Med 5. in 18. oktobrom 2020 je potekala preventivna akcija za večjo varnost pešcev Bodi viden - bodi previden, katere namen je bil opozoriti na varnost te najbolj ranljive skupine udeležencev v prometu.

Policisti so v tem času preverjali pravilno ravnanje voznikov in pešcev in pri tem ugotovili kar 2018 kršitev. Od ugotovljenih kršitev cestnoprometnih predpisov so jih 183 naredili vozniki, kar 1835 pa sami pešci. 

S strani voznikov je bila najpogostejša kršitev izsiljevanje prednosti na prehodih za pešce. Pešci pa so svojo varnost največkrat ogrožali s tem, ko niso upoštevali rdeče luči na semaforjih ali pa so cesto prečkali izven prehodov za pešce.

Največ nesreč z udeležbo pešcev se zgodi prav v jesenskih in zimskih mesecih, ko so dnevi krajši, vidljivost slabša, ceste pa zaradi vremenskih razmer spolzke. Zato znova opozarjajo, da lahko za lastno varnost in varnost drugih največ naredite prometni udeleženci sami, ne glede na to, ali ste v prometu prisotni kot vozniki, kolesarji ali pešci.

Policija sporoč: Pešci, poskrbite za svojo varnost, vozniki, pazite nanje!

Pešci, upoštevajte cestnoprometna pravila in uporabljajte prometne površine, namenjene pešcem. 

Med hojo ne uporabljajte mobilnega telefona. Ob slabši vidljivosti in ponoči obvezno uporabljajte odsevna telesa za večjo vidnost oziroma svetilko, ki oddaja belo svetlobo. Raba odsevnih teles vam lahko v temi in mraku reši življenje! Učenci prvega in drugega razreda osnovne šole morajo na poti v šolo in iz nje okoli vratu nositi tudi rumeno rutico.

Vozniki, vozite previdno in pazite na ranljivejše udeležence, še posebej na območju prehodov za pešce in na območjih, kjer se lahko pričakuje prisotnost pešcev.
 

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
too (nepreverjen)

tak ja. samo kazniti pešče in še posebej kolesare, kere so še hujše. Kak kure brez glave.

Starejše novice