“Še kako dobro se spomnim, kje sem bil na današnji dan pred enim letom. Na onkološkem inštitutu,” pravi Prekmurec Denis Malačič, ki je lani zbolel za rakom na modih.

Svoj boj z rakom je pogumno delil z nami, ko nam je zaupal, da verjame, da bo nekega dne na »rakavo obdobje« gledal z veliko hvaležnostjo.
 

Hvaležen, da je lahko tukaj in zdaj

Mesec november je namenjen zdravju moških, predvsem opozarjanju o raku mod in prostate. Tudi Denis Malačič je s tem, da je o svoji bolezni javno spregovoril zagotovo pripomogel k temu, da se o bolezni govori več.
Prepričan je namreč, da je vsaka neizkoriščena priložnost, da bi se o tem spregovorilo, izgubljena. 

Denis je danes, dobro leto po kemoterapijah hvaležen, da je lahko preprosto tukaj in zdaj, saj pravi, da bi se lahko zgodilo, da bi bil rak močnejši. “A vse ima svoj namen. Tudi ta trenutek. In vsak, ki se nam zgodi, je vreden hvaležnosti. Tudi, če se nam zdi, da je slab. Štejemo jih lahko do neskončnosti, a dokler so in dokler jih lahko doživljamo, smo srečni že sami po sebi.”

V nadaljevanju si preberite čustven zapis Denisa, ki vam bo zagotovo dal misliti.

Zvok stojala s kemoterapijami je po prazni avli odmeval glasneje kot običajno. S cimri smo si privoščili nekaj zraka in se nato vrnili na oddelek. Medicinske sestre smo hecali, da si bomo zvečer naročili taksi in obiskali katero od zabav za noč čarovnic. Šalile so se z nami in nas spraševale, kako za vraga se bomo v taksi spravili vsi trije, vsak s svojim stojalom, pa smo se smejali ob ideji, da bi jih preprosto držali čez odprto okno.

Še kako dobro se spomnim kje sem bil na današnji dan pred enim letom. Na onkološkem inštitutu. Prestajal sem tretji ciklus kemoterapij in objavil to fotografijo. Ob njej sem zapisal, da odhajam nocoj med čarovnice tudi sam. Da sem tudi sam zamaskiran: Superman, ki zaradi kemoterapij bolj kot nase spominja na Lexa Luthorja.

Spomnim se občutka. Zabaval sem se kljub vsej agoniji, ki sem jo prestajal. Ne glede na žalostno situacijo sem še vedno našel razloge za smeh in zabavo. Vedel sem, da bom, če obupam na sabo, izgubil pravzaprav vse.

Hvaležen sem, da sem leto dni po tem dogodku doma med svojimi domačimi. Hvaležen sem, da spim v svoji postelji. In hvaležen sem, da sem preprosto lahko tukaj in zdaj. Lahko bi se zgodilo, da bi bil rak močnejši, da me več ne bi bilo in da bi se jutri sveča prižgala tudi zame.

A vse ima svoj namen. Tudi ta trenutek. In vsak, ki se nam zgodi, je vreden hvaležnosti. Tudi, če se nam zdi, da je slab. Štejemo jih lahko do neskončnosti, a dokler so in dokler jih lahko doživljamo, smo srečni že sami po sebi.

Vsi žal nismo zdravi, nekaterih ta večer ni doma. Ogromno je takih, ki bi želeli drugačno realnost in drugačno življenje, a takšno kot je... je. Vedno ni lepo in ne prijazno, je pa vredno vztrajati. Za vse tiste dneve, trenutke in doživetja, ki nam narišejo nasmeh na obraz in ki so preprosto tisti elementi življenja zaradi katerih je vredno vztrajati in se boriti. Tudi, ko je najtežje.

In, če se kdaj zdi, da postaja pretežko in da dalje več ne bo šlo... se spomni vseh tistih, ki verjamejo vate. Ki te imajo radi, ki si želijo, da bi ti uspelo in ki te nočejo izgubiti.

Ker navsezadnje je to tisto kar največ šteje. Imeti ob sebi ljudi, ki jih imaš rad.
Verjemi zase. Verjemi za ostale.

To so simptomi

Sicer pa se je gibanje movember začelo leta 2003 v Avstraliji in preraslo v globalno gibanje. Poudarek gibanja je ozaveščanje za zgodnje odkrivanje in pravočasno zdravljenje raka na prostati in modih, o pravilnem pristopu k zdravljenju duševnih bolezni pri moških in za preprečevanju samomorov. Rak prostate je najpogostejši rak moških, predvsem starejših, saj je več kot dve tretjini bolnikov starejših od 65 let. Na leto ga v Sloveniji diagnosticirajo pri okoli 1500 moških, za posledicami te bolezni pa jih umre okoli 400.

Med simptomi raka prostate so pogosto uriniranje, zlasti ponoči, težave z začetkom uriniranja, bolečine pri uriniranju in kri v urinu. Bolečine po telesu povzročajo predvsem napredovane oblike raka, ki so se že razširile iz prostate. 

Največji dejavnik tveganja za nastanek bolezni je starost, saj pojavnost raka prostate s starostjo strmo narašča. Pomembna je tudi družinska obremenjenost, saj ima moški, katerega oče ali brat sta zbolela za rakom prostate, povečano tveganje, da bo tudi sam zbolel.
 

Komentarji (1)

Fainšček Ekolog (ni preverjeno)

Bolečine pri uriniranju avtomatično ne pomenijo raka. Lahko predstavljajo simptome obolenja ledvic, ledvičnih kamnov in najpogosteje vnetja mehurja.

Starejše novice