Najvišji stolp v državi bo velika pridobitev za Rogaško Slatino, meni župan Branko Kidrič. Poleg virtualnega doživetja bo posebno doživetje na stolpu tudi hoja po delu, kjer bodo tla prosojna in navidez razpokana. A pot do izvedbe bo, kot kaže, še dolga.

Razgledni stolp Kristal, ki ga načrtujejo med Rusi v zdraviliški občini Rogaška Slatina, bo z višino 106 metrov najvišji stolp v naši državi, najvišji mestni stolp in hkrati najvišja stavba v Sloveniji, s tem tudi najvišja turistična atrakcija v Sloveniji. Začetek odprtja stolpa je predviden oktobra 2022.

»Višji bo skoraj dvakrat toliko, kot je sedaj visok najvišji stolp pri nas. Oblikovala ga bo edinstvena podoba, ki spominja na kristal. Ob stolpu bo urejenih več kot 50 novih parkirnih mest in 30 priključkov za javno izposojo koles, kot sestavni del projekta parkirišča P+R,« je na današnji predstavitvi podrobnosti projekta izpostavil župan občine Rogaška Slatina Branko Kidrič

»Stolp razvijamo po konceptu urbanega razgledišča – ta omogoča obisk vse dni v letu, tudi v slabem vremenu. To bo edini stolp v Sloveniji s kavarno na vrhu in edini v državi, ki bo ponujal interaktivne vsebine, podprte s sodobno digitalno tehnologijo za popolno zadovoljstvo obiskovalca,« pravi Kidrič. 

Razgledni mestni stolp Kristal, ki bo najvišja stavba v naši državi, bo predstavljal novo turistično atrakcijo Rogaške Slatine.

Do vrha v manj kot 20 sekundah

Razgledni stolp Kristal bo imel s tremi etažami - pritličje in dve nadstropji - v skupnem obsegu 480 kvadratnih metrov bruto površin. Obiskovalcem bo na voljo tudi odprta strešna terasa, do vrha pa naj bi se dalo povzpeti v manj kot 20 sekundah. Strešna terasa je predvidena na višini 106 metrov, kar je približno dvakratnik najvišjega doslej zgrajenega razglednega stolpa v Sloveniji.

V Rogaški Slatini menijo, da bo stolp turistična atrakcija zaradi arhitekture in vsebin, podprtih z najnovejšo tehnologijo. V stolpu bodo obiskovalci lahko spoznali tradicijo steklarstva in umetnosti ročne izdelave kristalnih umetnin in uporabnega stekla, edinstveno mineralno vodo Donat Mg ter zgodovino in tradicijo zdravilišča.

S stolpom se bosta odprli dve novi delovni mesti, občina pa predvideva tudi petnajst posrednih novih zaposlitev.

»S projektom v občini Rogaška Slatina orjemo ledino. Morda se na prvi pogled zdi povezovanje razgledišča z dodatno ponudbo, kot je druženje v kavarni, nakupovanje spominkov ali digitalizacija vsebin, vključno z zgodovino in ključnimi lokalnimi nosilci, ambiciozno. A ravno to je v tujini že nekaj časa nepogrešljiv sestavni del turistične ponudbe. V Sloveniji je še vedno redkost,« dodaja župan.

Skupina občanov, ki se z megalomanskim projektom ne strinja, zahteva referendum

»Povečan promet si obetajo gostinci in različne trgovine. Takšna atrakcija bo zagotovo privabila velik del obiskovalcev, ki obiskujejo tudi približno petnajst minut oddaljeni Podčetrtek, saj bo najvišji stolp v Sloveniji s kavarno na vrhu doživetje, ki ga ljudje ne bodo želeli izpustiti na svoji poti. Rogaška Slatina takšen projekt potrebuje in je pomemben za nadaljnji razvoj,« še meni Kidrič.

A z megalomanskim projektom se ne strinja skupina občanov, ki zahteva referendum. Nasprotnike Kristala motita še dva spremljevalna projekta, in sicer na 400 milijonov evrov ocenjen orglarski center in nadhod Sonce. Za razpis referenuma bodo domačini morali zbrati okoli 500 podpisov.

Nadhod Sonce, za katerega nasprotnikom ni jasno, kdo ga potrebuje.
Občina namerava celotno območje preko nadhoda Sonce povezati z obstoječim kolesarskim omrežjem in sprehajalnimi površinami ožjega zdraviliškega jedra.

Tretjino naj bi za projekt primaknili donatorji

Ocenjena vrednost projekta je 2,1 milijona evrov. Tretjino sredstev bo občina zagotovila iz lastnih privarčevanih sredstev, ki so jih v ta projekt lahko preusmerili, ker so nenačrtovano uspeli pridobiti evropska sredstva pri drugem projektu gospodarske infrastrukture. 

Eno tretjino sredstev naj bi zagotovili s turističnimi taksami, ki jo plačajo gosti Rogaške Slatine. Preostanek pa naj bi bi pokrili s pomočjo donatorjev, ki jih je do danes že več kot 50. 

Občina načrtuje, da bo projekt na letni ravni ustvaril vsaj 300.000 evrov prihodkov v občinski proračun. Razliko med letnimi prihodki in odhodki pa bi porabili za razvoj turizma v občini. »To bi po odbitku stroškov omogočilo trajno vlaganje v razvoj turizma, saj bi lahko zanj vsako leto namenili vsaj 100.000 evrov,« načrtuje župan.

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Margejca (nepreverjen)

tudi naslednji teden ne grem v šolo
hura
karantena

mikronan (nepreverjen)

užasno grd stolp, fuj. lendavski stolp pa je itak brezvezni, sploh ni dobre ponudbe in niti prometa kot to kažejo javnosti.

Nemogoce (nepreverjen)

Kaj pa to ves.. Priporočam da vsak dan sediš pri stolpu in opazujes kolko ljudibgre na stolp.. Mogoce boste imel bolj tocne podatke...

In reply to by mikronan (nepreverjen)

1 Lendavčan (nepreverjen)

Nevem zakaj kopirajo ideje namesto nekaj novega kaj bi se bolje obiskovalo, itak so nekateri vedno proti vsemu dobremu zaradi nevoščljivosti namesto da bi skupaj držali, to je slabo za prekmurje.

Starejše novice