nosu, najbolje da pri tem uporabimo fiziološko raztopino. Uporaba fiziološke raztopine z namenom čiščenja nosne sluznice je priporočljiva pred nanosom zdravila, ne uporabljamo pa je takoj oziroma nekaj časa po nanosu zdravila, da le tega ne izperemo iz nosne sluznice, preden bi se absorbiralo.

Samozdravljenje je omejeno na sedem dni

Načeloma velja, da je samozdravljenje simptomov okužb zgornjih dihal omejeno na sedem dni. Še posebno je potrebno opozorilo upoštevati ob uporabi določenih zdravil, ki za zdravljenje otekle nosne sluznice vsebujejo tako imenovane dekongestive. Gre za kapljice ali pršila za nos, ki učinkujejo hitro po nanosu. Zmanjšajo nabreklost nosne sluznice in izločanje sluzi.

Hitro in uspešno lajšanje težav poveča možnost zlorab ter nabreklosti nosne sluznice, zaradi česar je uporaba takšnih zdravil omejena na največ pet do sedem dni.

Tudi za kapljice in pršila velja, da se lahko uporabljajo določen čas po prvem odprtju. Ljudje se lahko poslužujejo tudi tradicionalnih načinov lajšanja okužb zgornjih dihal, kot je inhaliranje vodne pare, ki so ji lahko dodana eterična olja (evkalipta, mete, bora, kamilice, čajevca).

S tem si lahko odmašimo nos, eterična olja pa imajo tudi določeno protimikrobno delovanje, ni pa dokazano, da skrajšajo trajanje simptomov.

Vdihavanje pare ugodno deluje na pljuča, ker ovlaži dihalne poti in izboljša prekrvavljenost. Opisane inhalacije odsvetujemo pri otrocih in preobčutljivih osebah. Vedno pazimo, da ne bi prišlo do opeklin.

Pršila in pastile 

Ob težavah s sluznico žrela (bolečine, praskanje v žrelu) radi posežemo po lokalnih farmacevtskih oblikah za žrelo, ki so v obliki pršil ali pastil. Pri uporabi teh farmacevtskih oblik velja upoštevati napotek, da jih uporabimo po uživanju hrane ali pijače in nekaj časa po uporabi ne jemo in ne pijemo.

S hrano ali pijačo odstranimo učinkovine s sluznice ter tako zmanjšamo oziroma skrajšamo njihov učinek.

Pastile običajno odmerjamo redkeje kot razpršila, ki so bolj praktična kadar jih uporabimo tik pred spanjem, ponoči, na sestanku ali na poti.

Pastilo zadržujemo v ustih toliko časa, da se raztopi. Pastil ne žvečimo, niti jih ne smemo pogoltniti.

Pršila običajno razpršujemo preko cevke, ki jo usmerimo proti vnetemu delu v ustni votlini ali žrelu. Glede števila odmerkov upoštevamo navodila proizvajalca oziroma se o tem prepričamo ob nakupu v lekarni. 

Čeprav gre pri opisanih zdravilih in farmacevtskih oblikah za take, ki jih lahko kupimo v lekarni brez recepta je njihov način uporabe pomemben, ne le z vidika učinkovitosti, pač pa tudi varnosti.

Posebno takrat, ko se odločite za izdelek, ki ga še ne poznate, se tudi o načinu uporabe posvetujte v lekarni.

Starejše novice