Ne tretji premišljevalnici v sklopu projekta Sobota, kot si jo želimo, je bilo govora predvsem o učinkoviti rabi energije in obnovljivih virih energije.

V Klubu PAC je sinoči potekala tretja premišljevalnica v sklopu projekta Sobota, kot si jo želimo. Tokrat je bila rdeča nit premišljevalnice energetika, natančneje učinkovita raba energije ter obnovljivi viri energije. Moderiral jo je Stojan Habjanič, znani pomurski strokovnjak na področju trajnostne gradnje ter učinkovite rabe energije.

Vlagajmo v negawatte, ne v megawatte

Habjanič je v uvodnem predavanju večino pozornosti posvetil predvsem učinkoviti rabi energije za ogrevanje. Namesto, da vlagamo v megawatte, torej proizvodnjo energije, moramo vlagati v to, da potrebe po wattih ne bo, ali kot pravi sami, moramo vlagati v negawatte. To lahko dosežemo predvsem z dobro in učinkovito izolacijo na večih nivojih. Tako z izolacijo oken, strehe, fasade, pa tudi temeljev in coklja stavbe. Z zmanjšanjem porabe energije bomo zmanjšali negativne učinke na okolje, dolgoročno pa ima tak način varčevanja tudi pozitivne finančne učinke.

Najprej moramo zmanjšati porabo in nato zgraditi cenejši sistem ogrevanja. Do leta 2030 bi morali vsi v Murski Soboti za ogrevanje porabiti 70 % manj energije.

Izolacija nima obratovalnih stroškov

V prid investiranju v prihranke energije, namesto v proizvodnjo energije, po njegovem mnenju govori več argumentov. Med drugim tudi ti, da izolacija nima obratovalnih stroškov, nima stroškov upravljanja, ima nizke vzdrževalne stroške, za svoje delo ne potrebuje energentov, je težje okvarljiva in še mnoge druge.

Izolacija spomeniških stavb

V Murski Soboti je kar nekaj stavb, ki sodijo pod spomeniško varstvo ali pod varstvo arhitekturne dediščine. Izolacija teh stavb predstavlja poseben izziv, saj njihove zunanjosti ne smemo spreminjati. V tem primeru se je potrebno poslužiti notranje izolacije, ki pa je občutno zahtevnejši poseg, kot zunanja izolacija. Potrebno je namreč paziti, da je izolacijski sloj neprodušno pritrjen na zidove stavbe, saj v nasprotnem primeru med njima zaradi uhajanja toplega zraka nastaja kondenz, posledično pa plesen in odstopanje materialov.

Za tretjino prašnih delcev nismo krivi Sobočanci

Na premišljevalnici je bila izpostavljena tudi težava onesnaženosti zraka z delci pm10. Murska Sobota je po podatkih ARSO eno izmed sedmih območij v Sloveniji, kjer so na leto izmerili več kot 35 prekoračitev mejnih vrednosti. A kot pojasnjuje Habjanič, naj bi bilo lokalno okolje odgovorno za le dve tretjini količine teh delcev v zraku, kar eno tretjino pa prinašajo zunanji dejavniki, med drugim tudi promet po hitri cesti, ki je speljan mimo Murske Sobote. Vetrovi, ki ponavadi pihajo iz smeri hitre ceste proti mestu, prašne delce, ki jih povzročajo mimovozeča vozila, prinašajo v mesto ter s tem znižujejo kakovost zraka v mestu. To težavo bi lahko rešili s takoimenovanimi drevesnim varovalnim pasom, ki bi te delce zadržal ali pa jih pomagal preusmeriti drugam.

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Dedi (nepreverjen)

Vlaganje v negawatte ja dobra ideja, samo ka če od toga te porablene končne energije živi marsišto. Najprle te nahecajo v obnovo fasade, zamenjavo luči zamenjavo avtoja ,fotonapetostni sistem , kolektore, toplotne itd. Da te lipo država preko davka pa proizvajalci in monteri scecajo začas lipo poceni živeti. Ja samo kak dugo, te si pa zmislijo razne davke povečajo vodarino, zdignejo bencin, plačuvleš trošarino pa bla bla. Na konci gorik prideš ka si zdaj ešče na slabšon kak si bil prle. Ja trbe se ekološko obnašati pa vlagati v racionalno rabo energentov samo trbe tudik premišlavati malo širše pa poglednoti tudik na sosidov ograček -primer Kitajcov šteri v eni vori več nesnage v zrak spistijo z svojo zamazano proizvodnjo solarnih celic, led tehnologije itd kak pa cela Slovenija v enom leti. Ščen samo povedati
na konci džabe nan je zgubili mo tou bitko pa či gledan z finančne ali ekološke strani e da do pa tou se pa že dogaja tudik Amerikanci , Kitajci gor prišli ka tou ne vala dotečas nede stoga nikšoga kruja. Ker pa svet vodijo korporacije do se pa te zgodile selitve zamazane inndustrije v Indijo, Afriške države.

voda1 (nepreverjen)

smo si dali studence delate ka nemo nucale soboške vode za polejvanje vrta itd. nam je gratalo ka smo prišparali 20 posto vode. zdaj mo pa po ton takšon plačuvo isto ka so komunalo zdignole pa še studenec mo mogo vzdržavati. ka ščen povedate vsaka dobra stvar ma tude slabo stran. kakšo soboto si želimo? že pau leta to gledan pa nič. od začetka mandata novoga župana se še nič neje zgodilo. mate dosta vez v lj. pa nič. g.župan raje bi uživali v penziji pa dali mladim mesto. dve plači služite (plača+penzija)

snops1 (nepreverjen)

Meni je v Sloveniji "zanimivo", ka nega več spodbude k prehodi iz kurilnoga olja/plina na lesi temelječe energente, glede na to, ka:
- so neprimerno "čistejši";
- je Slovenija preci poraščena s šumo.

Druga alineja iz ekonomskoga vidika pomeni, ka pejnez, keri zdaj ide vö iz države (Rusija, Bližnji vzhod ipd.), ostane doma!

dupont

najbrž še nega ustrezne tržne strategije :D pomali do ga sekali z električnimi žagami iz šume do pa ploje ftiči po lufti nosili. nika se ne boj :)

In reply to by snops1 (nepreverjen)

negavat (nepreverjen)

da je te že kda kaj delu , za njega negadela samo naklada naj pokaže ka je nekaj že naredo ne samo naklada

lolo (nepreverjen)

negavat (195.210.228.80) takši lidge nonstop študejrajo, računajo, štejo pa se izobražujejo in te dale včijo druge. Tej človek je že marsikaj dobro narejdo, samo se ne hvali z ten na velko. Tebi se zdi nakladanje, zatou ka nevejš zakoj se ide.

Starejše novice