Minuli četrtek ste lahko prisluhnili javni konferenci na temo Lokalno v gastronomijo, kjer je bilo govora o lokalnih sestavinah in njihovem vključevanju v gastronomijo.

V debati so sodelovali štirje sogovorniki, in sicer Jože Podgoršek, državni sekretar za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Gorazd Kocbek iz Oljarne Kocbek, Mojca Polak iz Višje strokovne šole gostinstvo in turizem Maribor, Panonsko vas pa je predstavljal Matevž Kadiš.

Uvodoma je bilo govora o kulinarični pestrosti in njeni povezavi s turizmom.

"Nedvomno je to ena od pomembnih stvari, da se nekdo odloči za določeno turistično destinacijo. Tega se zavedamo tudi na kmetijskem ministrstvu in zato želimo tudi preko različnih finančnih ukrepov pospešiti, predelavo in trženje produktov slovenskega kmetijstva. Dejstvo je, da se v Sloveniji radi pohvalimo z lepo pokrajino in tukaj je prav, da omenimo, da so ravno kmetijska gospodarstva, ki to urejajo. Celotni Horeca sistem mora dati priložnost slovenskemu podeželju in kupuje pridelke slovenskega podeželja," je povedal Podgoršek.

Za turiste je po mnenju sogovornikov pomembno tudi to, da vedo, kako je bila hrana pridelana.

"To je edino, kar bo ostalo. Če bomo želeli biti posebni, petični, specifični in bomo želeli ponuditi gostom naše najboljše, bo potrebno vztrajati pri tem, da bomo dejansko očistili naše jedilnike vseh smeti in primesi ter bomo vztrajali pri filozofiji manj je več," pravi Polakova.

Gorazd Kocbek iz Oljarne Kocbek se je dotaknil tudi tega, kako pomembno je povsem izkoristiti vse, kar je možno in iz pridelka dobiti največ.

"Pri nas se že celotno zgodovino ukvarjamo s tem, da uporabimo vse in da pri naši predelavi ne ostane nič. Torej ni nobenega odpadka, pri nas je še buča, ki ponavadi ostane, gre v zemljo z oranjem in je neko naravno gnojilo. Biti moramo racionalni".

Beseda pa je nanesla tudi na to, da tisti, ki oglašujejo slovenski turizem, nekako pozabljajo na Pomurje.

"Ko poslušamo oglaševanje Slovenije, pa je Bled, Portorož, Postonjska jama, ta naš del severovzhodni pa nič. V kolikor mi želimo ponujati lokalno, se moramo tudi s pomočjo države oglaševati. Mi sami ne moremo storiti toliko, kot lahko stori država," pa je povedal Kadiš.

Zanimiv pogovor si oglejte v spodnjem videoposnetku.

Starejše novice