Med sto najbogatejšimi Slovenci je vrednost premoženja od lani zrasla štirim petinam uvrščenih na letošnji lestvici 100 najbogatejših. Skupna vsota premoženja vseh sto pa je enaka kot lani, 4,6 milijarde, vendar samo zato, ker so zaradi pridobljenih natančnejših podatkov znižali lanska vrednotenja nekaterih, vključno z lastniki Outfita7. Revija Manager je večje skoke vrednosti premoženja posameznikov beležila le v letu 2008, prag za vstop na lestvico pa se je dvignil za 2,5 milijona evrov.

Najbogatejša ponovno zakonca Login, izpadel trgovec Tuš

Najbogatejša Slovenca sta tudi letos že tretjič zapored zakonca Iza in Samo Login, glavna ustanovitelja podjetja Outfit7, ki je uspelo z zabavnimi aplikacijami za mobilne naprave, najbolj znana je govoreči maček Tom. Njuno premoženje ocenjujejo na 699 milijonov evrov, kar pa je za osemnajst odstotkov manj kot lani. Z lestvice pa je izpadel trgovec Mirko Tuš, ki je bil prva štiri leta, do vključno leta 2010, najbogatejši Slovenec.

Kdo so najbogatejši Pomurci?

Najbogatejši na severovzhodu je letos Prlek Vladimir Puklavec, katerega premoženje v celoti ocenjujejo na 81,4 milijonov evrov in ki se je uvrstil na deveto mesto slovenskih multimilijonarjev. Strojni inženir je polovični lastnik holdinga Gasfin Group s krovno investicijsko roko te družbe Gasfin Investments, obe s sedežem v Luksemburgu ter lastnik vinske kleti P&F Jeruzalem Ormož. Njegovo premoženje je v primerjavi s preteklim letom zraslo za šest odstotkov.

Med najbogatejšimi Pomurci je tudi letos družina Karoly, ki je od lanskega leta izgubila štiri mesta in je trenutno s premoženjem 39, 8 milijona evra na 26mestu lestvice. Družinsko podjetje GMT se ukvarja z uvozom, distribucijo in prodajo avtodelov in je zastopnik za prodajo motornih olj znamke Castrol na območju Slovenije, Hrvaške, Srbije in Bolgarije. Vladimir Karoly je podjetje leta 1992 z ženo Ido ustanovil v Murski Soboti.

Med najbogatejšimi Pomurci je sicer tudi letos Stanko Polanič, ki obvladuje delež v Panviti in Intering Holdingu. Na lestvici je s 34 milijoni evri z lanskega 34. mesta skočil na 29. mesto.

Kot zanimivost omenimo, da se je tudi letos na seznamu najbogatejših Slovencev, in sicer na 69. mestu, znašel Iztok Lipnik, ki sicer ni Pomurec, je pa lastnik 30 odstotnega dela podjetja Elrad International iz Gornje Radgone. Njegovo premoženje je ocenjeno na 21, 5 milijona evrov in tako se je uvrstil na lestvico sto najbogatejših Slovencev.

Na letošnji Managerjevi lestvici 100 najbogatejših Slovencev, ki je deseta po vrsti, je samo 21 starih imen, le 12 pa je takih, ki so se med stoterico uvrstili vseh desetkrat.

 

Foto Iztok Lipnik: Delo

Komentarji (9)

prekmarci... (ni preverjeno)

Puklavec ni Pomurec. K večjemu Podravec. Če je Prlek, še ne pomeni, da je tudi Pomurec. Malo si razčistite pojme...

Gost (ni preverjeno)

Kaj to sploh objavlate... oni služijo miljone na račun delavcev, ki delajo za minimalne plače.. sramota!!!!

sijo1972 (ni preverjeno)

Lestvica je brezpredmetna, ker podatki niso realni. Dokaz: Kje je na lestvici Leon dobitnik lota v Avstriji???

Darko8888 (ni preverjeno)

Po obrazih ne veš kateri je bolj nesrečen v življenju...hvala ne..

vladop (ni preverjeno)

San mislo ka je na seznami tudi nekdanji lastni AGROSERVISA (kama je li skril tej evre)!

ajh (ni preverjeno)

Marsikoga nega tu gor. Ravnič pa Horvat sta oba nej čudežno zgujbila prek 70 milionof kerih sta bila nazadnje "vrejdniva" al kak kole. Puno se jih še skrijvle.

kranščak (ni preverjeno)

Ne bojte nevoščeni. Tak more biti kak v Ameriki. Slovenske sanje. Či pa kradne, pa zaprejti.

tarantela

Kje pa je lendavski najbogatejši kmet? Pa menda ja ni obubožal...

Tujec 2

Zelo veliko denarja imajo, pa tako žalostno gledajo. Zakaj ? Jih peče vest ? Ali mislijo, da imajo še premalo in hočejo še več ? Kdo bi vedel ?

Starejše novice