Med 7. in 9. marcem je prestolnico Prlekije obiskalo okoli 140 debaterjev in njihovih mentorjev iz različnih slovenskih šol, Bosne in Hercegovine, Češke, Hrvaške, Bolgarije in Nizozemske.

Udeleženci turnirja so na debatah o družbeno-kritičnih temah pokazali svoje retorične sposobnosti ter kritično in argumentirano poznavanje teh tem. Že 17. mednarodni debatni turnir sta organizirala Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer in ZIP. 

Za in proti, zavod za kulturo dialoga/Pro et contra ZIP) je nevladna in neprofitna organizacija, ki razvija, predstavlja, izobražuje in promovira debato z namenom dvigniti kulturo dialoga v Sloveniji.

Debatirali tudi o Beyonce, feminizmu in migracijah

Najpomembnejši del turnirja so bile vnaprej pripravljene debate, ki so odprto miselno razglabljale o problematiki:

  • Beyoncejina podpora črnskim osvobodilnim skupinam, ki odobravajo in uporabljajo nasilje;
  • vzpon feminizma izbire, ki legitimira sodelovanje žensk v strukturah zatiranja (na primer uporabo ličil, zakrivanje obraza ali kot sporoča Sheryl Sandeberg, da naj se ženske v tehnološki industriji vdajo in obnašajo kot moški);
  • vlade držav, ki sprejemajo večje število migrantov naj vzpodbujajo etnično/narodno homogena mesta/področja (kot Sodertalje na Švedskem).

Sledile so tako imenovane impromptu debate, kar pomeni, da so tekmovalci za naslednje trditve, o katerih so razpravljali, izvedeli le eno uro pred samim dogodkom:

  • Bolje je živeti v svetu, kjer odrasli otroci vzamejo starše k sebi domov, kot da jih finančno podpirajo, da živijo ločeno od njih;
  • Nasprotujemo prikazovanju kriminalnega načina življenja v svetu zabave kot »kul«;
  • Raje bi živeli v svetu, kjer ljudje ne verjamejo v obstoj boga ali božanstva.

Slavili Nizozemci

Po vseh šestih debatah so se v četrtfinale uvrstile štiri slovenske ekipe, tri nizozemske in hrvaška ekipa. Štiri ekipe z GFML so se uvrstile v zlato sredino. 

  • GFML Hades so zastopali Zala Gorjak, Taja Berič, Timotej Pukšič in Teja Sapač. 
  • GFML Damina so sestavljali Pia Zupančič, Martin Norčič, Domen Bogdan in Urška Filipič. GFML Hypnos so bili Jan Dlouhy, Lara Bohar, Ajda Kuhar in Lina Horvat. 
  • Za GFML Thanatos so debatirali Nik Slavic, Živa Buzeti, Meta Štuhec in Luka Hauko. 
  • GFML so zastopale še Urška Filipič, Hana Rakuša, Ula Litrop, Vanja Vogrinec in Lora Gržin.

V finalu, v katerem sta se pomerili slovenska ekipa z II. Gimnazije Maribor in nizozemska ekipa DSDC RED, je slavila slednja. Zmagovalci so priznali, da niso pričakovali takšnega izida. Zato so se zmage toliko bolj veselili, obenem pa so bili počaščeni in hvaležni organizatorjem turnirja.

»Ljutomerski mednarodni debatni turnir je primer odličnega dolgoletnega sodelovanja med debatnim klubom na GMFL in ZIP-om, nacionalno debatno organizacijo. Na ZIP-u smo veseli, da je turnir znova privabil lepo število mednarodnih debatnih ekip ter da so se slovenske ekipe odrezale odlično. Verjamemo, da to priča o kvaliteti nacionalnega debatnega programa v Sloveniji ter veliki predanosti debatnih mentoric in mentorjev po slovenskih srednjih šolah,« so ob zaključku turnirja povedali predstavniki ZIP-a. 

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
tuncika

Če je debater poklic prihodnosti med mladimi, se ukvarjajte z njimi. Drugače pa pustite te teme organom, ki so za to zadolženi.
Tako mladim (ki jim še lulek ni zrasel) tvezite orgazme in nebesa. Nebesa so lahko samo v pridnih rokah in glavi, ki ima voljo delati in ustvarjati. Svet je tako mizeren, da sploh ni vredno več prebirati take teme...……...debater, kje ste to našli...……...

kakpate? (nepreverjen)

Kak pa te, debater, bloger, vloger, mutibarič, mešalec megle - to so poklici prihodnosti;
glej, kaj naši večni študentje študirajo!
Od dela je še konj crkno!

Lol lol (nepreverjen)

....KLOŠARIZMU IN NAČRTNIH RADIKALNIH ISLAMSKIH MIGRACIJAH ! (TAKO SE NAPIŠE !)

Kkog` (nepreverjen)

A to samo v lotmerki imajo na dnevnem redu? A tamsploh se kaj drugega ucijo razen snemanja s kamero in debatiranja.? Zkaj ne grejo debatirat v arabske drzave?

Starejše novice