Fotografija je simbolična
Povečano število okužb se odraža tudi v gospodarstvu. Vse več zaposlenih je namreč v karanteni ali izolaciji. Nekatera podjetja se z situacijo uspešno spoprijemajo, medtem ko so druga postavljena pred številne izzive.

Visok delež okužb in posledično karanten terja ceno tudi v gospodarstvu. Nekatera podjetja zaradi pomanjkanja kadra s težavo zagotavljajo nemoteno izvajanje delovnega procesa. A so razmere, ki se jim sproti prilagajajo, za zdaj večinoma še obvladljive. 

Preverili smo, kakšna je trenutna epidemiološka situacija v pomurskih podjetjih in ali naraščanje okužb in števila karanten vpliva na njihovo poslovanje. 

V Varu strogi ukrepi že od začetka četrtega vala

»V podjetju VAR smo se do sedaj dobro upirali novi verziji koronavirusa. Šele sedaj so se začeli pojavljati primeri, ki so vsi posledica okužb otrok v šolah in vrtcih,« so za Sobotainfo sporočili iz podjetja Var. Ko so nam pred dnevi poslali odgovore, so imeli dva zaposlena, ki sta okužena in štiri zaposlene v karanteni.

»Za zdaj to še ne vpliva usodno na delovni proces, vsekakor pa ni dobro« sporočajo iz podjetja Var.

Sicer pa dodajajo, da so pri njih strogi ukrepi v veljavi že skoraj od začetka četrtega vala in tako tudi zdaj v petem valu.

»Epidemija koronavirusa ja imela velik vpliv v predlanskem letu. V lanskem letu je ključen vpliv v avtomobilski industriji imelo pomanjkanje polprevodnikov. Letos pričakujemo počasno okrevanje«. 

Ocenjujejo pa, da trenutna situacija ne bo imela pomembnega vpliva na poslovanje.

V Paradajzu prisiljeni korigirati prodajne cene

V podjetju Paradajz je od skupno 139 zaposlenih deset odsotnih, trije zaradi okužbe s koronavirusom, pet jih je v karanteni in dva sta odsotni zaradi varstva otroka. 

Dodajajo, da njihova odsotnost ne vpliva na delovni proces, saj so ustrezno in pravočasno delovni proces prilagodili tako, da je delo opravljeno.

Sicer pa so ohranili ukrepe, ki so jih že izvajali in so se izkazali za učinkovite. 

»Zaposleni prihajajo na delo po skupinah, ki se med seboj ne srečujejo. Ob prihodu jim izmerimo telesno temperaturo. Pred vstopom v objekt in ob prehodih med različnimi deli objekta prehajajo preko razkuževalnih enot, kjer si razkužijo obutev in roke. Po skupinah opravljajo malico in pavze ter tudi zapustijo delovna mesta po skupinah. Zagotavljamo jim ustrezno zaščitno opremo, redno pa izvajamo tudi samotestiranje zaposlenih,« sporočajo iz podjetja Paradajz. 

Ker največ paradižnika Lušt prodajo kupcem preko vseh večjih trgovskih sistemov po Sloveniji, za zdaj večjih odstopanj zaradi epidemije koronavirusa ne opažajo. 

Sicer pa se bo tudi pri njih trenutna situacija poznala na poslovanju. Na poslovanje podjetja bo vplivalo predvsem povišanje cen vseh surovin in energije, ki je poletela v nebo in katere velik uporabnik so tudi sami. 

»Zato smo bili prisiljeni korigirati prodajne cene, s čimer želimo delno pokriti povišanje vhodnih stroškov,« še dodajajo v podjetju Paradajz. 

V Arcontu omogočajo samotestiranje za zaposlene, tudi cepljene in prebolele

Tudi v podjetju Arcont v teh dneh opažajo večjo odsotnost, vendar z veliko prizadevnostjo zaposlenih uspevajo ohranjati delovne procese za zdaj nemotene. 

»Trenutne razmere od nas zahtevajo najvišjo stopnjo odgovornega ravnanja in spoštovanja priporočil pristojnih institucij, k čemur redno spodbujamo vse zaposlene. Že ves čas epidemije skrbno izvajamo in prilagajamo ukrepe za zmanjšanje tveganja prenosa okužb,« sporočajo iz Arconta. 

Poleg obveznih preventivnih in higienskih ukrepov, kot so dosledna uporaba mask, izvajajo tudi dodatne ukrepe za preprečevanje širjenja okužb - zamik izmen oiroma reorganizacija urnika za preprečevanja srečevanja sodelavcev iz različnih izmen, izmenično delo od doma, kjer delovni proces to dopušča, pleksi pregrade v jedilnicah. 

»Za zaščito zdravja zaposlenih zagotavljamo možnost samotestiranja na delovnem mestu za vse zaposlene, tudi cepljene in prebolele,« še dodajajo.

Zaradi trenutnih razmer v Carthagu obetavna naročila

Posledice pandemije so zaznamovale tudi statistiko bolniških odsotnosti v odranskem Carthagu.

»A na to smo se zadnje mesece dobro pripravili. Za nas navsezadnje ni pomembno, če je sodelavec v karanteni ali je »le« bolan, podjetju manjka v obeh primerih,« so jasni v Carthagu.

Sicer pa pravijo, da trenutno, kot tudi v zadnjih mesecih, odsotnosti sodelavcev dobro obvladujejo, ampak z veliko truda, da lahko in še naprej vzdržujejo proizvodno intenzivnost. Ukrepe vedno prilagajajo zahtevam situacije.

»Naši higienski in zaščitni ukrepi so zasnovani fleksibilno, tako da se, glede na situacijo, potrebne spremembe lahko zelo hitro uvedejo. Trenutno se vsi zaposleni testirajo vsak drugi dan. Prav tako smo uvedli obvezno uporabo FFP2 mask, ki nudijo še večjo zaščito sodelavcev, tudi v prostorih znotraj proizvodnje«.

Sicer pa je stanje naročil pri njih zaradi trenutnih razmer obetavno.

»Naša proizvodnja beleži polno izkoriščenost proizvodnih zmogljivosti. Prepoznali smo, da so vani oziroma predelani kombiji še vedno trend in smo posledično v zadnjem modelnem letu razširili svojo ponudbo z dvema novima modeloma. Pri naših integriranih in delno integriranih premium vozilih znamke Carthago in Malibu prav tako vidimo dober potencial za rast, tako v Nemčiji kot v preostalih evropskih državah,« sporočajo iz Carthaga.

Segment počitniških vozil že več let beleži povečano povpraševanje. Pandemija je ta trend še dodatno okrepila. V zadnjih mesecih je veliko ljudi spoznalo in ceni prednosti »individualnega počitnikovanja«. Spoznali so kakšna prednost je prenočiti vedno v svoji postelji ter imeti vedno svojo kopalnico in bivalni prostor, še pravijo v Carthagu. 

Zato v prihodnost gledajo optimistično in z zanesljivostjo pričakujejo, da bo povpraševanje po njihovih vozilih tudi letos v skladu s pričakovanji. 

V Reflexu se bo situacija z omikronom zelo poznala na poslovanju

Tudi v Reflexu se že slabi dve leti soočajo s pojavom pandemije. Sprejeli so vse ustrezne ukrepe na osnovi priporočil NIJZ, jih pa nenehno dopolnjujejo z novimi. 

»Trenutno je v izolaciji 8,5 odstotka vseh zaposlenih, v karanteni pa 1,8 odstotka vseh zaposlenih. Njihova odsotnost zelo vpliva na delovni proces, saj težje poskrbimo za  pravočasna in ustrezna naročila naših kupcev,« sporočajo iz Reflexa.

V vsakem primeru pa se bo trenutna situacija z omikronom zelo poznala na poslovanju, še dodajajo.

V Pomgradu vpliva epidemije na naročila niso zaznali

V decembru 2021 so v skupini Pomgrad zabeležili manj kot pet odstotno odsotnost od dela zaradi izolacije ali karantene. Odsotnost v tej meri ne vpliva na delovni proces. 

»V družbi imamo sprejeta jasna pravila in sproti izvajamo ukrepe za preprečitev širjenja okužb, tako da okoliščine, v katerih smo danes, vplivajo na delovni proces minimalno. Tudi posebnega vpliva epidemije na samo število naročil nismo zaznali,« še sporočajo iz Pomgrada. 

Tako je tudi poslovanje iz vseh navedenih razlogov skladno z načrti.

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Šef.. (nepreverjen)

Ka pa Panvita, je v kimpeti ???

čarni vrag (nepreverjen)

To ni Omikron, ampak PCR testo manija.

94674566677344 (nepreverjen)

Prehlad NATEG I PREVARA!

Mun (nepreverjen)

Dajte povprašat v javnem sekturji,pa boste padli na ta zadnjo.Kljub vsemu da imajo vse hermetično zaprto jih ogromno manjka,oni pač to sitoacijo v svoj prid izkoriščajo.Saj jih je itak 30% preveč,tako da jih ne pogrešajo,pa še kava jim ostane.

šroto (nepreverjen)

pavlinjeka ste pozabili.

Goust (nepreverjen)

Ka si obsedene z njin???

In reply to by šroto (nepreverjen)

Zapreti podjetja (nepreverjen)

Prenos bolezni na delofnem mestu nevaren za narod zboleli bodo drugi z prenosom viruzof

Testgls (nepreverjen)

"Koregiranje cen", zanimiv izraz. Povejte bobu bob - to histerijo plačujemo potrošniki - na vseh področjih, od energentov do živil.

Starejše novice