Za zdaj nič ne kaže, da bi v kratkem imeli sneg. Sončno in suho vreme nas namreč spremlja že nekaj časa.

Po podatkih Agencije Republike Slovenije za okolje smo zadnje obilnejše padavine imeli 23. decembra.

Suho obdobje pa bo vztrajalo vsaj še naslednjih sedem dni. Verjetnost padavin je tudi po 15. januarju za zdaj še majhna.

Takšna daljša obdobja brez padavin zlasti pozimi in v začetku pomladi niso redkost. Nekatera daljša suha obdobja v preteklosti so trajala tudi 50 dni. Značilnost takšnih suhih obdobij je vpliv obsežnega anticiklona na vreme pri nas, saj se polarna fronta pomakne daleč proti severu Evrope.
 

V suhih zimah temperaturni obrat

Suha zimska obdobja običajno zaznamuje temperaturni obrat - ob jasnih in mirnih nočeh se tla in plast zraka nad njimi močno ohladita. V gorah je istočasno pogosto topleje, saj se zrak v anticiklonu spušča in segreva. Ob odsotnosti močnejšega vetra je sončno obsevanje pozimi prešibko, da bi premešalo debelejšo plast ozračja pri tleh, zato se lahko po nižinah in kotlinah več dni ali celo več tednov zapored zadržuje sorazmerno hladen, vlažen in onesnažen zrak. Mejo med zračnima masama označuje temperaturni obrat, ki pogosto znaša več kot 10 stopinj Celzija, v izjemnih primerih 20 stopinj Celzija, pojasnjujejo na Arsu.

Izstopata januarja leta 1964 in 1989

Zelo suha sta bila januarja leta 1964 in 1989, ko je bila količina padavin zanemarljivo majhna.

V sredini decembra 1963 je po nižinah zapadlo okrog 30 centimetrov snega. Sledilo je zelo dolgo suho obdobje s snežno odejo, ki je trajalo mesec in pol.

Po nižinah je vztrajal mraz, v Pomurju je bila tudi za 7 stopinj Celzija hladneje od dolgoletnega povprečja za sredino meteorološke zime. 

Nasprotno v gorah ni bilo posebnega mraza, temperatura je bila blizu dolgoletnemu povprečju.
 

Tudi januar 1989 je bil brez omembe vrednih padavin, a brez snežne odeje po nižinah. Temperatura zraka se je po nižinah, za razliko od januarja 1964, gibala okoli dolgoletnega povprečja, v gorah pa je bilo večinoma zelo toplo. Zaradi odsotnosti snežne odeje temperaturni obrat ni bil tako izrazit kot januarja 1964.

Komentarji (3)

Putin (ni preverjeno)

Brez panike prosin, vse je v mejah normale!
Bojte rajši srečni ka manj pokurimo in manj onesnažujemo okolje!

Ccc (ni preverjeno)

To je, to so,... Preverite to, preverite ono.... Saj ni res pa je.... Preverite kateri medij ima najbolj bedne naslove od vseh slo medijev? Ni potrebno preveriti, ker je vse jasno.

dfdgfds (ni preverjeno)

Mislin ka po gluposti naslovov v Sloveniji vseeno prednjači Ekipa. Oni nemajo konkurence v ton. In počasi tudi branosti nej zaradi toga....

In reply to by Ccc (ni preverjeno)

Starejše novice