FOTO: Aleš Cipot
Od 26. aprila 2021 je na Slovenski ulici v Murski Soboti na ogled razstava Arhitekturne oblike – Sinagogi Lipóta Baumhorna v Szegedu in Murski Soboti.

Začetek razstave je posvečen obletnici deportacije prekmurskih Judov. Razstava bo na ogled vse do 9. junija in nato še v mesecu septembru kot del festivala Evropski dnevi judovske kulture v Murski Soboti.

Potujoča razstava se je ustavila v Murski Soboti

Razstava je potujoča, vsebina pa je bila posebej prilagojena za Mursko Soboto.  Zasnovala jo je madžarska umetnostna zgodovinarka Agnes Ivett Oszko, iz Madžarskega arhitekturnega muzeja in Dokumentacijskega centra spomeniškega varstva v Budimpešti.

Usklajevanje z avtorico in celoten prenos razstave ter nabavo vse potrebne opreme je prevzel Zavod za kulturo, turizem in šport Murska Sobota v okviru projekta Rediscover. 

Župan Mestne občine Murska Sobota, Aleksander Jevšek in veleposlanik Izraela v Sloveniji, Eyal Sela.

Agnes Ivett Oszko, avtorica razstave: 

»Celostna podoba razstave temelji na modro-zlati barvni kombinaciji sinagoge v Szegedu z uporabo rastlinskih motivov, ki jih je videti na poslikavi njene notranjosti. Posebno skupino razstave predstavljajo tridimenzionalne rekonstrukcije, ki omogočajo virtualni sprehod po nekdanji sinagogi. Tako lahko občinstvo ob pomoči barvnih slik notranjosti stavbo spozna v vsem njenem nekdanjem sijaju.«

Sinagoga skozi virtualno resničnost

Projekt Rediscover, poteka od junija 2018 do maja 2021 v okviru programa Interreg Podonavje in je sofinanciran s strani Evropske unije in iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. 

Cilj projekta je ponovno odkriti in izpostaviti judovsko kulturno dediščino v destinaciji.

V okviru projekta se bosta v Murski Soboti poleg pričujoče razstave do konca maja izvedli še investicija v ograjo na judovskem pokopališču v Murski Soboti in predstavitev nekdanje sinagoge v Murski Soboti z izkušnjo virtualne resničnosti.

Razstavo so sicer organizirali Judovska verska skupnost v Szegedu, Madžarski arhitekturni muzej in Dokumentacijski center spomeniškega varstva, Zavod za kulturo, turizem in šport Murska Sobota, Pomurski muzej Murska Sobota in Mestna občina Murska Sobota. 

FOTO: Aleš Cipot

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice