Policisti policijske uprave Murska Sobota in Maribor opažajo vedno več prekrškov na štajerski in pomurski avtocesti, večje število teh je povezano tudi s povečanjem prometa.

Policisti policijske uprave Murska Sobota so v ponedeljek na pomurski avtocesti izvedli poostren nadzor cestnega prometa, ob tem pa ujeli voznika, ki se je po avtocesti vozil 195 kilometrov na uro, odrejen mu je bil tudi preizkus alkoholiziranosti, ki je pokazal 1,77 miligrama na liter alkohola v izdihanem zraku.

Varnost primerljiva s tisto na avstrijskih avtocestah?

Policisti policijske uprave Murska Sobota in Maribor opažajo vedno več prekrškov na štajerski in pomurski avtocesti, kar je povezano tudi s povečanjem prometa.

Sicer se tuji vozniki na slovenskih avtocestah počutijo varno. Eden od voznikov, Karl iz Avstrije pravi, da se varnost na slovenskih avtocestah lahko primerja z varnostjo na avstrijskih avtocestah.

Medtem ko se slovenski vozniki sicer počutijo varno, težavo vidijo v povečanju tovornih vozil in prehitrih voznikih, ki so vedno bolj nestrpni, na te opozori eden od slovenskih voznikov Zvonimir, ki se dnevno vozi po štajerski avtocesti.

Več prekrškarjev med tujci

Na pomurski in štajerski avtocesti policisti policijske uprave Murska Sobota in Maribor opažajo, da je več prekrškov povzročenih iz strani tujih voznikov.

»Statistično, če pogledava je na avtocesti gotovo več kršitev tujih voznikov in nekako teh kršitev je okrog 90 odstotkov,« pravi Srečko Šteiner, samostojni policijski inšpektor Policijske uprave Murska Sobota.

Iz policijske uprave Maribor pa sporočajo, da so slovenski državljani kršitelji v 42 odstotkih.

Od izjemno nevarnih prekrškov v oči še posebej bode ponedeljkov primer. 

»Po pomurski avtocesti, kjer je omejitev 110 kilometrov na uro vozil s hitrostjo 195 kilometrov na uro, da je pa potem še preizkus alkoholiziranosti oziroma alkoskop pokazal koncentracijo alkohola pokazal 1,77 miligramov v liter,« dodaja Srečko Šteiner.

Obračanje na avtocesti eden od najnevarnejših prekrškov

Po podatkih prometne policije Maribor med najpogostejše kršitve sodijo prekoračitev največje dovoljene hitrosti vožnje, neustrezna varnostna razdalja, neuporabo varnostnega pasu med vožnjo ter nepravilno uporabo mobilnega telefona.

»Na primer v predoru Vodole prišlo je do naleta treh tovornih vozil, k sreči brez smrtnih žrtev, nato morda, mlada voznica na pomurski avtocesti, zaletela se je v betonski zid pred tunelom, morda odmeven primer in pa napaka, ki se ne bi smela zgoditi.

Starejša voznica 64-letna, ki je zgrešila izvoz avtoceste in se odločila, da bo vzvratno vozila,« Darko Daljevič, inštruktor varne vožnje nam pove nekaj res nevarnih dogodkov, ki so se zgodili v zadnjem letu.

Vsi prekrški so za udeležence v prometu izjemno nevarni, je pa eden od najnevarnejših zagotovo obračanje na avtocesti, oziroma vožnja v napačno smer. Ta je na prvem mestu poudarja Zvonko Zavasnik iz Darsa.

Z mislimi na cesti

Obstaja veliko preventivnih akcij, tudi izobraževanj tako mladih, kot starejših voznikov, za večjo varnost v prometu, saj se vse začne pri nas voznikih.

»Vsi mi ostali, ki vozimo zdaj, uporabljamo avtoceste, če vemo, da se te napake dogajajo, kaj je pa z našo pozornostjo, ali lahko mi preprečimo to, kje smo mi z mislimi, ko vidimo, da nekdo drugi stori to hudo hudo napako na avtocesti,« še pove Darko Daljevič.

Naslednjič, ko boste sedli za volan, odložite telefon, zberite svoje misli in preverite omejitve hitrosti.

Komentarji (8)

TrtaGrill (ni preverjeno)

Glih Štajnija ste našli za sogovornika...velki sinonim za varstvo na cesti. Od narkicov v bajti naprej. Dokaz sposobnosti je marsikje v M.Soboti, kjer je sodeloval s Hugojom pa Tomazekom....

Sexman (ni preverjeno)

Kaj ? Tij san s seuf ne vejš ka bi

In reply to by TrtaGrill (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Cesta je nej nika krijva, krijvi so nesposobni vozniki.

Gostja69 (ni preverjeno)

Premalo Policije na avtocesti!!!! 24 urno pokritost Policije na avtocesti. Od kriminala do hitrosti!! Pa vsak dan njim dajte te zapore, ker bolj boste neaktivni s svojim delom na avtocesti, slabše razmere bodo.

Labod (ni preverjeno)

Težave delajo zaspanci na avtocestah in bojazlivci kateri trepetajo ob vožnji mimo kamiona ne hitri vozniki.

lukčev mesec (ni preverjeno)

Hmmmm, dober šofer, ni kaj, 0,9 promila in leti 195km/h.

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Sicer pa je na Štajerskem en promil že v zraku.

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Mimogrede pa se zelo pogosto vozim na tej relaciji in v kolikor peljem 110km/h sem zadnji bedak, ki vsi letijo mimo mene. Tudi večina kombijev.

Ugotavljam, da večina vozi okrog 130km/h, ampak vidim, da sploh to ni noben problem in promet lepo teče.

Mimotres (ni preverjeno)

Sistem prodaja orodje ki gre 200kmh, pol pa mutijo da ne smem do 150 ker pac, drzavna blagajna sama ne producira nic, razn korupcije v vsakem ministrstvu. Legalno prodajajo nelegalno stvar v avto svetu, po njihovem. Klovni smo delavci, s škifi vred, en drugega izdajamo za penzijo

supy (ni preverjeno)

in te tej svobodni golobisti idejo ukinit avtocestno policijo in to samo zato, ker jo je Janša postavil.....vsaki den bole ugotavlamo, ka de trebalo opet Janšo voliti, ker to več nema forme, ka je zdaj

Starejše novice