Po uspešni lanski prireditvi se je minulo soboto v Križevcih pri Ljutomeru odvila še ena uspešna prireditev Prleška gibanica, ki je bila tudi tokrat okusna, kulinarično bogata, kulturna, zabavna, vesela in nasmejana. Vse do razglasitve rezultatov in podelitve nagrad za najboljše prleške gibanice, vino k prleški gibanici in najboljšo fotografijo je bilo moččutiti vznemirjenje.

Začelo se je v torek z okroglo mizo o prleški gibanici, njeni prepoznavnosti in zaščiti. Iz zanimivih pogovorov z gosti okrogle mize in aktivne vključenosti poslušalcev lahko povzamemo, da je nujen prvi korak v smeri poenotenja recepture. 

Tudi zato strokovne komisije, ki je na dan prireditve ocenjevala prleške gibanice, ni motilo, ali je bila prleška gibanica okrogla ali štirikotna, ali je bila pečena v lončeni posodi, niti ni štela plasti vlečenega testa. Kar 15 jih je morala oceniti, to pa zagotovo ni bilo lahko delo. Letos je Frančko Lebarič, Elviro Štumpf in Branka Slavinca najbolj prepričala in navdušila prleška gibanica iz Mlinopeka, druge so bile Kafetarice (Majda Vrbnjak, Nada Tučič, Lidija Koroša in Vera Slavič), tretje mesto pa je pripadlo Zdravilišču Radenci. Seveda nas izjemno veseli, da je na ocenjevanju sodelovalo kar osem tržnih ponudnikov, med tekmovalci pa je bila tudi šele dvanajstletna Sara, ki se resnično navdušuje za kuho in peko. Vse ocenjene prleške gibanice so bile razstavljene in tudi na voljo za pokušnjo.

Na natečaju za najboljšo fotografijo je komisijo najbolj navdušila Sara Vinkovič s fotografijo Dobro jutro, Prlekija. Kar 26 fotografij je bilo prijavljenih, obiskovalci pa so vse fotografije lahko videli na izvirni razstavi na prireditvi.

Med sedmimi vini, ki so se potegovala za naziv najbolj všečno vino k prleški gibanici, se je po mnenju komisije najboljše odrezala polsladka Veronika, letnik 2013, iz Vinogradništva Družina Kos. Nagrado je podelila Sandra Vučko, Vinska kraljica Slovenije 2015, ki je bila tudi članica komisije. Tudi Mag. Branko Belec, župan Občine Križevci, in Borut Godec, dolgoletni novinar in publicist, specialist za enogastronomijo, sta bila člana komisije in navdušena nad vsemi tekmovalnimi vini.

Kulinarični pohod po Prlekiji med stojnicami je bil nadvse okusen in pester, saj je sodelovalo kar 22 ponudnikov. Stojnice so se kar šibile pod dobrotami, med katerimi je najhitreje seveda pošla prav prleška gibanica. Tudi druge pogače, bučno in orehovo olje, izdelki iz Aronije, meso iz tünke, med, pecivo iz bučnega olja, vino, prleške knjige, unikatni izdelki iz tekstila, gline in seveda lončene posode za peko prleške gibanice so navduševali obiskovalce od blizu in daleč. Za bogato ponudbo prleških dobrot je poskrbela tudi Gostilna Zorko.

Popoldansko dogajanje je začinil tudi bogat kulturni program, za večerno zabavo pa je poskrbel Ansambel Skok.

Komentarji (1)

joško (ni preverjeno)

Mogoče kakši prekmurec, šteri je imel pravi recept?

Starejše novice