Slika je simbolična.
Štirje učenci Osnovne šole Savsko naselje so pridobili geslo za elektronsko redovalnico in v njej popravljali svoje ocene.

Na osnovni šoli Savsko naselje so štirje učenci lani pridobili geslo za dostop do elektronske redovalnice in v njej popravljali svoje ocene. Ko je vodstvo šole opazilo spremembe in identificiralo učence, so ti posege v redovalnico priznali. O sumu kaznivega dejanja je šola obvestila policijo, je pojasnila ravnateljica Verica Šenica Pavletič.

V letošnjem šolskem letu so v redovalnico posegali štirje učenci, vsi iz devetega razreda osnovne šole. Dva učenca sta dvakrat spremenila oceno pri enem predmetu, en učenec je spremenil eno oceno pri štirih predmetih, en učenec pa ocene pri šestih predmetih, je na današnji novinarski konferenci pojasnila ravnateljica.

Pri tem so bili zelo spretni, saj so si ocene izboljševali za eno oceno, denimo iz dvojke na trojko ali iz trojke na štirico. »Učitelj ima recimo 150 otrok, ne zapomni si točno, kako in kaj,« je povedala Šenica Pavletič.

Nepravilnosti opazil eden od učiteljev

Nepravilnosti je sicer opazil eden od učiteljev, ki je v elektronski redovalnici opazil, da ocene ni vnesel on, temveč njegova sodelavka. Vodstvo šole je takoj blokiralo njen dostop do redovalnice Lo.polis in jo o tem obvestilo. Podjetje Logos, ki ponuja storitev redovalnice Lo.polis, je za STA pojasnilo, da so šoli poslali zahtevane revizijske sledi.

Na podlagi teh je vodstvo šole izprašalo učence, ki so imeli popravljene ocene. Priznali so, da so maja lani vstopili v učilnico, v kateri je učiteljica pustila nezaklenjen računalnik, in fotografirali njeno uporabniško ime in geslo. Pomočnik ravnateljice Primož Bevc je pojasnil, da elektronska redovalnica Lo.polis omogoča prikaz gesla, če uporabnik pritisne ikono za njegov prikaz.

Po besedah ravnateljice je šola o posegu obvestila vse institucije in javnost, saj sta še dodatna dva učenca, ki sta medtem že napredovala v srednjo šolo, na ta način lani vplivala na svoje zaključne ocene. Šola je namreč letošnje posege že povrnila v zakonito stanje, pogovor, kako popraviti ocene teh dveh, pa med ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport ter Mestno občino Ljubljana še poteka, je dejala ravnateljica. Hkrati to vidi kot priložnost, da ministrstvo uvede sistem enotne elektronske redovalnice, k čemur ravnatelji pozivajo že deset let.

V tem primeru gre tudi za sum kaznivega dejanja, zato je obveščena tudi policija, šola pa je za svetovanje zaprosila tudi šolski inšpektorat in informacijskega pooblaščenca, je dodala vodja oddelka za predšolsko vzgojo in izobraževanje na Molu Marija Fabčič

O dogodku obvestili vse ljubljanske osnovne šole

Dogodek Fabčičeva razume kot priložnost, da se v šolah in starši s svojimi otroki pogovorijo o tem, kaj je prav in kaj ni. 

»Zame osebno ne gre toliko za kaznivo dejanje, ampak da presodimo, kakšne vrednote imamo in kakšne vrednote želimo našim otrokom podati in privzgojiti,« je povedala. 

O dogodku so na občini obvestili vse šole v skupini ljubljanskih osnovnih šol in jih pozvali, naj se s svojimi sodelavci pogovorijo o informacijski varnosti.

Komentarji (19)

asdasd (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Saj deca sama najbolj vejo koliko vejo, od šolnikov ni kaj dosti pričakovati.

asdasd (ni preverjeno)

Ne krivite dece, ker šolski sistem NE deluje !

In reply to by asdasd (ni preverjeno)

grade (ni preverjeno)

shereina

. (ni preverjeno)

easistent nima naprednih varnostnih mehanizmov, že velikokrat so jim vdrli, vendar jih nič ne izuči.

kar_eden (ni preverjeno)

To neje bija eA temveč LoPolis
LoPolis ven da so imeli v bazi nešifirana gesla !

In reply to by . (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Lowpolice je še slabši.

In reply to by kar_eden (ni preverjeno)

Gess (ni preverjeno)

Ma ka mislite ka se je kaj takšnoga negda nej dogajalo??

Komentator2 (ni preverjeno)

Naj bivsen popravlali nej pa samo sebi. Sami so se izdali

Denfer (ni preverjeno)

Mi smo to v redovalnice delale samo eno več lepše cuj napiso pa je blo. Vsi so to delale..
OŠ3 ma BECO legenda! Pa stari Burmen tuj

Oš2 (ni preverjeno)

Oš2 pa 1 tude.. pa še kak.. samo vi na 3 ste bili opasne ta do 2012 kak je moj sin končo

In reply to by Denfer (ni preverjeno)

Gess (ni preverjeno)

Ka v redovalnico.. Ges san v izkaze z tintekileron doj zbriso pa z tušon cuj napiso kelko san nuco. Ja bilij smo mij eni.. Pa školnika smo namlatiti ka so nas policaji eno par z razreda odpelali..
Zdaj mi je malo žal takšnih norih pizdarij, ali bilij smo faloti tao eno 35 let nazaj.

In reply to by Oš2 (ni preverjeno)

Čarni vrag (ni preverjeno)

Pa ja, pa v hlače si se tudi posro.

In reply to by Gess (ni preverjeno)

Dok (ni preverjeno)

Mlato si tij naš ka.. svojega pimpeka na kosmate japonke

In reply to by Gess (ni preverjeno)

Gess (ni preverjeno)

Pravin nej mi je v ponos glih kontra, ker san redno trpo zavolo toga..Ali zgodovina se več nemre spremeniti, zatao deca poskrbite za svojo dobro prihodnost rajše z malo slabšo oceno ampak z realno..

In reply to by Dok (ni preverjeno)

Sistemic (ni preverjeno)

kriva je učiteljica ki je tam pustila nezaklenjeno in naj njo kazensko preganjajo, seveda tudi otroke ali pa jim ukor dati oz. izpis iz šole. učiteljici pa opomin pred odpovedjo, smotana.

.. (ni preverjeno)

Si ti smotan ja.

STARŠI so tisti, ki so nepošteno deco vzgojili.

Lahko je karkoli odprto in dostopno in bo vsak pošten pustil na miru.

In reply to by Sistemic (ni preverjeno)

Jolak (ni preverjeno)

se strinjam s sistemic. itak da so deca pač deca, delajo svašta. učitelj pa je odrasla oseba in ima neke obveznosti ter odgovornosti in tu je učitelj zakiksal stvar, kar so učenci pač izrabili. če najdeš kovček denarja boš res nesel policiji ali pa si raje odbdržiš? manj je poštenih ki bi šli na policijo in tudi pri frocih je tako da je le manjšina napravila ta kiks. sicer pa ja, tak jim reba zdaj ta digitalizacija. ko pa odpove vse, pa še teh ocen ne bo.

In reply to by .. (ni preverjeno)

Lukčev Mesec (ni preverjeno)

To vam je sedaj DIGITALIZACIJA !!!!!!!!!!!!!

. (ni preverjeno)

Treba 4f aftentikaciju nareti. Pa na prsni odtis.

Starejše novice