Na današnji inavguraciji na Univerzi v Mariboru je Mitja Slavinec tudi uradno prevzel funkcijo dekana.

Na današnji inavguralni slovenosti, ki je potekala v Mariboru, je rektor Univerze v Mariboru Igor Tičar novemu dekanu Fakultete za naravoslovje in matematiko slavnostno predal akademske insignije. Po tem ko je bil nekaj mesecev vršilec dolžnosti dekana, je sedaj to funkcijo prevzel tudi uradno.

Več sodelovanja z gospodarstvom

Mitja Slavinec je v svojem nagovoru izpostavil, da ima fakulteta, katere vajeti prevzema, več paradnih konjev, predvsem znanstveno odličnost in izjemno sodelovanje med profesorji in študenti, ki sodi v sam vrh med fakultetami. Te lastnosti fakultete bo negoval še naprej, hkrati pa je dejal, da je to dobra osnova za nadaljne delo. Sam vidi priložnost predvsem v močnejšem sodelovanju z gospodarstvom. Kot je dejal, je perspektiva EU usmerjena v prenos znanja v gospodarstvo in tu ocenjuje, da je odprtih še dosti priložnosti.

Slavinca čaka zahtevno delo

Rektor Univerze v Mariboru Igor Tičar je Slavincu zaželel vse dobro. Poznata se že dolgo, zato pozna vse njegove kvalitete in sposobnosti ter se obenem veseli, da je postal dekan tako ugledne inštitucije. Slavinca čaka dosti dela, saj dekan fakultete ni le starešina, temveč tudi manager in direktor. Podobnega mnenja je tudi Tadej Bajd, predsednik SAZU, ki je tudi sam bil dolga leta dekan. Delati je potrebno s sodelavci na fakulteti, z ministrstvi, rektoratom. Potrebno je biti dober sodelavec in pedagog. Bajd hkrati dodaja, da je kot dekan potrebno najti tudi neko izvirno pot in nalogo, ki jo v svojem mandatu izpolniš. Slavincu zato želi, da pusti svoj pečat na tej fakulteti.

Ima toliko izkušenj, da nasvetov ne potrebuje

Slavinčeva predhodnica, Nataša Vaupotič, ki je Fakulteto za naravoslovje in matematiko vodila osem let, je na vprašanje, kakšen nasvet bo dala kolegu ob nastopu mandata, odgovorila:

Mislim, da ima toliko izkušenj, da nasvetov ne potrebuje.

Vaupotičeva Slavincu želi, da bi na poti skrbno še naprej razvijal izobraževalno dejavnost fakultete ter vzdrževal odličen odnos s študenti. Hkrati je omenila, da je potrebno dodatno intenzivirati delo z uporabniki znanj - bodočimi delodajalci študentov.

Sodelovanje Univerze s Pomurjem

Na inavguraciji je bil prisoten tudi župan Mestne občine Murska Sobota Aleksander Jevšek, ki pravi, da je ponosen, da novi dekan prihaja ravno iz Murske Sobote. Ob tem je omenil, da ima občina ambicije privabiti visokotehnološka podjetja, kjer bodo potrebna znanja in kader, ki nastaja v mariborski univerzi ter pobratenih univerzah. Ravno s tem razlogom so pred dvema mesecema z Univerzo v Mariboru podpisali sporazum o sodelovanju, kateremu je botroval ravno Mitja Slavinec. 

Dotaknil se je tudi pereče teme, bega možganov. Sam je sicer mnenja, da ni nič narobe, če mladi med študijem ali po študiju odidejo v tujino po nova znanja. A ta znanja je potem potrebno izkoristiti in uporabiti doma, poudarja. Na politiki pa je, da pomaga ustvariti pogoje za to.

Komentarji (9)

tuncika

Čestitke dr .Slavincu in upam, da kmalu dobimo dekana še v Ljubljani.

katrca (ni preverjeno)

Ka pa je te Soboški Maneken opet tan delo. Po novon trbej vsakome povezanome rokico držate ali kak. Ka ko bi začo tudi kaj delate za Soboto in se nej samo sliko okoli in na Facebooke objavlo. Očitno njemi trbej razjasnite par stvari glede svojoga poslanstva in dela... Mičo, iskrene čestitke. Postati dekan ni samo tak.

Lagev (ni preverjeno)

Bravo Mičo!
Si dokaz ka smo Prekmurci še kak fejst sposeben narod!

tuk (ni preverjeno)

Čestitke dr. Slavincu za uspeh na izobraževalnem področju ,saj je zaprl usta marsikateremu privržencu prejšnjega župana in tistim ,ki ste ga toliko blatili,ko se je boril za intelektualno blaginjo za mlade in perspektivne prekmurske učence in dijake,študente jih vzpodbujal v razvoju na poti do znanja Vse dobro spoštovani Mičo in dosti novih znanj in vzpodbud od tebe pričakujemo tudi na novi dolžnosti SREČNO!

bobo11 (ni preverjeno)

Tolko hvale, kaj je pa za Prekmurje dobroga naredu ?

smc (ni preverjeno)
0000

Že pa melejo ka do pripeljali visokotehnološka podjetja .Pa od Kitajcov so zadnjič govorili .

hehahe (ni preverjeno)

"smc" ta je bila dobra ja hehe, to je zdaj že kar nekaj časa od tega incidenta (v linku). Svašta, nek doktor, pos(r)lanec pa nevem kaj vse-s takšnim PRIMITIVNIM obnašanjem kak ga je imel v Ljubljani v tem lokalu lahko postane dekan fakultete. Groza no. No ja, saj smo vendar v Sloveniji, pa lep pozdrav.

škloc (ni preverjeno)

"smc" ti si nikdar nej napravo kaj takšnoga, ka bi sledi obžalüvo???
10 lej stare grej(ek) naprej nosiš??? Najdi nekaj nouvoga, ka de zanimivo...

Starejše novice