V Murski Soboti in drugih pomurskih krajih boste težko našli domačo hitro hrano.

Nedeljski izlet v madžarsko mesto Nagykanizsa (Velika Kaniža), ki je med Slovenci znano tudi po velikem boljšem sejmu, smo izkoristili tudi za sprehod po mestu. Pozornost sprehajalca, ki večino svojih peškilometrov nabere po Murski Soboti, ob tem pritegne tudi kulinarična ponudba.

Vrsta za krvavice in langaš

Obisk sejmišča si je težko predstavljati brez obiska enega izmed številnih kioskov s krvavicami in drugimi klobasami, k katerim postrežejo gorčico in kruh. Pred vsakim izmed kioskov je gneča in včasih je potrebno kar nekaj časa počakati, da prideš na vrsto. Tisti, ki ne marajo mesa, bodo raje zavili k kiosku z langašom, kjer zna biti čakalna vrsta še daljša, upanje na prosto mizo, kjer bi pojedli langaš, pa je zaman. Cena? Drobiž.

Za kebab ni zanimanja

Murskosoboškega sprehajalca v Kaniži še bolj preseneti prizor na glavnem mestnem trgu, kjer v predprazničnem času pečejo svež kürtőskalács, sirove in orehove pogače ter kenyérlángos - prigrizek, ki spominja na pico, a je obložen s sestavinami, značilnimi za madžarsko kulinariko. Medtem ko so sveže razrezani kenyérlángos obiskovalci trga dobesedno razgrabili, je bližnji kiosk s kebabom, edini na trgu, sameval.

V Murski Soboti skopa ponudba

Čeprav je Prekmurje zgodovinsko in kulinarično tesno povezano z Madžarsko, bomo tovrstno ponudbo v Murski Soboti in drugih prekmurskih krajih težko našli. Medtem ko kiosk s kebabom najdemo na skoraj vsakem vogalu, hamburger pa na meniju vsake vaške oštarije, bomo krvavice ali pečenice z zeljem, ajdove žgance z ocvirki in kar je podobne hrane, pri nas težje našli. Željni preproste in v naših krajih bolj domače hrane lahko zavijete k kiosku pri avtobusni postaji, kjer si privoščite langaš ali ocvrtega piščanca, tu pa se vaša izbira kmalu tudi konča.

Preveč ponudnikov hitre hrane

Eden izmed redkih gostincev v središču Murske Sobote, ki ima v svoji ponudbi tudi bolj domače jedi, nam je povedal, da je ponudba tovrstne hrane mestu skopa oziroma je skorajda ni. Tudi zato se je sam lotil tega segmenta. Kot krivca za pomanjkanje tovrstne ponudbe v mestu izpostavlja veliko število ponudnikov hitre hrane, ki imajo kioske skorajda na vsakem vogalu. Mladina veliko raje poseže po hamburgerju ali kebabu, kot po kakšni pristni domači hrani. Njegovi gostje, večinoma gre za stalne stranke, posegajo predvsem po jedeh na žlico. 

Dobra hrana je težko poceni

Pomemben aspekt pri izbiri hrane, je tudi cena obroka. Sestavine za bograč so denimo precej drage, zato ga je težko ponuditi za nizko ceno, če ga pa prodajaš po višji ceni, pa ga nihče ne bo naročil, pravi sogovornik. Hkrati dodaja, da je težava dandanes tudi v pomanjkanju znanja. Dobrega kuharja, ki bo znal narediti dober bograč, vampe ali pa golaž, je težko najti.

Komentarji (31)

gorčaneccc (ni preverjeno)

No keri pa je te tej ponudnik domače hrane v Murski Soboti???

Resnica.. (ni preverjeno)

Čist enostavno.. ne hodite več na kebabe in hamburgeje in bodo šiptarji prisiljeni zapustit prekmurje.. Lep dan še naprej prekmurci ;)

Gost (ni preverjeno)

zakoj bi bili prekmurci nači ,če nas pa resničnostni šovi učijo ka je vredno samo tuje ,bosanci,čehi in srbi pa šiptarija tao naj prevlada po merklovoj multi kulti

Gost (ni preverjeno)

Joooj s cim se vi obadate:) SELJAKI

Fishmen (ni preverjeno)

Ka vas malo popravim, v Nagykanizsi na sejmu ob nedeljah se skoraj na vsakem štandu s hrano najdejo tudi RIBE?!?
Kak pa te tou, če pa Madžarska nema morja???
So pa te ribe odlične, prav tako kot rebrca, pa še kaj dugega, kar niste izpostavili v članku...

ribič pepe (ni preverjeno)

Madžarska ma ogromno ribnikov pa jezer, tudi Balaton tak ka verjetno so tisto sladkovodne ribe.

Drugače se pa strinjan z zgornjin komentaron. Če nebi požrli telko kebabov, bi že pozaprli.

brndžek

Če de mel domačin butiko z nekšno normalno prehrano ga določeni pristojni organi hitro zaprejo...

kiosk (ni preverjeno)

Pa to se že dugo zna, ka domače hrane nega na tržnicah in kioskih. Zato med drugim, ka se nikomi ne da, samo bi radi hitri zaslujžili, pa malo in nekvalitetno delali. Šiptari pa kak pravite so delavni , uslužni in delajo tudi za male pejneze. Ka se pa vogrof tiče ,naj samo odavlejo tisto svojo hrano, mij v Prekmurji mamo svojo in nan nej trbej kopirati njihovo. Naša je tudi dosti boljša in kvalitetnejša. Tou pa, ka je nega dobiti, s ten se pa naj ukvarjajo za to pristojni v občini in regiji, ka znajo samo dosta goflati, kak do obogatili ponudbo, od toga pa nega nič.Pa kak do zaživele takše pa onakše pisarne, pa centri, pa pa nega nič. V Soboti pa nemreš enoga normalnoga simboličnoga spominka kujpiti, ka šele hrane, s katero se pokrajina tak rada ponaša. Tou spreglejte že enok razni lokalni direktori , ponudniki, pa tak naprej. Do tečas pa naj samo odavlejo kebabe, bar tou mamo, drujgo tak nega.

plitvi potok

Ge si pa tij v članku prešto ka bi mogli madžarsko hrano odavati? V članku je samo bilo predstavleno ka je nej kebab vse, ampak ka se da tudi domačo hrano tržiti. Nej čudo ka ide vse k vragu če niti prešteto ne razmimo!

In reply to by kiosk (ni preverjeno)

štajerec

tan so vrste za koline in ostale klobase,ne ven zakaj prinas na sejmih nega tote ponudbe-zakonodaja ali nega iteresa pri ponudnikih?

MillEEna (ni preverjeno)

Ponudba domače hrane v Prekmurje je bila zame vedno enigma...Toliko čevapčičarjev in kebabarjev še v Ljubljani ni, pa še ti so povečini prazni, se človek velikokrat vpraša če ni "lokal" le kamuflaža za nekaj drugega. V centru Ljubljane so se v zadnjih letih pojavili lokali s poceni in kar dobro hrano na žlico in slovenska domača zimska hrana (zelje, krvavice, repa...=je praktično v tem času 2x ali 3x tedensko. Gre pa za lokale, kjer ti pripravijo hrano za domov, v pisarno. Je prav dobro videti starejše, ko dejansko dobijo za 2,00 (na žlico) - 4,50 (ostalo) evre čisto spodoben obrok.

zima.bella

Dobro, te pa se zgučmo:
na enon štandi na tri-dnevnon predbožičnon sejmi v Soboti bon krvavice peko.
Me zanijma, kelko vas pride.

oa01231adcp (ni preverjeno)

smešno je tudi tou, ka dejansko ne dobiš dobrega kebapa v murski. hamburger v soboti je najbojlši pri Spačeke, pa še to je daleč od mojstrovin, ki se dandanes delajo z burgerji. Pajdo je pa samo še bleda senca samega sebe. Jagoda, Ado,.. sploh slednji pa je zelo šau kvalitetno dol, odkar je menjo kader.. pazijo na vsak gram solate, meso je drugačno, na slabše šlo.

Gost (ni preverjeno)

Krivi so dosti tudi starši,ki ne vejo ali pa se jim ne da kuhati. Pa dajo mladini denar za kebab.

Istina3 (ni preverjeno)

Zakoj sami kebabi?

Zato ka ma šiptarija mafijska polovico Sobote doj kuplene, kak naj pošteni delaven Prekmurec s svojim malin s.p.-jon dobi fajno lokacijo?

Mah (ni preverjeno)

Rejsan ste seljaki :-) vejpa ka so siptari krivi ka nisce ne odavle krvavic?? Oni majo v ponudbi to ka oni znajo, krvavic pa BI mogo kaksen prekmurec pripravlate,ale?
In če vas zanima moje mnenje, krvavice mo gela dale inaok na pol leta, hamburger pajdojov al pa tefijov kebap pa rade vole poglejmo, cilao ob sobotaj kda se z partyja ide. Pa nejsan edina, pol sobote dela tak. S ten ka krvavice do šle mogoce bole za starejše, ker oni pa rejsan nemajo radi hitro hrano...

Tak da moje mnenje je, ka če scemo krvavice mete v ponudbe, zakoj jih car nema? Al pa kakšen drugi prekmurec? Mislin ka so tu siptari nic nej krivi, oni majo svojo hrano Mi pa se radi vracamo k njin pa rade vole plačan 3eur pa se najen tak ka mi celi den več nej trbej.

müjra (ni preverjeno)

ej resno ste seljake...namesto ka bi bili srečne ka mate bar malo kulinarične širine, pa znova nej ok...sploj se ne zavedate ka zamujate s ten ka ne živete v vekšon meste ge maš možnost geste stvarij iz cejloga sveta...

lalaba (ni preverjeno)

"plačan 3eur pa se najen tak ka mi celi den več nej trbej."

Ka so naredili kakšne nove ponudbe, ka ge neven? Pri niti enon se za 3€ še nejsan najo, nej ka be me to celi den držalo.

Sloveneccc (ni preverjeno)

Nah müjra zdaj si pa pokazo kak si razgledane pa svetovljasnki clovek ce ti je kebap kulinaricna sirina :) aja pa tij mas rad muslice pa cigane san resno pozabo ... Plitvi potok ideva si malo kulinaricno razsirit obzorja in skociva na en kebap iz 3x zamrznjene in 3x odtaljene bale mesa pri enem od siptarjev??? Jao jao

Majoj (ni preverjeno)

Ja ge se nagen, zato ka meni glede na to ka ovak dosta ne pojen pa če ob 4 popodnevi hamburger pogen, mi več nika ne trbej. Mogoče kaksa čokolada al ka. Krvavice pa repa pa takse stvari to je bile za kosilo, tisto kak pravwn inaok na par mescov.hamburger la itak cilao kda su v sili, al pa kda se pije, al bilokaj je super. Cilao z nacho širom:-) mmmmmmm :-)

Ja vejpa hajde Prekmurci pokazte ka znate, to je naša specialiteta pa naj stoj dene v ponudbo krvavice. Pa mo vidle kelko de nas odlo na krvavice. Šla bi, inaok na par mescov. L pajdoji pa itak dale vsaj dvakrat mesečno, če nej drujgo ob sobotaj v noče :-)

Majoj (ni preverjeno)

In ja na madzarskon lejko Kosta ponudba bograca in krvavice drobiz, tan so tudi ostale stvari poceni, tan v trgovini za 15eur že dosta dobiš. V naši dragi Sloveniji pa za 15 eur pol vrečke napunin. Tak ka ne primerjajte madžarsko z Slovenijo, bi računajte ka de tu pri nas cena krvavic okrog 3eue, pa ka s toga poges? Bograc sigurno nebi bil izpod 5eur.

Nebe bilo slabo večje ponudbe mete, samo ka takse stvari pri nas ne palijo. Na žalost :-) tudi če bi, se to ponudniki nede splacalo. Bi računajte kak so drage stvari za bograc, krvavice so tuj okrog 6eur kg. Nede mel racunice ce de dal za DROBIZ.

prekmurje zbudi se (ni preverjeno)

V živilski bauti v sklopu Merkurja v M. Soboti dobite vsak dan jedi na žlico tudi bograč, bujto repo, vampe itd. BOGRAČ stane 3,80 evre, ostale jedi na žlico pa 3,20 evre,pa dobiš rejsan redno porcijo.
Ka se pa tijče hitre hrane, je najbole važno ka maš dobro lokacijo ge je velka frekvenca ludij, zgleda ka majo tej šiptari dobre veze , pa znajo dobro podkujpiti ustrezne lidij , ka si butik odprejo na takši mestaj.
Je pa rejsan ka so nej požrejšni tak, ka majo razmeroma zmerne cene, zdaj o kvaliteti njihovih hamburgerov in kebabov , pa si mora vsak ustvariti svoje mnenje tak ka jih proba.

Vipko
Truplo

Vsak naj po svoje jé, kar mu paše... in če mu zdravstveno stanje omogoča. Kdo prodaja hrano je zame popolnoma nepomembno, bili to Cigani, Šiptarji, Madžari... ali pa naši državljani.

Eden tule je po mojem zelo dobro ugotovil: Če odpre šank s krvavicami, bi prodaja stekla? Po mojem ne oz. ne tako hitro, da ne bi imel vsaj v začetku neko "zagonsko" zgubo. Vsi pač dandanes hočemo zaslužiti čez noč... to pa navadno ne gre.

Daddy_Cool

Pa kdo pravi da bi morali šiptare nagnati? Naj so, mene ne motijo. Bi pa bilo fajn če bi resno bilo malo več domače ponudbe v mesti. Jasno je ka je iluzorno čakati ka de štant s krvavicami uspel in se pokrival samo od krvavic. Bi pa predlagal ka recimo Langaš v svojo ponudbo uvede krvavice, pečenice zelje v zimskon časi. Pri Langaši je skoraj vedno vrsta in čakaš na to ka prideš na vrsto tak ka kiosk očitno dela pozitivno in bi kakšne pečenice ali krvavice bile fajna popestritev menija.

Gost (ni preverjeno)

krvavico v rouki držati pa jesti-težko, je nej mobilna kak kebab-
pa ka maš od krvavice:en navaden okus, pri kebabu,hamburg ali pici je drugače...pa take

martinov lulček

nej je kriv tisti,ka nekaj prodaja!kriv si je sakši sam če se za to odloči ka zeme

divjejabolko

Sicer se strinjam z marsičem, kar je zgoraj napisano, a veliko ljudi sploh ne mara krvavic in "klasične" jedi, sploh novejše generacije ...

Razen pohanega piceka ali svinje, pomfrija ali druge vrste krompirja, pize, hamburgerjev, burekov in kebapa večina ljudi sploh ne je.

index (ni preverjeno)

Strinjam se s komentarjem kioska. Enega spominka ne moreš kupiti na temo Murska Sobota, majica ne obstaja, zastava Sobote ne moreš jo kupiti, namesto informacijske pisarne odprite kiosk spominkov. Če nimate idej naredite razpis za spominke najboljše nagradite. Dajte nekaj od sebe adijo di bog. Kaj pa bo kdo jedel pa me baš briga.

asd11111 (ni preverjeno)

Kebab je fast food.. nemreš to primerjate s krvavicame.. krvavice so za kosilo.. ovači pa dosti gostiln ma za malico domačo geste. Takšno za na pot ali pa za silo pa glij nemamo mij... retaš? Samo to je itak kak burek..

bog (ni preverjeno)

prevec van dobro ide more priti do bojne ka te vse skupaj spostovali...

asd22222 (ni preverjeno)

Na madžarskon krvavico gejo kak fast food. Dobiš na papernatot tanjeri z zenfon pa žemlicof. Ne gejš glij med hojo, ali da se pa fejst na hitro pogesti. Lejko pa langaš gejš po poti ali kakšo klobaso v žemle.

Starejše novice