FOTO: Društvom za opazovanje ptic Slovenije
Podrta drevesa na Mladinski ulici jezijo stanovalce in ostale občane.

Spomnimo, da je na Mladinski ulici občina Gornja Radgona dala posekati 75 dreves, kar je sprožilo številne burne odzive nekaterih stanovalcev. Občina poudarja, da je do sečnje prišlo v okviru projekta »Kolesarska pot v mestu Gornja Radgona«.

Po ogorčenju nekaterih Radgončanov in Radgončank glede poseka dreves na Mladinski ulici, se je občina Gornja Radgona po uradnih kanalih odzvala na očitke.

Med drugim so v obvestilu za javnost zapisali, da je do poseka med drugim prišlo zaradi  predvidenega projekta »Kolesarska pot v mestu Gornja Radgona«. Prav tako so na občini izjavili, da je bilo zdravih manj kot tretjino dreves, zato je sečnja bila neizogibna.

Občina zatrjuje, da se je posvetovala z Društvom za opazovanje ptic Slovenije

Poleg odziva na očitke, so na radgonski občini zapisali, da so se posvetovali tudi z Društvom za opazovanje ptic, še posebej glede časa in načina poseka:

»Posvetovali smo se tudi z Društvom za opazovanje ptic Slovenije, ki nam je svetovalo, da pred 20. junijem nikakor ne izvajamo sečnje, česar smo se tudi držali.«

Društvo vrača žogico: »Prišlo je le do neformalnega pogovora«

Društvo odgovarja, da je prišlo le do neformalnega pogovora med občino in društvom, ter da strokovnega nasveta občini niso dali:

»Posvetovanje z našim društvom (DOPPS), na katerega se v izjavi za javnost sklicuje Občina Gornja Radgona, je neuraden telefonski pogovor župana občine z enim od zaposlenih na društvu. V kratkem telefonskem pogovoru, v katerem je župan poizvedoval o omejitvah sečnje dreves zaradi ptic, mu je zaposleni obrazložil, da se mora sečnja, če že je predvidena, zaradi gnezdenja ptic izvesti čim kasneje v koledarskem letu, pri čemer pa ni omenil nobenega konkretnega datuma. Zaposleni je dalje županu naročil, da naj naše društvo pisno zaprosi za izdajo strokovnega mnenja glede vpliva sečnje dreves na gnezdeče vrste ptic, česar pa občina vse do danes ni storila.

Na DOPPS-u želimo poudariti, da Občini Gornja Radgona nismo izdali nobenega uradnega strokovnega mnenja niti glede same sečnje dreves, niti glede vpliva sečnje na gnezdeče ptice. Občini nikakor nismo svetovali konkretnega datuma, kdaj naj se poseg opravi.«

V društvu dodajajo, da se zavedajo, kako pomembno vlogo imajo zelene površine v urbanih okoljih, ne samo za blažitev vpliva podnebnih sprememb, ampak tudi za gnezdenje in življenje ptic in drugih živih bitij v mestih. 

Komentarji (13)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
realnoo (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

VSAKI DRUGI DEN BENCIN DRAZJI, VECINA DOBRIN SE DRAZI....KVALITETA ZIVLJENJA CEDALJ NIZJA....
SOBOTAINFO VI PA CLANEK O PAR PADLIH DREVESIH!!!
PA NAROD KA STE FU**** IN VEC NE LAUCITE MED RESNIMI IN STRANSKIMI ZADEVAMI!!???

laoo (nepreverjen)

a to si ti tisti, ki te je kitajski virus nategnil?

In reply to by realnoo (nepreverjen)

Tinka 13 (nepreverjen)

Vca drevesa ob cesti so smrtno nevarna in jih je treba takoj posekati in zasaditi ciprese nizke rasti

In reply to by laoo (nepreverjen)

gostja 426 (nepreverjen)

Ne drži. Če je drevo zdravo in pravilno negovano, ni nevarno. Drevesa potrebujemo zaradi nižjih temperatur v naseljih in zaradi čistejšega zraka. Ciprese spadajo na pokopališče.

In reply to by Tinka 13 (nepreverjen)

Lgt (nepreverjen)

Tak se zamoti narod, ce bi pa kaksna vejka z posusenoga drevesa spadnola bi pa napadali obcino , ptice se bojo ze znasle, so pametne stvarce,

gostja 426 (nepreverjen)

Ne drži, da se ptice znajdejo, tako se uničujejo njihovi habitati, razen sivih vran in golobov je ptic vedno manj. Na poljih nimajo prostora zaradi intenzivnega kmetijstva, v mestih zaradi podiranja visokih dreves. Če ne bo ptičev, se pretirano razmnožijo komarji, če ni drevja, dihate prah in trpite poleti v vročini. Žal mi je, da nimate nobenega znanja o okolju. Če ni narave, ni nas.

In reply to by Lgt (nepreverjen)

prdni lujza (nepreverjen)

to je naš najboljši župan z polovico propadajočega centra gre on za sebe podirat hlodivino,odkar mamo totega župana sama žalost v radgoni naj čimprej sp...di

appap (nepreverjen)

Radenci vas z novim NEsocialitičnim županom prehitevajo po desni. Vsakega otroka v prvem razredu v občini Radenci ga vsi zvezki in učbenik čakajo v šoli. Nobeni nakupov za starše. To imajo samo še v najbogatejši občini v sloveniji - Cerklje na Gorenjskem in nikjer drugje.

In reply to by prdni lujza (nepreverjen)

Tinka 13 (nepreverjen)

Živel ŽUPAN RADENC
dole z drugimi smrdljivimi župani leve politične struje

In reply to by appap (nepreverjen)

100-100 (nepreverjen)

Seposedi okoli nas, pa tüj pri nas se fajn vidi , kama nas pela ta zgrešena politika, ekonomije. Več, več, več. Podera se drevje, onesnažüvle, trebijo se ftičje , živalske, rastlinske vrste. Lidge pa li esperimentejramo, si doj držimo oči, vüja. Pa ka me briga, da pa pridejo suše, povodni, tornadoji, virusi se malo zgenemo, pa pravimo, fala bogi tou je nej prinas. Neje, de pa hitro. Zdaj so z naše strani na redi šume, parki, živali , naslednji smo mi . S kakšno pravico tou fse delamo.

andrejs (nepreverjen)

Dobro, drevesa spo podrli, ajd, naredili bodo kolesarsko stezo, naj bo , nekaj se mora premakniti, to cesto bi naj obnovili že pred 20 leti.. Ker ni drevja, bo zdaj vročina še večja, veter bo močneje pihal. Kolesarsko stezo kam? Na glavni -partizanski ulici je ni, tam moraš biti kaskader, da ob malo večjem, prometu preživiš.
Začetek gradnje pločnika je v teku, je isti kot prej, kje je kolesarska steza? Tudi kanalizacija pod cesto je potrebna posodobitve, pri večjem nalivu so poplave, meteorne vode pa se stekajo v čistilno napravo, ki potem nima efekta.
In še ena cvetka; pločnik že delajo, ostalo pa je cca 80 štorov, ki štrlijo iz zemlje, zgleda, kot da je atomska bomba pokosila vse.Nazadnje pa še eno vprašanje, ki stanovalce muči že več let, kje so parkirišča? V bloku je 54 stanovanj, parkirišč pa za 20 avtomobilov. Bloku je bilo dodeljeno premalo funkcionalnega zemljišča, zdaj ko je na vsako družino po 2 avta, je eno veliko sranje. Na to naj odgovori občinska uprava. Upam da tega ne delajo zato, da nam pred volitvami malo namažejo oči.

Radencan (nepreverjen)

Koncno so odstranili stara in bolana drevesa. Upam da bodo z odstranitvijo nadaljevali cimpre tudi na Porabski in Mladinski ulici. Drevesa so stara in povzrocajo skodo na parkiranih avtomobilih.

gostja 426 (nepreverjen)

Nekaj dreves je bilo bolnih, pa še za to je kriv človek - drevje se je vsa leta nepravilno vzdrževalo. Pretirano obrezovanje drevju škodi in če bi se to drevje pravilno vzdrževalo, bi bilo še vedno zdravo in varno.
Če ne marate drevja, se spomnite na to, ko bo veter, ko se bo pregrevalo vse mesto in ko boste dihali vedno bolj prašen in onesnažen zrak. Mesta so tudi lepša, če je drevje v njih. Če ni drevja in narave, ni niti človeka in drugih živih bitij. V tujini so naprednejši in so začeli saditi več drevja, mi pa smo še vedno zaostali - tudi po zaslugi ljudi kot ste vi.

In reply to by Radencan (nepreverjen)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice