Foto: Jure Banfi
Kmetija Štelcar je kmetija, kjer najdete veliko izbiro domačih dobrot. Od mesa iz tünke pa vse do poltrajnih salam s sirom. Najdete jih v občini Sveti Jurij ob Ščavnici.

V Kraljevcih, v naselju občine Sveti Jurij ob Ščavnici, najdemo prav posebno kmetijo, kjer se zraven vzreje prašičev ukvarjajo tudi s predelavo mesnih izdelkov

»Posebnost naše kmetije pa je predelava mesa na naši kmetiji,« z velikim nasmehom na obrazu pove lastnik kmetije Edi Štelcar.

Edi, ki je sicer še dodatno zaposlen kot voznik avtobusa, skupaj s svojo ženo Brigito Štelcar na kmetiji ustvarjat veliko raznolikih mesnih izdelkov, ki jih predelata doma in iz prašičev z lastne kmetije.

»Trenutno redimo okrog 250 prašičev, imamo pa lastno vzrejo, lastno rejo in lastno predelavo,« dodaja Štelcar.  

Foto: Jure Banfi

Vse izdelke iz mesa pridelajo sami, kupite pa jih lahko kar v majhni prodajalnici na njihovi kmetiji. 

»Prodajamo pri nas seveda zelo popularno tünko, potem domače klobase za kuhanje, suhe salame, poltrajne salame, poltrajne salame s sirom, zaseko, svinjsko mast, domače narezke,« razloži.

In prav narezki so tisti, ki razveseljujejo največ kupcev. Ob njih dobite tudi čisto domač kruh iz krušne peči. 

Foto: Jure Banfi

Najprej so se ukvarjali samo s prašičerejo, kasneje so se odločili, da odprejo dopolnilno dejavnost in tako poskrbijo, da lahko kupci pri njih dobijo končne in kakovostne izdelke.

»Za dopolnilno dejavnost smo se odločili v bistvu, da svoje živali prodamo po neki normalni ceni in seveda s tem tudi nekaj zaslužiš, pa da probamo ljudem ponuditi domačo kakovostno hrano,« še doda Štelcar.

Foto: Jure Banfi

sofinancira EU

Sofinancira Evropska unija. Vendar so izražena stališča in mnenja zgolj stališča in mnenja avtorja(-ev) in ne odražajo nujno stališč in mnenj Evropske unije. Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti organ, ki dodeli sredstva.

Starejše novice