Danes ob 18. uri bo v Modrem salonu Ris dvorca Rakičan potekalo predavanje na temo Pasti in prednosti poživil, ki ga bo v organizaciji Kluba prekmurskih študentov vodila Vida Lang, dipl. izob. biol. in kem. (UN).

Spoznajte kako delujejo poživila

Poživila so skupina substanc, ki s svojo kemično strukturo stimulirajo centralni živčni sistem. Mehanizmi delovanja poživil še niso popolnoma poznani, mnogo bolj pa poznamo njihove učinke na telo in zdravje. Z uporabo poživil želimo doseči občutek budnosti, evforije in vztrajnosti predvsem v izpitnem obdobju, ko za produktivnost potrebujemo več energije.

K najpogosteje uporabljenim poživilom pri mladih spadajo energijske pijače, ki vsebujejo cocktail različnih poživljajočih snovi. Kombinacija kofeina, tavrina, efedrina in sladkorja daje hiter in kratkoročen učinek večje koncentracije, večje energije za delo in dobro počutje.

Priljubljenost energijskih pijač je v zadnjih letih narasla za kar 60 odstotkov, napitki pa so postali popularni predvsem med mladimi. Vprašanje pa je, ali se zavedajo njihovega resničnega učinka in ali vedo, da so lahko že tri pločevinke energijskega napitka na dan smrtna doza. Energijske pijače lahko nadomestimo z mnogimi naravnimi poživili, ki dolgoročno dajejo več energije in so ugodnejši za naše zdravje in telo.

Preizkusite lahko tudi učinek

Na predavanju bodo udeleženci izvedeli, kakšni so učinki glavnih sestavin poživil, na lastni koži bodo občutili vpliv energijskega napitka na srčni utrip, ugotovili, zakaj in kdaj so energijske pijače nevarne za zdravje, ter najpomembnejše, katera naravna poživila v napornem času izpitov dajo energijo za učenje in bdenje ob knjigah ter uspešno opravljanje izpitov.

Komentarji (1)

F (ni preverjeno)

Fajn da mlade ozavescate o tem.

Starejše novice