Slika je simbolična.
Posebni termini testiranja za prekinitev izolacije niso predvideni.

Posebni termini hitrega testiranja na okužbo s koronavirusom, z negativnim izvidom katerega je od danes po sedmih dneh mogoče prekiniti izolacijo, za ta namen niso predvideni, je povedal državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar.

Pojasnil je tudi, da vladi o skrajšanju izolacije ni treba odločati, saj so to strokovne odločitve.

Vindišar je na današnji vladni novinarski konferenci pojasnil, da se kot začetek izolacije pri osebi brez znakov okužbe šteje dan, ko prejme pozitiven izvid PCR testiranja

Pri osebi z bolezenskimi znaki okužbe, ki je bila potrjena tudi s PCR testom, pa se kot prvi dan izolacije šteje dan, ko se pojavijo simptomi okužbe.

Izolacija se od danes lahko prekine po sedmih dneh, in sicer z negativnim izvidom hitrega antigenskega testa, opravljenem pri izvajalcih testiranja. 

Tem so v petek po besedah Vindišarja na video konferenci predstavili strokovna priporočila glede skrajšanja izolacije.

Posebnih terminov ne bo 

Po dodatnih pogovorih s stroko so na ministrstvu tudi sprejeli odločitev, da posebni termini za testiranje tistih, ki bodo prekinili izolacijo, niso potrebni.

»Vseeno svetujemo, da se udeležijo testiranja v zaključnih terminih opravljanja testiranja pri izvajalcu,« je pozval državni sekretar.

Ključno je, da se tisti, ki se iz izolacije odpravljate na testiranje, res dosledno držite vseh preventivnih pogojev za zajezitev širjenja virusa. To je razdalja, maska in razkuževanje rok, je opomnil Vindišar.

Z današnjim dnem lahko izolacijo krajšajo tudi tisti, ki so pozitivne izvide PCR testiranj prejeli v preteklem tednu. Vendar pa po besedah državnega sekretarja skrajševanje izolacije ni možno za osebe, ki sodijo v skupino bolnikov z oslabljenim imunskim sistemom (osebe, ki prejemajo kemoterapijo in biološka zdravila ali imajo bolezni imunskega sistema), in za osebe s težjim potekom covida-19, ki zahteva hospitalizacijo.

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
čarni vrag (nepreverjen)

U jednom od najuglednijih znanstvenih časopisa na svijetu, The Lancetu, objavljeno je istraživanje u kojem je sudjelovalo 20-ak uglednih britanskih znanstvenika koje je došlo do zaključka kako cijepljeni mogu biti odgovorni za proboje zaraza SARS-CoV-2 virusom jer nose sličan viralni teret kao i zaražene osobe koje se nisu cijepile.

To istraživanje - Community transmission and viral load kinetics of the SARS-CoV-2 delta (B.1.617.2) variant in vaccinated and unvaccinated individuals in the UK: a prospective, longitudinal, cohort study - potpisao je, između ostalih, i Neil M. Ferguson, čovjek koji je svojedobno gurnuo Britaniju u lockdown, i poznat je po tome da je sklon davanju izrazito pesimističnih epidemioloških prognoza.

Zakaj ne objavite takšnih novic. Zato ker skrivate resnico? PCT pogoj ni vreden čisto nič. Samo tega naši brezvezniki s prištinskim doktorjem na čelu niso sposobni razumeti. Enako kot polpismeno, glupo ljudstvo.

MaliDebeli (nepreverjen)

Ti si moj idol, ti si najpametnejši ....

321321326546546 (nepreverjen)

KORONA NAAAAEEEEEEEEGGGGGG!

gost tf (nepreverjen)

Ti si eno velko TELE.

In reply to by 321321326546546 (nepreverjen)

Goihxzq (nepreverjen)

Tele te narejdilo zato pa si takšno takšno velko TELE brez glavej!

In reply to by gost tf (nepreverjen)

gvadaluap (nepreverjen)

3-4k vid D3+K2 dnevno začet takoj

če pride omikron, potem pa:
NAC 3 x 600mg
C 4 x 500mg
cink - 3-4 x 15mg
kvercetin 500mg x 1
egcg (+l-carnitine) 250mg x 2
dobre multivit (s selenom)
olje črne kumine 2x

Starejše novice