Izguba bližnjih za večino pomeni enega najtežjih trenutkov v življenju, obenem pa tudi nepričakovani visok izdatek. Podjetja v regiji, ki se ukvarjajo s pogrebno dejavnostjo, kujejo lepe dobičke.

Smrt in izguba bližnjega je ena najtežjih in najbridkejših izkušenj v življenju. Poleg izgube bližnjega, pa svojce po žepu udarijo tudi s smrtjo in pokopom povezani stroški, ki so vse prej, kot nizki. Preverili smo, kako poslujejo podjetja v regiji, ki se ukvarjajo s pogrebno dejavnostjo ter ugotovili, da nobenemu od njih ne gre ravno slabo.

Največ samostojnih podjetnikov

Prevladujoča pravnoformalna oblika podjetij, ki se ukvarjajo s pogrebništvom v regiji, je s.p. oziroma samostojni podjetnik. Dejavnost pogrebništva pogosto kombinirajo s cvetličarsko dejavnostjo. Med podjetji, ki se ukvarjajo s pogrebno dejavnostjo, spadata tudi Javno podjetje Komunala Murska Sobota in Komunala Lendava, ki zagotovo opravita zajeten del pogrebov, a ju v analizo nismo vključili, saj iz javno objavljenih podatkov ni razvidno, kolikšen del prihodkov in dobička so v lanskem letu ustvarili iz te dejavnosti.

Pogrebništvo Banfi med največjimi

Med pogrebna podjetja z največjim prometom v Sloveniji se uvršča tudi Pogrebništvo Banfi iz Veščice pri Murski Soboti. Letno ustvarijo 605.338 evrov prihodkov, kar jih uvršča na sedmo mesto v tej dejavnosti v Sloveniji. Ob tem so v letu 2013 ustvarili 87.137 evrov dobička. Za primerjavo, največje podjetje iz pogrebne dejavnosti v Sloveniji, Žale javno podjetje iz Ljubljane, je lani ustvarilo 8,15 milijonov evrov prometa ter 588 tisoč evrov dobička.

Izgubarjev ni, poslovati prenehal eden

Preverili smo poslovanje petih podjetij iz pogrebne dejavnosti v regiji, pri čemer smo ugotovili, da nobeno od naštetih ne ustvarja izgube. Tri so v lanskem letu ustvarila dobičke v višini nekaj deset tisoč evrov, dve pa pod 10 tisoč evri. Eno podjetje, Pogrebne storitve Jure Jurić s.p. iz Beltincev, je v lanskem letu prenehalo poslovati.

Tudi pogrebništvo pozna krizo

Čeprav se na priv pogled zdi, da je pogrebništvo dejavnost, ki je kriza ne more prizadeti, temu ni tako. Stroški pogreba za svojce pogosto predstavljajo precejšnje finančno breme, saj v povprečju znašajo okoli 1.200 evrov, za dodaten udarec pa je poskrbela še država, ki je z letošnjim letom večini ukinila tudi pravico do pogrebnine v višini 507,12 evrov. Mnogi se zato odločajo za cenejšo opremo ter storitve, ponudniki pa so jim nasproti prišli z možnostjo obročnega odplačevanja.

Komentarji (5)

Eko

Cene so verjetno takšne, ker nihče noče opravljati takšnega dela ali? Če bi bilo še 10 takšnih bi bile cene nižje.

Zlatopek (ni preverjeno)

Vse je posel in vse ima svojo ceno. Vprašanje je samo, kdo potegne krajšega.

test (ni preverjeno)

Pa dobro, ka nevejte več enga članka sami napisati, samo nekšo povzemanje po sioli in financaj.

egon1966

Tudi VESTNIK je nekšno povzemanje Slovenskih Novic pa Kmečkega glasa edino na zeljniki Vestnika so osmrtnice in mali oglasi. Te pa pravijo ka je vsakšni četrtek svetek v Pomurji, ka vo pride Vestnik

Aja...
Z Banfijom smo bili zadovoljni...korektno in natančno....

Podjetnik (ni preverjeno)

Posel se greš za to da zaslužiš. Ne vem kaj je v tem pregrešnega. Pa ne verjamem da nam vsem ta denar diši.....

Starejše novice