Očitke glede previsokih cen in napravilnostih pri imenovanju v svet zavetišča direktor Male hiše, Marjan Ivan Kerčmar zanika.

 Predstavniki občin so zavetišču očitali previsoke cene storitev, ki naj bi se po mnenju Petrijana dvignile tudi do 300 odstotkov.. »Cene storitve zavetišča se nam zdijo previsoke, predvsem cena oskrbovalnega dne za živali. K ceni 10,57 evrov na dan, kar znese mesečno 317,10 evrov,  je potrebno prišteti še mesečno ceno najema boksa 147,63 evrov, kar skupaj znese na mesec 464,73 evrov oz. 557,67 evrov s prištetim DDV. Z ozirom na povedano tako znaša dnevna cena oskrbe zapuščene živali-psa v zavetišču 18, 58 evrov na dan, s čimer je "višina cene storitve dnevne oskrbe živali v zavetišču že skoraj približana osnovni ceni dnevne oskrbe ljudi v domovih za starejše (ta je od 22,00 EUR/dan in naprej)," je povedal dr. Gomboši in še dodal, da občine ne najdejo skupnega jezika predvsem pri izmenjavi informacij, sam pa si želi večje preglednosti nad evidenco pri najdenih živalih.

Kerčmar: "Cene so primerljive s povprečnimi cenami ostalih zavetišč"

Dr. Marjan Ivan Kerčmar, direktor zavetišča Mala hiša je očitke glede previsokih cen vzdrževanja zanikal: "Cene storitev zavetišča Mala Hiša d.o.o. so povsem primerljive s povprečnimi cenami v ostalih slovenskih zavetiščih. Povprečna cena najema pasjega boksa v zavetiščih v Republiki Slovenji v letu 2010 je bila 139 evrov in se gibljejo v razponu od 100 do 260 evrov. V zavetišču Mala Hiša je cena najema pasjega boksa za občino, ki je z zavetiščem podpisala pogodbo, 147,63 evar. Povprečna cena oskrbnega dneva za psa v zavetiščih v Republiki Sloveniji po istih virih znaša 11,59 evrov, v pomurskem zavetišču  pa celo nekoliko manj - 10,57 evra. Cena oskrbnega dneva za psa je navedena tudi v Obveznem navodilu MKGP – VURS in je ta cena zmeraj osnova za določanje cene oskrbnega dneva za psa v našem zavetišču." Pri tem je poudaril, da omenjeno zavetišče deluje kot gospodarska družba, saj so prošnjam o gradnji regijskega zavetišča, ki bi po zakonu v pristojnosti občine ni bilo uslišano, kljub temu, da mora občina na registriranih 800 psov zagotoviti eno mesto v zavetišču.

Veliki so stroški izgradnje in vzdrževanja zavetišča

Zavetišče je gospodarska družba zgradila z lastnimi sredstvi, kar po besedah Kerčmarja prinaša redne stroške. “Sama izgradnja je stala okrog 600 tisoč evrov, potem je tu še oprema, vozila in še bi lahko naštevali. V zavetišču sta pri nas redno zaposlena 2 oskrbnika z licenco, saj moran biti na vsakih 20 nastanitvenih boksov po zakonu zaposlen en oskrbnik, zavetišče pa mora imeti organizirano 24-urno prisotnost za nujne prevoze, kakor tudi za najnujše zdravljenje,« je še povedal direktor zavetišča.

Različni pogledi na zakon

O nepravilnostih pri imenovanju v svet zavetišča, ki prestavlja nadzorni organ institucije, je Kerčmar obrazložil, da so vsi člani imenovani zakonito in gre za napačno predstavo s strani pogodbenikov o imenovanju predstavnika zavetišča po 10. členu Pravilnika o pogojih za zavetišča za zapuščene živali. Ta  pravi, da se v svet zavetišča imenujejo predstavnik lokalne skupnosti, ki ga predstavlja župan občine Moravske Toplice, predstavnik Veterinarske uprave RS imenovan s strani VURSa – Aleksander Sočič, predstavnik društva za zaščito živali- Andrej Števančec in dr. Kerčmar kot predstavnik imetnika zavetišča:« Torej je po mojem globokem prepričanju svet zavetišča imenovan povsem v skladu z zakonom in se nikakor ne morem strinjati s stališčem g. Gomboši-ja in namigovanja na kakršnekoli nepravilnosti pri imenovanju sveta zavetiščaPo zakonu o gospodarskih družbah je direktor predstavnik gospodarske družbe (večinskega lastnika ali imetnika zavetišča)

Pogodbeni zavezanci do zavetišča Mala hiša t.j. pomurske občine in predstavnik zavetišča so se ob koncu seje sklenili zopet sestati z namenom iskanja konsenza pri vzpostavljanju večjega pretoka informacij med zavetiščem in občinami, ter o dogovoru glede cen storitev.

S spleta

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
lokalpatriot

Če naslov drži, je to kriminal!

hilic

Naslov toga članka je nesmiselni in nerealen. Nemreš take stvari primerjati!

RobertRu

Vsaka takšna "javno dobra" storitev je za nekoga posel. Tako domovi za starejše, kot tudi domovi za živali. Pa vrtci, itd.

Daddy_Cool

hilic nam razložiš prosin zakoj je ta naslov nesmiselni in nerealen?

Meni se zdi čudno to kak je lahko cena primerljiva. Starejši človek vseeno nuca posebno nego, stalno pozornost, hrano, zdravila, troši elektriko, vodo, stvari za osebno higieno itd.

ena_

Citiram:..saj mora biti na vsakih 20 nastanitvenih boksov po zakonu zaposlen en oskrbnik.
Domnevam, da je v enem boksu ena žival.
V domovih za stare, bolne in nepokretne pa so normativi dosti slabši, seveda glede na to, da se tukaj vseeno dela z ljudmi. Žalostno! Sicer pa je človek vse manj vreden, tako da lahko cene v zavetišču letijo v nebo!

TotenKopf

marsikera nepotrebna stvar stane še več - pa ne samo denarja! (najnovejši iphone, dopustovanja, oblačila z markicami, cigarete...) to je pa resno idiotska primerjava - sugestiraš, da fentamo vse pse ali kaj?

Jim Beam

kolikor jaz vidim je žival vedno manj vredna in to me redno jezi. človek je človek ponavadi ma v sebi več slaboga kak dobroga. žival pa toga ne pozna ampak vseeno vedno nastrada. tak ka nej o ton ka je človek vedno menje vredjen, dosta jih živi pa si to sploj ne zaslužijo. če gledaš bodo starca dali v dom neglede na ceno, če bo to nujno. pri psih pa bo ob takši ceni samo več mučnega ubijanja.

pumica13

se absolutno strinjan s tebov JIM BEAM !

Starejše novice