Ste mislili, da ni bolj trajnostnega prevoza od vožnje z 'biciklom'? Motili ste se – Recikel gre še korak dlje.

Pomurje bo kmalu še bolj zeleno kot doslej. Zavod Rastišče bo namreč v okviru pilotnega projekta Recikel vzpostavili prvo trajnostno in odgovorno izposojevalnico koles v regiji

S tem si prizadevajo za zmanjševanje količine odpadkov, ponovno uporabo, naduporabo, zeleno in aktivno mobilnost ter izposojo oziroma deljenje prevoznih sredstev.

Zeleno in trajnostno ne rabi biti zapleteno ali drago

Zavod Rastišče – poligon za zelene ideje na območju Pomurja že lep čas ozavešča o trajnostnem načinu življenja.

»V svojih življenjih mladi, ki smo se povezali v Rastišče, poskušamo živeti čim bolj odgovorno in ozaveščeno. Ob tem se srečujemo z izzivi, ki jih sicer potenciala polno Pomurje zastavlja. Oblikovali smo Rastišče, ki naj služi kot poligon za zelene ideje. Kot poligon na katerem se ideje izmenjujejo, gojijo in razraščajo. Delovati želimo na področju ozaveščanja o alternativnih življenjskih praksah ter pomagati pri gradnji platforme, ki to omogoča,« pojasnjujejo v zavodu.

V preteklih mesecih se je v njihovi organizaciji tako odvilo že več uspešnih 'Izmenjevalnic', v okviru katerih so nove lastnike poiskala rabljena oblačila, igrače, obutev, knjige ter celo pustne maske. Prav tako so z Zavijalnico na trajnostni način zavijali božično-novoletna darila, medtem ko so v Izdelovalnici nastajala naravna čistila. Nedavno so se posvetili celo tako imenovanim 'hotelom za žuželke' in v sodelovanju s krajinsko arhitektko Vesno Kitthiya ustvarjali gnezdilnice za čebele samotarke. 

Odslužena kolesa bodo v izposojevalnici dobila novo življenje

Minuli ponedeljek, na dan zemlje, pa je radgonski zavod začel še svoj najnovejši projekt Recikel. V okviru tega bo v Pomurju zdaj vse do 20. maja potekala akcija zbiranja starih ali odvečnih koles, ki jih bodo nato popravili in omogočili njihovo izposojo v izposojevalnici koles pred TIC Gornja Radgona.

Kot pravijo organizatorji, je največja posebnost Recikla dejstvo, da prevozna sredstva ne bodo nova, temveč starejša in popravljena kolesa.

»Tista, ki so nekomu bila odveč in bi sicer pristala med odpadki. S tem pripomoremo k zmanjševanju količine odpadkov in izpostavimo pomen varovanja naravnih virov ter ponovne uporabe, lokalno okolje pa obogatimo z zeleno turistično ponudbo.«

Dve muhi na en mah

S projektom, ki ga sicer podpirata Razvojni center Murska Sobota in Zavod Kultprotur, Gornja Radgona, želijo torej pokazati, da lahko z zanimivimi idejami na področju zmanjševanja količine odpadkov in drugih trajnostnih praks obenem spodbujamo še vitalnost lokalnih skupnosti.

Če torej tudi vi želite prispevati in svojemu 'upokojenemu' kolesu pomagati do novega življenja v službi trajnostne mobilnosti, pišite na [email protected] ali na njihovo Facebook stran.

Naslovna fotografija: Facebook (Rastišče - poligon za zelene ideje/Stephen Kraakmo)

Komentarji (2)

ekko (ni preverjeno)

Super, zelo pohvalno.

gostja 426 (ni preverjeno)

Dobra ideja, rejsan fajn. :-)

Starejše novice