Romi v romskem naselju Pušča v mestni občini Murska Sobota in župniji Murska Sobota so zelo verni in radi hodijo k svetim mašam v stolno cerkev sv. Nikolaja v Mursko Soboto. Pred dobrimi 20 leti so v naselju zgradili kapelo, ki je posvečena Karmelski Mate

Kapelo krasi kip Karmelske Matere božje, katero so romarji prinesli iz romarskega svetišča Marija Bistrica. Ob godu Karmelske matere Božje je v nedeljo, 13. julija bilo v naselju romsko proščenje. Ob kapeli pa so se pri sveti maši zbrali Romi iz tega naselja in od drugod ter verniki domače župnije in drugi.

Za romsko naselje je bil to pravi vaški praznik, ki je bil najprej obogaten z duhovnostjo in pozneje še srečanji s sorodniki in znanci na njihovih domovih. Sveto mašo v čast praznika Karmelske Matere Božje je daroval upokojeni duhovnik Mirko Ružič, ob somaševanju diakonu Andreja Lažeta iz župnije Murska Sobota. Evharistično bogoslužje pa je popestril mešani cerkveni pevski zbor župnije Murska Sobota pod vodstvom zborovodja maestra Marjana Potočnika.

Ob koncu maše so vsi skupaj zapeli pesem »Lepa si roža Marija«. Duhovnik Mirko Ružič pa je še ob tem blagoslovil rožne vence, ki so jih na oltar prinesli Romi iz romskega naselja Pušča. V imenu romskega naselja se je Marjan Horvat zahvalil duhovniku za opravljeno sveto mašo in vsem ostalim, ki so bili na proščenju.

J. Ž. 

Starejše novice