Slika je simbolična.
Projekt, prek katerega direktno podprete slovenske filmske ustvarjalce: Baza slovenskih filmov omogoča spletno knjižnično izposojo filmov in ogled filmov v sklopu videa na zahtevo. Govorili smo z enim od ustanoviteljev.

Baza slovenskih filmov obstaja od januarja 2020. Od letos pa si lahko v okviru storitve filme ogledate na zahtevo. 

Brezplačni filmi so bili dostopni že prej, letos pa so dodali številne naslove slovenskih filmskih ustvarjalcev v sklopu videa na zahtevo. Skupno si lahko ogledate 343 filmov, od tega je 168 plačljivih, cena pa se giblje od 1,5 do 4,99 evra.

Člani knjižnic, ki so vključene v projekt, si lahko filme izposodijo tudi kot knjižnično gradivo. V projekt je trenutno vključenih 14 knjižnic, med njimi je tudi Mestna knjižnica Ljubljana.

Izbirajo lahko med več kot 160 slovenskimi filmi za izposojo, vključno s filmskimi klasikami, animiranimi filmi ter drugimi deli mednarodno priznanih slovenskih animatorjev, so izpostavili na spletni strani Ljubljanska mreža info točk.

Baza slovenskih filmov je vir dostopnosti za vse tiste celovečerne igrane, dokumentarne ali kratke filme, ki se ne predvajajo več v kinu, na festivalu ali na televiziji.

Podprite slovenske ustvarjalce

»Najbolj pomembno je, da se s tem, ko se na zakonit način gledajo slovenski filmi, ko se jih ne piratizira, direktno podpira slovenske filmske ustvarjalce, producente,« je za Ljubljanainfo povedal soustanovitelj Baze slovenskih filmov Lev Predan Kowarski.

Dodal je: »Poleg tega pa Baza slovenskih filmov ne vsebuje nobenih oglasov in ne 'smeti' z raznimi reklamnimi sporočili. Gre za uporabniku prijazno izkušnjo.«

Storitev, ugodna za uporabnike

Na vprašanje, kakšen je profil človeka, za katerega je takšna storitev najbolj uporabna, Predan Kowarski odgovarja: 
»Na splošno lahko zadovolji precej profilov. Baza slovenskih filmov je tudi bogata podatkovna baza, baza raznih drugih gradiv, fotografij in člankov. Imamo že približno sto kritik in drugih člankov na temo filma, filmskih ustvarjalcev, intervjujev.«

»Uporabna je recimo za študente, raziskovalce, novinarje in seveda vse tiste, ki imajo radi filme. Pa morda tudi za tiste, ki nimajo dostopa do kinodvoran ali drugih storitev. To je spletna storitev, ki deluje prek knjižnice in je tako tudi zelo ugodna za vse uporabnike,« je poudaril.

Želijo si več podpore s strani države

Glede tega, ali se ljudje zavedajo pomena tega, da je pomembno podpirati slovenske ustvarjalce, je povedal:

»Pri nas je politika na tem področju še vedno dokaj neobstoječa. Mi se trudimo, da bi to zavedanje povečali, ampak s strani države ali drugih organizacij ni nobenih akcij, ki bi ozaveščale o tem, kaj pomeni uporabljanje legalnih virov in spoštovanje intelektualne lastnine.«

Do Baze slovenskih filmov lahko dostopate na TEJ POVEZAVI.

Komentarji (2)

anton77 (ni preverjeno)

Nein,danke...

act (ni preverjeno)

če bi le obstajal kak dober slovenski film, a žal ga ni in niti ne bo. če v tolkih letih niso znali napraviti kaj dobrega, nema više nade.

Starejše novice