Vir: Muzej norosti
Spor z zavodom Muzej norosti, ki deluje v gradu Cmurek, se je pred dnevi ponovno zaostril. Socialno varstveni zavod Hrastovec je namreč muzeju po poročanju Televizije Maribor preklical soglasje za uporabo prostorov.

Muzej norosti se mora izseliti iz prostorov gradu Cmurek, kjer deluje od leta 2014. Upravljavec mu je odredil izselitev v 30 dneh zaradi domnevno pomanjkljive varnosti in samovoljnega poseganja v objekt, v muzeju pa razumejo očitke kot zlorabo okoliščin za uničenje lokalne iniciative, poroča STA.

Grad Cmurek je v lasti države in upravljanju Socialno varstvenega zavoda Hrastovec, čeprav ta od leta 2004 tam ne opravlja več svoje dejavnosti in si vse od takrat po poročanju STA prizadeva, da bi se znebil tega bremena.

Spor z zavodom Muzej norosti, ki deluje v gradu, se je ponovno zaostril pred dnevi, ko je Socialno varstveni zavod Hrastovec muzeju po poročanju Televizije Maribor preklical soglasje za uporabo prostorov in mu odredil, da se mora v 30 dneh izseliti.

Nedovoljen poseg v steno gradu?

V Socialno varstvenem zavodu Hrastovec pojasnjujejo, da so ugotovili, da grajska stavba ni več varna za uporabo. Prav tako so opazili nedovoljen poseg v steno gradu

»Izkazalo se je, da je poseg izvršil Muzej norosti brez vednosti lastnika gradu in zavoda kot upravljavca ter brez predhodnega kulturnovarstvenega soglasja. Zaradi tega samovoljnega posega je Socialno varstveni zavod Hrastovec kot odgovoren upravljavec z namenom zaščite kulturne dediščine preklical soglasje za izvajanje dejavnosti Muzeja norosti v gradu Cmurek, pa tudi iz razloga, ker so bile po potresu na Hrvaškem na stavbi gradu ugotovljene dodatne poškodbe objekta, ki po mnenju zavoda ne zagotavljajo več njegove varne uporabe,« so za STA pojasnili v Socialno varstvenem zavodu Hrastovec.

V Muzeju norosti so prepričani, da za to ni pravne podlage 

»To je že četrti poskus direktorice Socialno varstvenega zavoda Hrastovec, da iz gradu Cmurek prežene lokalno iniciativo, ki je zasnovala atraktivno, mednarodno, socialno, kulturno, turistično točko, ki se neposredno navezuje na težavno dediščino zavoda, ki je v tem gradu deloval od leta 1956 do leta 2004,« sta za STA povedali direktorica Sonja Bezjak in predsednica sveta zavoda Darja Farasin.

Poudarili sta, da so sporne razpoke na gradu že vrsto let: »Januarja 2019 so predstavniki Zavoda za varstvo kulturne dediščine Maribor na razpokah, ki so v gradu bile že ob našem prihodu, namestili t. i. plombe, iz katerih je danes razvidno, da potres ni pustil nikakršnih poškodb. Na ministrstvo za kulturo smo že pred preklicem soglasja oddali vlogo za interventna sredstva za nujna vzdrževalna dela.«

»Tako izsiljevanje ni nič drugega kot izvajanje pritiska«

Glede »samovoljnega posega« v grajsko poslopje predstavnici Muzeja norosti pojasnjujeta, da so pri urejanju pisarne za regijski center za dezinstitucionalizacijo in muzejske recepcije odprli historična vrata grajske vratarnice, ki so obstajala od 16. stoletja do leta 1992, ko jih je brez soglasja zavoda za varstvo kulturne dediščine zazidal Socialno varstveni zavod Hrastovec. 

»Tanek opečni zidec smo odstranili, ne da bi posegli v grajsko strukturo. Stara grajska recepcija je tudi edini logičen prostor za vsakogar, ki želi nadzor nad obiskovalci gradu,« sta povedali za STA in dodali: »Tako izsiljevanje ni nič drugega kot izvajanje pritiska, da bi v prekratkem roku sprejeli nepremišljene ukrepe.«

Od države pričakujeta, da Muzeju norosti pomaga urgentno rešiti status upravljavca, za katerega se z ministrstvom za delo, družino in socialne zadeve ter Socialno varstveni zavod Hrastovec dogovarjajo že od novembra 2018. S tem bi radi obvarovali grad kot kulturni spomenik.

»Muzej norosti ima vsebine, ki so izključno vezane na grad Cmurek in njegovo zgodovino, zato nadomestna lokacija ni možna,« sta še opozorili Sonja Bezjak in Darja Farasin.

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
helmut (nepreverjen)

Muzej norosti se more izseliti. Enostavno jim vlada predstavlja preveliko konkurenco.

kohl (nepreverjen)

ker v vrsti ze caka nestrpna ekipa KUL-ac in grize svoj burek.

In reply to by helmut (nepreverjen)

HojSS PRESS (nepreverjen)

NAjbolj enostavno bi bilo muzej norosti preseliti na sedež vlade ali v parlament.

Lahko tudi na Trstenjakovo.

prdni lujza (nepreverjen)

ste vi videli kakšna gužva je nonstop tan taka trava iz asfalta že rase pa maš občutek ka je zapuščeno.Bogi zaposleni do zdaj jih sploh nihče ni motil ampak to je norost takim ljudem davati plačo jaz moram moram za svojo delati,pa ni samo plača bi vi to vzrževali elktrika, voda,kurjava,smeti itd???

SSSSobočanec (nepreverjen)

Ko prebereš izjave ene Fakultete, ki pravi: " kot ojačevalec za močna sporočila, ki jih predstavlja Muzej norosti." Vidiš kam so vse te leve Vlade RS pripeljale to državo. Da z nekimi "idejami", ki jih navadni ljudje ne prepoznajo in ne potrebujejo, ter za njihov denar zelo dobro živijo! Ob enem pa se predstavljajo, kot neki napredek, ki nima svojega pomena, razen da so pri jaslih.

Starejše novice