Kot dolgoletni novinar in urednik Marjan Dora že desetletja spremlja volitve. Kakšen je njegov komentar na tokratni izid volitev in kaj meni o kandidatih?

Preštetih je dobrih 99 odstotkov vseh glasovnic, ki kažejo na prepričljivo zmago stranke Gibanje Svoboda, ki je s 34,35 odstotka glasov osvojila 41 poslanskih sedežev. Po teh podatkih je Pomurje dobilo šest poslancev.

»Vedno znova volimo PROTI in ne ZA programe«

Kot pravi Marjan Dora, tudi tokrat Slovenci nismo volili programa, ampak osebo. Kljub temu pa meni, da smo potrebovali novo vlado in spremembe.

»Vedno znova volimo PROTI in ne ZA programe. Tokrat smo se odločili, da nam je dosti teh dveh let Janševe vlade in njegovih ukrepov.«

Na tokratnih volitvah se je večina Slovencev združila v smeri, da se predsednika vlade Janeza Janšo odstavi iz položaja ter zamenja.

»Dali so nam na znanje, da mora nekdo premagati Janeza Janšo sicer bo težava, in to smo vzeli dobesedno.

Tako, da je zdaj Robert Golob zmagal preveč, na ta način pa sta izpadli dve stranki, Lista Marjana Šarca in Stranka Alenke Bratušek, kar posledično pomeni, da bo tudi stranka Gibanje Svoboda imela manj močno pozicijo,« razlaga Dora.

Med pomurskimi poslanci tokrat novi obrazi 

Kot kaže, bomo imeli v Pomurju šest poslancev. Od tega tudi kar nekaj novih obrazov, kot so Vera Granfol, Sara Žibrat, Janez Magyar in Damijan Zrim.

»To, da so novi obrazi v pomurskem prostoru, mi je zelo všeč,« pove Dora. 

Preberite še:

Kaj je vplivalo na večjo volilno udeležbo?

Volilna udeležba na nedeljskih parlamentarnih volitvah je bila 69,71 odstotka, kar je največ po letu 2000. Zakaj so se tokrat ljudje odločili, da bodo oddali svoj glas?

Kot razlaga Dora, je k temu pripomoglo več dejavnikov. »Predvsem mislim, da je na to vplival Inštitut 8. marec, ki je organiziral že referendum za vodo, ki je bil prav tako z rekordno udeležbo.« 

Na tako veliko udeležbo je v veliki meri vplivalo nezadovoljstvo z vlado Janeza Janše, ter vsi ukrepi in napake iz zadnjih dveh let. Ljudje so si želeli sprememb in nove vlade. 

»Pa tudi nezadovoljstvo ljudi z dosedanjo vlado, vladavino Janeza Janše in satelitov, ki je bila preveč brezobzirna. Čeprav so ves čas poudarjali, kako so povezovalni in delajo za ljudi.

Ampak tukaj se je zgodilo toliko zdrsov in napak, da jih ljudje enostavno niso mogli pozabiti. Enako, kot niso pozabili, da je Šarec kriv za vse skupaj s svojim odstopom. Zato se je tudi za njegovo listo nenadoma zgodilo, da je padla iz 12 poslancev na zgolj nekaj odstotkov,« še doda Dora. 

»Zgodilo se je toliko zdrsov in napak, da jih ljudje enostavno ne morejo pozabiti«

V pogovoru smo se naslonili tudi na vprašanje, kakšne spremembe lahko pričakujemo in ali bo nova vlada bolje vodila državo.

Dora ob tem še enkrat poudari, da nismo volili programa, ampak stranko oziroma v tem primeru gibanje, ki nam obljublja, da pade sedanja oblast. O napakah dosedanje vlade pa pove naslednje:

»Največja napaka Janeza Janše je bila, da si je podredil RTV Slovenija, katerega programski svet je sedaj v celoti pod njim. Nenadoma en kup novih neznanih ljudi, novinarjev in poročevalcev. Naredil je medij, ki mu več nihče ni zaupal.

Prav tako veliko napak v zvezi z epidemijo covida. Možnosti za prodajanje testov, prepovedi gibanja, obvezno nošenje mask. Ne moreš kaznovati človeka, ki je jedel sendvič na stopnicah.«

Sicer pa je težko napovedati, kaj se bo dogajalo v prihodnje in kaj nam bo prinesla nova vlada. 

»Upam, da bo nova vlada vključevala kulturo dialoga ter da bo veliko zmernejša in prijaznejša, da bo vse tako kot mora biti. Parlament je vodja države in ne predsednik vlade. Parlament sprejema odločitve, vlada pa jih izvršuje,« pojasnjuje Dora.

Celoten pogovor si lahko pogledate spodaj.

Starejše novice