Reciklirano je definitivno IN.

Premierna modna revija unikatnih otroških oblačil, ki jih je iz ponovno uporabljenih materialov zasnoval znani prekmurski oblikovalec Aleš Černi, je navdušila obiskovalce.

Ti so se v Festivalni dvorani Ljubljana na lastne oči prepričali, da za modnimi oblačili ni treba več brskati po dragih trgovinah.

Odločen »ne« potrošništvu

Potem ko so otroci, ki obiskujejo Malo šolo mode v Pionirskem domu - Centru za kulturo mladih izvedeli, da v Sloveniji v enem samem letu samo s tekstilom pridelamo kar 30.000 ton komunalnih odpadkov, so potrošništvu odločno rekli "ne".

Zavihali so rokave, mentorice, pod vodstvom Sanje Grcič, pa so jim razložile, kaj je modna skica, kako jo narisati, kako izbrati primerne barve in vzorce tekstila, kateri materiali so primerni za posamezno oblačilo, kako skrojiti in sešiti modna oblačila. Te pogosto izdelujejo iz odpadnih materialov in ob tem spoznavajo, da skozi ponovno uporabo lahko sami dejavno prispevajo k varovanju okolja in družbeni odgovornosti.

Enako razmišljajo tudi v Zavodu Korak naprej iz Murske Sobote, kjer so, po načelu krožnega gospodarstva, zasnovali prvo slovensko modno linijo otroških oblačil iz predelanih materialov, zato so jih otroci iz Pionirskega doma včeraj povabili v prestolnico.

Navdušili obiskovalce

Skupaj so se lotili projekta, ki je na modni reviji požel glasen aplavz. Mali manekeni, 12 jih je bilo iz Pionirskega doma, osem pa iz Prekmurja, so se v oblačilih iz recikliranih materialov profesionalno sprehodili po modni brvi in tudi starejše obiskovalce prepričali, da za stilska oblačila iz naravnih materialov ni treba odšteti na kupe denarja.

Otroci iz Male šole mode so čisto sami izdelali modne dodatke, torbice, nahrbtnike, šale in trakove, ki so zaokrožili včerajšnjo modno zgodbo.

"Recikliramo, da bi prihranili naravne vire in zmanjšali količino odpadkov, ki končajo na deponijah. Ponovno uporabimo kakovostne surovine in iz njih naredimo nove izdelke," je poudarila Lea Cipot ustanoviteljica Zavodu Korak naprej in dodala: "To je glavna dejavnost našega socialnega podjetja, z blagovno znamko in kolekcijo Footka pa smo stopili še korak naprej – do otrok, ki so naša prihodnost in vanje polagamo vse upe. Prav z otroško kolekcijo, ki diši po kreativnosti, sproščenosti in unikatnosti, bomo Slovenijo popeljali na pot ekološke odgovornosti. Ideja o modni reviji pa je v nas živela že leta. Od danes naprej je modna otroška oblačila iz recikliranih materialov mogoče kupiti na spletni strani www.zavodkoraknaprejms.si. Cenovno so zelo dostopna, mi pa smo že utečeni v izdelavi, tako da bomo lahko modno ustregli vsem slovenskim otrokom. Vsako oblačilo je unikat, vsa so narejena iz kakovostnega bombaža."

Velik izziv za prekmurskega kreatorja

Modna otroška oblačila je oblikoval priznani prekmurski kreator Aleš Černi, ki je že kot otrok pomagal mami v domači šivalnici, potem je delal že pri slovitem Benettonu, zdaj pa, poleg tega, da dela kot krojač v SNG Maribor, oblači tudi mnoge znane Slovence.

"Veliko lažje je delati iz novih materialov," je priznal, "ustvarjanje iz recikliranih pa je bil zame velik izziv, nekaj povsem novega, igra možganov. Dva meseca, ko smo delali kolekcijo, sem zato bolj slabo spal. Nimam papirjev, ne barvic, vajen sem ideje prenesti neposredno na blago. Za marsikoga so odslužena oblačila neuporabna, jaz pa sem v njih videl potencial. Našel sem detajle, ki so zasijali na novih kreacijah. Pri eni od srajc, na primer, mi je bil zelo všeč vzorec, zato sem iz rokavov sešil hlače, iz spodnjega dela pa brezrokavnik. Pri delu smo se zelo zabavali, šivilje so opravile odlično delo, zato bi radi modno revijo iz Festivalne dvorane popeljali še po slovenskih šolah, da bi z njo otroke ozavestili o pomenu varovanja okolja. Tudi oblačila zase kreiram v glavnem iz odpadnih materialov."

Moda izpod rok izkušenih mojstric

Za stroje so sedle izkušene mojstrice, ki so dolga leta šivale v Muri, kar je prav gotovo pomembno zagotovilo za kakovost otroških oblačil. Včeraj smo v Festivalni dvorani ujeli dve. Kljub temu, da je Brigita Porle v svoji karieri sešila vrsto prestižnih Murinih oblek, izdelkov svojih rok še nikoli ni videla na modni brvi.

"Sijajen občutek je," je poudarila. "Začetki so bili težki, prej sem bila vajena šivati že pripravljene modele, a ta otroška kolekcija je bila zame poseben navdih."

"Aleš nama je odprl oči. Nisva si predstavljali, da je iz majhnih koščkov mogoče narediti takšne modne kreacije. Zelo ponosni sva, ko jih gledava na malih manekenih," pa je dodala Nataša Škafar.

Zgodba s posebnim pečatom

Tudi direktorica Pionirskega doma Vika Potočnik je ob pogledu nanje uživala.

"Kar malo nostalgična sem. Pred očmi se mi vrtijo črno-bele fotografije. Včasih je Mura prav v tej dvorani prirejala izjemne modne dogodke, ki so šli daleč v svet. Tukaj so se kalile tudi edinstvene manekenke, ki so danes cenjene po svetu. Današnja modna zgodba pa ima poseben pečat. Začenjamo z majhnimi, otroškimi koraki."

Ob tem je prepričana, da bo iz znova obujene energije Murinih delavk in njihovih pridnih rok vzcvetela nova linija oblačil za mlade, ki bo odmevala po širnem svetu.

Foto: Aleš Cipot/fotolens.si

Komentarji (1)

ni mi vseeno (ni preverjeno)

Čestitam pridni prekmurci Bravo še enkrat

Starejše novice