Župan Mestne občine Murska Sobota je aktiviral štab Civilne zaščite, ki se je seznanil z izvajanjem preventivnih ukrepov in organizacijo pomoči občanom ob razglasitvi epidemije v Republiki Sloveniji.

Občinski štab Civilne zaščite se je seznanil z nalogami, ki so opredeljene v Načrtu zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh v Mestni občini Murska Sobota, ki je začel veljati in je usklajen z republiškim načrtom.

Za druge ukrepe pristojna država

Sicer je župan na pobudo poveljnika republiškega štaba CZ še pred razglasitvijo epidemije izdal odredbo o prepovedi prireditev občinskih javnih zavodov, ob vstopu v prostore mestne uprave, ki za enkrat deluje nemoteno,  pa je za vse zaposlene in stranke obvezno merjenje telesne temperature. V tem trenutku dodatnih omejevalnih ali drugih ukrepov v občini ne načrtujejo.

Pri tem je župan poudaril, da je za zapiranje posameznih institucij (vrtci, šole) pristojna vlada oziroma pristojno ministrstvo in ne lokalne skupnosti oziroma župani. Predstavnik Policijske postaje Murska Sobota je predstavil sodelovanje policije pri nalogah opozarjanja ter  zagotavljanja varnosti občanov, opozoril je tudi na psihološki vidik omejevalnih ukrepov med prebivalstvom.

Prisotne je s situacijo v Domu starejših Rakičan seznanil direktor Doma starejših Rakičan Zoran Hoblaj, ki je povedal, da se število okužb v Centru za starejše Murska Sobota znižuje, trenutno imajo potrjenih 27 okužb pri zaposlenih in stanovalcih, pri čemer imajo okuženi blažje simptome ali so brez simptomov.

Nemoteno delovanje humanitarnih organizacij

Na seji štaba so bili prisotni tudi predstavniki humanitarnih organizacij (Škofijska Karitas, Rdeči križ, EHO podpornica) ki so predstavili svoje, v tem trenutku nemoteno delovanje z zagotovilom, da nihče, kdor bo pomoč  potreboval, ne bo ostal brez nje. Tako nemoteno deluje deljenje paketov na Rdečem križu (po obvezni predhodni najavi), dostava hrane na dom s strani EHO Podpornice, v Lazarjevem domu še naprej kuhajo tople obroke, vendar jih delijo pred vrati in ne v zaprtih prostorih.

Župan in Občinski štab Civilne zaščite pozivajo vse občanke in občane, da dosledno upoštevajo vladne odloke in priporočila stroke, da čim bolj omejimo širjenje okužb in zavarujemo zdravje naših občank in občanov.

Delni načrt zaščite in reševanje ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh v Mestni občini Murska Sobota si lahko pogledate tukaj.

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Vipko
Truplo

Pohvalno od župana, verjetno tudi druge občine postopajo podobno. Vseeno se naj napiše oz. obvesti javnost, kaj vse mislijo delati pri nudenju pomoči. Morda se lahko pomaga? Ni vrag, da zdravi upokojenci ne bi imeli čas za dve, tri ure na dan ali nekajkrat na teden, da bolj starim in nebogljenim grejo/mo v trgovino, kaj malega postorimo okoli hiše... Samo, da je potrebno za pristop k temu večje število prostovoljcev. Eden, dva ali deset v enem takem mestu je manj, kakor kaplja v morje.

Antifriz (nepreverjen)

Pomagati je treba tistim kateri so ostali doma in bodo ostali brez sluzb,ne pa manjakom ki se celo zivljenje šlepajo na socialki ter mi delamo za njih.

DRŽAVLJANI GREMO (nepreverjen)

Zakaj to ni naredil že pred 1 mesecem, takrat je njegova SD javno bila proti ukrepom - maskam, zdaj so v 1 mesecu spremenili mnenje, pa kaj mislijo, da smo državljani nori in nimamo spomina. Malo bi še počakal župan in potem lahko samo aktiviraš pogrebna podjetja. V BOLNICAH NI VEČ MESTA ZA BOLNIKE.

. (nepreverjen)

Trebalo bi v murinem obratu pripraviti prostor kam se bo vozilo obolele.

Anticorona (nepreverjen)

Kere obolele ovca???tiste ka dvakrat skasla na 15 minut?...tiste ka majo 37 vrocijne???...ges znan kere! Tiste ka slejpo vrvlejo tome kriminale!!

In reply to by . (nepreverjen)

Starejše novice