V natečaju »Odpadno je uporabno«, ki ga podjetje Saubermacher – Komunala že vrsto let pripravlja za vzgojno-izobraževalne zavode v občinah, kjer opravlja GJS zbiranja komunalnih odpadkov, so se v šolskem letu 2019/2020 dotaknili odpadne plastike.

Plastika je odpadek, s katerim se srečamo na skoraj vsakem koraku in predstavlja veliko breme za okolje. Ker so oceani zasmeteni z njo, so mladim in njihovim mentorjem v natečaju vprašanje »Kaj bi lahko naredili za svoje preživetje iz naplavljene plastike, če bi ostali na samotnem otoku?«. Tudi tokrat so uporabili veliko mero domišljije in kreativnosti ter na vprašanje odgovorili z edinstvenimi izdelki. 
 
Za sodelovanje v natečaju tekmovalnega značaja se je odločilo 18 vzgojno-izobraževalnih zavodov, ki so v razpisanih petih kategorijah ustvarili 21 zanimivih in unikatnih izdelkov. Izdelke, ki so bili opremljeni le s šiframi, je konec meseca maja ocenila štiričlanska komisija, ki so jo sestavljali: Boža Babošek (upokojena vzgojiteljica), Iztok Zrinski (arhitekt in predsednik Zveze za tehnično kulturo Murska Sobota), Melita Toth (arhitekta in oblikovalka) in Sebastijan Zupanc (direktor Zbornice komunalnega gospodarstva).  
 
Izdelki so bili ocenjeni glede na uporabnost, izvirnost, stopnjo ponovne uporabe odpadnih materialov in vizualni izgled. Komisija je bila nad izdelki navdušena in pri svoji končni odločitvi o zmagovalcih sklepčna.  

V kategoriji VRTEC je zmagal izdelek BALON NA ZAMAŠKOV POGON (OJU-19/20-003), ki so ga ustvarili otroci VRTCA BELTINCI, ENOTA IŽAKOVCI. V izdelek je bilo vloženega veliko in to predvsem skupinskega dela. Zamaške je bilo potrebno presortirati po barvah in jih smiselno nalepiti, da je nastal estetsko zelo privlačen izdelek. Veliko časa je bilo vloženega tudi v izdelavo košare, opremljene z utežmi (vreče iz žaklovine so napolnjene z zamaški), ki ji dajeta dodatno zgodbo še dve otroški figuri v njej. Stopnja dejanske uporabnosti izdelka je nekoliko nižja, ideja kot taka pa izvirna. Balon bi lahko uporabili kot prevozno sredstvo ali kot signalni pripomoček za klic na pomoč. 

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
inokss (nepreverjen)

ka ste fuknjeni?

p3p (nepreverjen)

vcasih ja
vcasih pa ne

In reply to by inokss (nepreverjen)

Starejše novice