Psu ne pravimo "človekov najboljši prijatelj" kar tako. Vez med hišnim ljubljenčkom in človekom je namreč posebna, v očeh kosmatincev je to najtrdnejša vez. In takšnih vezi si želijo tudi živali, ki v zavetišči potrpežljivo čakajo na ljubeč dom.

Odločitev za posvojitev živali iz zavetišča mora biti premišljena in dokončna. Kot nam je pojasnil Marjan Ivan Kerčmar, direktor zavetišča Mala hiša, pričakujejo od ljudi, da pridejo žival večkrat pogledat, da vidijo, kako funkcionirata, kakšna je kemija med bodočim posvojiteljem oziroma skrbnikom živali. Zaželeno je, da pridejo tudi družinski člani, da vidijo, kako žival odreagira nanje, da pozneje ni presenečenj.

Potencialnih posvojiteljev posebej ne preverjajo, gre za zaupanje na podlagi pogovora. 

“Če je odločitev nekoga, da bo žival posvojil, predvidevamo, da je to le tehtno premišljeno in da je pravi razlog zakaj se je odločil sploh za posvojitev psa iz zavetišča,” pravi Kerčmar. 

Pričakujejo povratne informacije

S posvojitvijo kosmatinca iz zavetišča se posvojitelj zaveže, da bo skrbel zanj, pa tudi, da zavetišču omogoča, da občasno preverijo, kako je žival. Pričakujejo pa tudi povratne informacije, kako se je žival znašla. Kerčmar pravi, da ljudje z veseljem sporočijo, kako se ima žival pri njih, tako, da imajo v zavetišču veliko fotografij. 

Največ je psov

Biti skrbnik živali je veliko veselje pa tudi velika odgovornost. V zavetišču zato ljudem pojasnijo, kakšne so osnovne zahteve, tudi zakonodaja na tem področju je obširna. “Je pa žival živo bitje, pes je otrok, ki nikoli ne odraste,” dodaja direktor zavetišča Kerčmar. 

V zavetišču na nov dom čakajo tudi mačke, a so psi tisti, ki so najštevilčnejši. Trenutno je v zavetišču dvaindvajset psov in tri mačke. So pa občasno so živali tudi v hotelskem delu, saj zavetišče nudi tudi storitev namestitve v času odsotnosti skrbnikov. 

Posvojitelji tudi iz tujine

V zavetišče Mala hiša v Lukačevcih po štirinožne prijatelje prihajajo posvojitelji od blizu in daleč.

“Tudi iz sosednjih držav, tudi Avstrijci, Nemci, Nizozemci so že posvojili. Vseeno so tu Moravske Toplice, ljudje pridejo si samo tako ogledat zavetišče. Se je pa že zgodilo, da so kar daleč šli psi od nas”. 

Zavetišče dobro sprejeto

Mladiči hitro najdejo nov dom, zavetišče v povprečju zapustijo po dveh tednih od prihoda. Starejši, odrasli psi so v zavetišču včasih dalj časa, ampak povprečno na letni ravni nekje 35-38 dni

Zavetišče, ki nudi začasni dom štirinožnim prijateljem, je lokalno okolje izredno dobro sprejelo, na kar so zelo ponosni. Na ravni države imajo enega boljših rezultatov, kar se posvojitev tiče. Tako, da se jim še ni zgodilo, da bi bili prepolni.

Sprehajanje psov izredno priljubljeno

V času, ki ga živali preživijo v zavetišču pa za njihovo dobro počutje poskrbijo tudi prostovoljci. Sprehajanja psov je vedno več, tudi srednje šole iz regije v sklopu izbirnih vsebin prihajajo k njim in dijaki, ki peljejo pse na sprehode. 

“Izkušnje nas učijo, da ti, ki enkrat začnejo sprehajati živali, postanejo kar naši prijatelji in ob sobotah imamo včasih, se zgodi, da je več sprehajalcev, kot pa sploh živali na voljo za sprehod,” z veseljem pove Kerčmar. 

Tako je lahko tudi sprehajanje psov priložnost, da se prepričamo, da nam psi v življenju res ne pomenijo vse, a nam življenje izpopolnjujejo.

Živali iz zavetišča Mala hiša, ki iščejo topel dom si lahko ogledate TUKAJ.

Komentarji (1)

Premetanka (ni preverjeno)

Na spletni strani za vsakega psa že vrsto let napišejo isto - prijazen in igriv - pa naj gre za mladiča ali žival v zrelih letih. Mislim, da natančnejši objektiven opis ne bi škodil, saj se tudi druga zavetišča bolj potrudijo. Res si psa ne izberemo preko spleta, ampak v živo, a zanimiva spletna stran (če že ni FB-profila) naredi svoje!

Starejše novice