Foto: Žan Osim
Tretja parada ponosa v Mariboru je kljub prisotnosti nekaj nasprotnikov na prvi pogled minila mirno. A so kaj kmalu po koncu dogodka zaokrožile informacije o nasilju in napadih na obiskovalce parade. Sedaj se je odzval tudi mariborski župan.

Kako strpen je res Maribor? Vprašanje, ki si ga v odzivu na nedavne dogodke postavlja marsikateri Mariborčan. Da so manjšine v mestu ob Dravi še vedno v deprivilegiranem položaju, priča prav sobotna parada ponosa.

Dogodek, ki nosi številna sporočila o enakosti in sprejemanju in s katerim udeleženci sporočajo, da mora biti družba bolj vključujoča in spoštljiva do vseh ne glede na spolno usmerjenost ali identiteto, je marsikateremu obiskovalcu tokratne mariborske parade ponosa pustil grenak priokus.

Tretje parade ponosa, ki jo je tudi tokrat organiziral program Maribor skozi rožnata očala, ki deluje pod okriljem Mladinskega kulturnega centra Maribor, se je udeležilo več kot 300 ljudi.

Vendar je dogodek, na katerem lahko obiskovalci vsaj enkrat na leto svobodno izrazijo svojo ljubezen ali spol, zaznamovalo nasilje, zaradi česar je morala posredovati tudi policija.

Policisti popisali sedem oseb

Že pred začetkom parade ponosa se je na Trgu svobode v znak protesta zbralo nekaj deset nasprotnikov dogodka. Tudi letos pa se je izkazalo, da sta varovanje in prisotnost policije na paradah še vedno nujna. Prišlo je namreč do več napadov.

»Med kulturno-umetniškim programom sta se po naših informacijah nedaleč od Trga svobode zgodila vsaj dva incidenta, v katerih sta bila tarča napada udeleženca parade, ki sta dogodka prijavila policiji. Prav tako smo seznanjeni z vsaj enim napadom, ki se je zgodil že po zaključku uradnega dela parade, ko so se udeleženci že razkropili po mestu. Vsaj ena oseba je morala poiskati pomoč na urgenci,« razlagajo v Mladinskem kulturnem centru Maribor.

To so za Mariborinfo potrdili tudi na Policijski upravi Maribor. Kot so razložili, policisti na samem prireditvenem prostoru niso obravnavali kršitev, so pa na podlagi prijave v mobilni policijski pisarni, ki so jo mariborski policisti postavili v bližini, obravnavali dve kršitvi javnega reda in miru, do katerih je prišlo v bližnjem gostinskem lokalu. Po podatkih policistov naj bi šlo za nasilno ter drzno vedenje.

Policisti so razložili, da v obeh primerih zbirajo obvestila in da bodo po vseh ugotovitvah izvedli ustrezen ukrep. Za kakšen ukrep bi naj šlo, nam na Policijski upravi Maribor niso odgovorili. Prav tako so policisti ob dogodku popisali sedem osem.

Fizični napad na udeleženca in metanje jajc v osebo

Po koncu javnega shoda so bili nato policisti obveščeni o dveh incidentih. V prvem primeru je skupina mlajših moških v središču Maribora fizično napadla moškega, ki je moral zdravniško pomoč poiskati v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor, v drugem primeru pa so moškega zmerjali in vanj metali jajca, kršitelji pa so takoj po dejanju pobegnili s kraja.

Šlo je za napad na mariborskega aktivista performerja in pisca Renata Volkerja. Za Večer je pojasnil, da je odšel s prireditve proti domu po Trgu Leona Štuklja, ko je za njim prišlo več oseb, ki so ga napadle, brcale in teple, nato pa pobegnile. Po njegovih besedah je šlo za mlade fante, najverjetneje osnovnošolce ali srednješolce.

»Najgrozljivejši del tega napada pa je bil, da je bila mama pred Večerom in je vse videla in je še zmeraj v šoku,« je na družbenem omrežju Facebook med drugim zapisal Volker.

Policisti Policijske uprave Maribor poudarjajo, da gre v prvem primeru za kaznivo dejanje nasilništva, za kar je zagrožena zaporna kazen do treh let, v drugem primeru pa za kaznivo dejanje javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti, za katero je predpisana kazen do dveh let zapora.

Ob tem pa nas je zanimalo tudi, koliko policistov je za varnost skrbelo na sobotni paradi ponosa, a so nam s Policijske uprave Maribor razložili, da zaradi operativnosti delovanja natančnega števila ne morejo podati.

»Ocenjujemo, da smo za izvajanje varovanja angažirali ustrezno število policistov, glede na izdelano oceno tveganja, ki je temeljila na predhodnih izkušnjah in prejetih informacijah,« odgovarjajo mariborski policisti.

Ne nazadnje pa so nam še odgovorili, da pred shodom niso prejeli informacij o morebitnih konkretnih grožnjah.

Arsenovič: Spodbujam dialog, razumevanje in strpnost

Predstavniki države, med njimi predsednica republike Nataša Pirc Musar, ministrica za kulturo Asta Vrečko, zunanja ministrica Tanja Fajon in premier Robert Golob, ostro obsojajo nasilje in incidente, do katerih je prišlo ob sobotni paradi ponosa.

Danes pa se je na dogodke naposled odzval tudi župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič, ki je zapisal, da ima mariborska občina ničelno toleranco do kakršnekoli oblike nasilja.

»Nasilje na paradi ponosa ali katerem koli dogodku je nesprejemljivo in zaskrbljujoče. Spoštovanje človekovih pravic, enakosti in nediskriminacije je ključno za zagotavljanje strpnega in inkluzivnega družbenega okolja,« poudarja Arsenovič.

Po njegovih besedah ima vsak posameznik pravico do svobodnega izražanja svoje identitete in se mora počutiti varnega in spoštovanega.

»Nasilno dejanje storilcev je treba prepoznati kot nedopustljivo in nemudoma prijaviti pristojnim organom. Kot župan Mestne občine Maribor spodbujam dialog, razumevanje in strpnost med vsemi posamezniki, ne glede na njihovo spolno usmerjenost ali identiteto,« zaključuje mariborski župan Saša Arsenovič.

Arsenovič se sicer parade ponosa ni udeležil, po besedah kabineta župana zaradi odsotnosti. Za kakšno odsotnost je šlo, nam iz mariborske občine niso odgovorili.

Prav tako nam iz Mestne občine Maribor niso odgovorili na vprašanje, ali se bo občina po nedavnih dogodkih odzvala z ukrepi za zmanjšanje neenakosti in diskriminacije, ko je govora o LGBTQIA+ skupnosti. Prav tako nam niso odgovorili na vprašanje, kako bo občina v prihodnje podpirala LGBTQIA+ skupnost.

Komentarji (1)

Špartek

Ne zastopim tega, kot prvo parada "ponosa" na kaj imajo biti ponosni??? drugo zakaj non stop usiljujejo normalnim ljudmi vsoje poglede in življenje, Nej me briga kak, skim živijo, naj me pustijo pri miru in ne usiljejo vsoje poglede, drugače mislečimi.

Starejše novice