Gripa je akutna virusna bolezen dihal, povzročena z virusi influence. Poznamo več tipov virusov influence: A, B in C, ki jih nadalje delimo še na podtipe.

Okužbe z virusi influence se na severni polobli pojavljajo predvsem v zimskih mesecih in ogrožajo vse prebivalstvo, še posebno starejše ljudi, bolnike s kroničnimi srčnimi, pljučnimi, presnovnimi in drugimi boleznimi in majhne otroke. Sčasoma se virusi influence spreminjajo, občasno in povsem nepričakovano se pojavljajo novi podtipi virusa influence, ki povzročijo pandemijo.

Kako se lahko okužimo?

Povzročitelj gripe, virus influence, se prenaša s kužnimi kapljicami in preko površin, ki so onesnažene z izločki dihal obolelega z gripo.

Kužne kapljice nastanejo ob kihanju, kašljanju in glasnem govorjenju. Prepotujejo razdaljo največ do enega metra, zato je za prenos virusa influence potreben tesnejši stik z zbolelim, običajno v zaprtem prostoru. Na površinah v posušeni sluzi lahko virus influence preživi več ur. Če se onesnaženih površin dotaknemo s prsti, lahko virus influence zanesemo na sluznice nosu in ust in se okužimo.

Koliko časa po stiku zaznamo simptome?

Načeloma dokaj hitro po okužbi zaznamo bolezenske znake in simptome. Običajno se pojavijo 1-3 dni po okužbi.

Ob značilni klinični sliki bolezen običajno poteka po naslednjem scenariju:

naenkrat občutimo mrzlico in temperatura se naglo povzpne nad 38 stopinj Celzija ali celo nad 39 stopinj Celzija. Ob vročini so precej moteče še bolečine, bolijo mišice, udi. Prisoten je močan glavobol, ki ga ponavadi občutimo z močno topo bolečino. Močno smo utrujeni in se slabo počutimo. Pridružijo se lahko bolečine v grlu in težave s požiranjem.

Značilen je suh in dražeč kašelj. Nemalokrat se izrazi občutljivost na svetlobo, ob premikanju oči čutimo bolečino. Razen kašlja, ki lahko traja več tednov, znaki po navadi izginejo v dveh do sedmih dneh.

Lahko okužbo preprečimo?

Najbolj učinkovita zaščita pred gripo je cepljenje.

Po cepljenju se zaščita pri mlajših razvije po tednu dni, pri starejših traja razvoj imunosti 14 ali celo več dni. Ker se virusi gripe pogosto in hitro spreminjajo, strokovnjaki vsako leto na novo izdelajo cepivo proti virusom, za katere so ocenili, da bodo krožili. Prav zaradi tega moramo cepljenje proti gripi ponoviti vsako leto.

Pomembno je vzdrževati zdrav življenjski slog, s čimer bomo tudi v primeru okužbe bolezen lažje preboleli. V ta namen moramo vzdrževati dobro telesno kondicijo, se veliko gibati na svežem zraku in uživati zdravo hrano z veliko sadja in zelenjave ter se seveda izogibati škodljivim razvadam, kot je kajenje. Pomembno je tudi, da se znamo spoprijemati s stresom, si privoščiti počitek in dovolj spanca.

V mesecih, ko je okužb dihal veliko, se izogibamo zaprtih prostorov in si večkrat skrbno umijemo roke, da ne zanesemo virusa influence in tudi drugih mikroorganizmov na dihala.

Kaj storiti, če zbolimo?

Znake in simptome gripe običajno, razen v primeru značilne klinične slike, težko razlikujemo od drugih okužb zgornjih dihal. To je posebej problematično v času epidemije covid-19. Zato ob znakih okužbe zgornjih dihal v Pomurskih lekarnah najprej priporočamo, da s testiranjem na prisotnost virusa SARS-Cov-2 izključimo možnost bolezni covid-19.

Četudi nismo zboleli za boleznijo covid-19 priporočajo, da vsaj nekaj dni ostanemo doma. Telesu omogočimo počitek, s čimer bomo hitreje okrevali. Največja kužnost je tik pred pojavom bolezni in nekaj dni po začetku gripe (3-5 dni), zato v tem času omejimo stike z drugimi ljudmi saj tako zmanjšamo možnost prenosa okužbe.

Poskrbimo tudi, da ne prenesemo virusa influence na svoje bližnje, zato uporabljamo zaščitno masko, si večkrat dnevno umijemo roke in kašljamo v rokav. Sproti odstranimo posmrkane robčke. Roke si umijemo vsakič, ko jih onesnažimo z izločki dihal. Uporabljamo svoje kozarce in jedilni pribor.

Kako lajšamo simptome?

Če imamo povišano telesno temperaturo nad 38 stopinj Celzija, jemljemo antipiretike – zdravila, ki znižajo telesno temperaturo. Bolečine (npr. glavobol ali bolečine v mišicah) lahko blažimo s protibolečinskimi zdravili.

Ob zamašenem nosu uporabljamo zdravila s katerimi povečamo prehodnost nosu in olajšamo dihanje. Kašelj lahko pomirjamo s pomočjo zdravil za lajšanje kašlja. Boleče žrelo blažimo z uporabo protibolečinskih in/ali protivnetnih pastil ali pršil.

Glede izbire zdravila se obrnite na farmacevtske strokovne delavce v Pomurskih lekarnah. Vsako od zdravil ima določene omejitve, zato zaupajte strokovnjaku, da vam pomaga izbrati vam primerno zdravilo.

Hkrati vam bo svetoval pravilno uporabo, s čimer boste zmanjšali potencialno tveganje, ki ga s sabo prinaša uporaba zdravil, posebno ob nepravilni uporabi.

 

Pripravil: Bojan Madjar, mag. farm. spec., Pomurske lekarne

Komentarji (6)

Delavec na minimalcu (ni preverjeno)

Prejšnjo sezono gripe ni bil zaneležen niti en primer gripe,zdaj naenkrat pa strokovnjaki dajejo navodila za zajezitev gripe....kateri strokovnjaki??...tile,ki nas že skoraj dve leti zavajajo in si vsak dan izmišljujejo neke nove izgovore za neuspehe pri zatiranju virusnih obolenj dihal.....vsi ki so imeli kaj pameti so se distancirali od trenutne strokovne skupine in vlade.

gost81 (ni preverjeno)

a bejž no , a gripa sploh še obstaja, čudno, sem mislo da le še kovid.

Onvkx (ni preverjeno)

PREHLAD NATEG IN PREVARA ŽE DVE LETI VAS JEBEJO V MOZAG 10x NA DEN PA VI MEDIJI ZAPRITE SE V KLEJT PVM LAŽNIVA!

rr (ni preverjeno)

Tebe bi trbelo za vūja streskat ka bi se strejzno..

In reply to by Onvkx (ni preverjeno)

necepec (ni preverjeno)

onvkx,
pa ka si totalen idiot in si še nej ugotovil, ka si s ten enin stavkon redno dosaden. Če imaš kaj pametnega za povedati, parlamentejraj, s tem stavkom pa komot prenehaš, ker pomeni nič od nič!

In reply to by Onvkx (ni preverjeno)

rr (ni preverjeno)

Sploj san nej stebof komentero...
Drūgo pa prebolo san covid komaj
pred 14 dnevi moren povedat ka je bilo zajebano
pa me svadi da nikak napise prevara in nateg

In reply to by necepec (ni preverjeno)

Starejše novice