Lani je v Sloveniji odmeval primer domnevnih zlorab slovenskega duhovnika na misiji v Kongu. V Vatikanu so s preiskavo ugotovili, da so vse obtožbe lažne. Oče ene izmed žrtev trdi drugače.

V oddaji Tarča so podrobneje spregovorili o primeru Rupnik, ki odmeva v Sloveniji in tudi v Vatikanu. Vplivni jezuitski pater in umetnik Marko Rupnik, ki je blizu tudi papežu Frančišku, naj bi spolno zlorabil več žensk – zlasti v devetdesetih, v vrstah slovenske verske skupnosti Loyola. 

V oddaji pa so se dotaknili tudi drugih afer, v katerih se je znašla Katoliška cerkev. Med temi je primer slovenskega duhovnika, ki naj bi kot misijonar v Kongu več let posiljeval in spolno zlorabljal otroke. Ta danes neovirano uraduje v eni od štajerskih župnij.

Vatikanske in slovenske cerkvene oblasti so ugotovile, da so vse obtožbe lažne.

Spomnimo. Francoski medij France24 je lani predstavil dogajanje v majhni vasici v Kongu, kjer naj bi slovenski duhovnik, ki so ga tam poznali pod imenom Jose, posilil in spolno zlorabil več deset afriških mladostnikov.

Gre za Jožeta Šömna, duhovnika v Slivnici pri Mariboru. Ta je med leti 1992 in 2001 opravljal delo misijonarja v Demokratični republiki Kongo.

Cerkev v Kongu (vir: posnetek zaslona France24)

Duhovnika v Kongu zaslišali že leta 2001?

Po videopovezavi so se v oddaji Tarča pogovarjali z očetom ene od domnevnih žrtev. »Večina otrok, ki jih je zlorabil, so moji nečaki in bratranci,« je povedal Engobo Mambe. Dodal je, da se je leta 1996 v vasici Moto soočil z duhovnikom pred cerkvijo: »Tja sem šel z dvema vaškima starešinama. Rekel sem mu, da ga bi bog kaznoval, ker zlorablja mlade fante. Nič ni rekel.«

Zapisnik, ki so ga prikazali v oddaji, razkriva, da je policija v Kongu že leta 2001 Šömna zasliševala zaradi očitkov o pedofiliji. Prav tega leta pa se je duhovnik vrnil v Evropo. 

Jože Šömen, ki danes nadaljuje z delom v slivniški župniji, je v telefonskem pogovoru za Tarčo zanikal obtožbe in povedal, da je preiskava zaključena. Kot pravi, je Kongo leta 2001 zapustil zaradi groženj in nadlegovanja vojske in ne zaradi sumov zlorab otrok. Prav tako je dejal, da ga tamkajšnja policija leta 2001 ni zaslišala.

Kongregacija za nauk vere v Vatikanu: Obtožbe so lažne

Nadškofija Maribor je pred časom potrdila, da so duhovniku, obtoženemu storitve kaznivega dejanja spolne zlorabe mladoletnih oseb v času, ko je kot misijonar deloval v Kongu, takoj po prejemu prijave, izrekli 'previdnostne ukrepe'.

Začasne previdnostne ukrepe je umaknila, potem ko je preiskava Vatikana duhovnika oprala krivde. 

»Dikasterij je dodal, da so bile obtožbe lažne, z namenom pridobitve finančne koristi. Dikasterij je Nadškofijo Maribor obvestil, da je ta primer zaključen,« so zapisali v odzivu. 

Dodali so, da se zavzemajo za »ničelno toleranco do spolnih zlorab in iskanje resnice.« Vernike pozivajo, naj ne nasedejo poročanju, s katerim se blati dobro ime duhovnika. 

Je bila preiskava opravljena temeljito? 

Irski aktivist za pravice zlorabljenih otrok Vincent Doyle, na katerega so se obrnile domnevne žrtve iz Konga, pravi, da cerkvena preiskava ni bila opravljena temeljito. 

»Povedali so mi, ne vem, ali je res, da se med preiskavo Cerkve niso pogovarjali z nobenim od fantov,« je povedal za Tarčo. Dodal je, da naj bi mu mariborske cerkvene oblasti zaradi izjav v medijih zagrozile celo s sodnim pregonom.

Slovenski organi pregona ne morejo ukrepati, ker je primer zastaral, postopki v Demokratični republiki Kongo, pa so po informacijah Tarče, ponovno odprti. A Šömna, ki je v Sloveniji, najverjetneje ne bodo dosegli.  

»Župnik je znan po zagnanem in predanem delu v župniji in z mladimi«

V župnijsko-pastoralnem svetu Župnije Slivnica, so lani oktobra zapisali, da so jih informacije v nekaterih slovenskih medijih glede obtožb proti župniku Jožetu Šömnu zelo pretresle.

»Po našem prepričanju bo za otroke in mlade v naši župniji tudi v prihodnje dobro poskrbljeno, tako kot je bilo v vseh letih delovanja župnika Jožeta Šömna, saj po nam znanih podatkih v vseh 21 letih do tega trenutka ni prišla ne do kogarkoli v župniji in ne do škofa niti ena obtožba ali pritožba čez delo duhovnika na področju spolnih prestopkov ali kakršnihkoli drugih zlorab otrok ali mladostnikov,« so zapisali.

»Celo nasprotno: župnik je znan po zagnanem in predanem delu v župniji in z mladimi,« so dodali. 

Šömen: »Namigovanja, neresnice in netočnosti, ki so brez osnove«

Že lani se je na medijsko poročanje, tudi za Mariborinfo, odzval duhovnik Jože Šömen, ki je dejal, da gre za namigovanja, neresnice in netočnosti, ki so brez osnove in jih v celoti zanika.

»Številni ljudje vseh starosti so občasno prosili za kakšno pomoč, in sem jim v mejah zmožnosti ugodil, nikoli pa kot neko podkupovanje. Moje sodelovanje z ljudmi je bilo dobro in v vsakem kraju obširnega misijona smo skupaj z domačini skrbeli za tako versko in duhovno rast, postavili več bogoslužnih prostorov, nekaj zdravstvenih centrov in nekaj šol, tudi izkope vodnjakov,« je zapisal. 

Dodal je, da je bil leta 2001 v Kongu državljanska vojna: »Vojaki različnih taborov so prihajali na misijon. Nekateri so prosili razne oblike pomoči, drugi so izsiljevali ali celo grozili. V takih razmerah več ni bilo mogoče delovati, zato sem se dogovoril s takratnim provincialom Misijonske družbe, da zapustim misijon in tako sem se vrnil domov.«

»V januarju 2021 me je nadškof poklical in rekel, da so prišle ene obtožbe glede mojega delovanja v Kongu,« pravi: »Nisem točno vedel, od kod in zakaj so prišle na škofijo. Škof me je zaslišal in zadevo poslal škofu v Mbandako, da zadevo razišče.«

»Kako je potekal postopek, ne vem,« je še povedal in dodal, da je lani poleti z Dikasterija za nauk vere iz Vatikana prišlo sporočilo, da so rezultati preiskav nični.

Komentarji (20)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Boring (nepreverjen)
MALIGEN (nepreverjen)

ZDA je že pred meseci pretresla šokantna novica – da je istospolni par iz zvezne države Georgia spolno zlorabljal posvojena sinova. Sedaj pa so na dan prišle še grozljive podrobnosti. Znano je tudi, da sta otroka prodajala tudi drugim gejem in tako mastno zaslužila, da sta si lahko zgradila razkošno hišo.

In reply to by Boring (nepreverjen)

22 (nepreverjen)

To se lahko dogaja kjerkoli, ne le v ZDA. Še veliko je takih dogodkov, skritih javnosti.

In reply to by MALIGEN (nepreverjen)

šolar- MS (nepreverjen)

V Pomurji je dosti obsojenih pedofilov! Eden izmed njih je bil učitelj športne vzgoje na OŠ 3

In reply to by Boring (nepreverjen)

vfghjz (nepreverjen)

samo duhovnike vseposedi ...vači pa enega stavka ka sta dva pedra posvojila otroka v nemčiji pa sta ga zlorabljala pa še drugin pedofilon posojala.... zato ka je svoboda pa moderno biti peder. vej tisti golobinjek tudi izgleda kak kašen peder

Khmm (nepreverjen)

Vir??

In reply to by vfghjz (nepreverjen)

per (nepreverjen)

Ka si bil pri meši ka si tak zbunjeni ali si pobegno iz kakše pshiatrične ustanove ali si janšist ali ti nega pomoči ka si izmišljaš pripovedke tudi v cerkvi je dosta pedrov

In reply to by vfghjz (nepreverjen)

23 (nepreverjen)

Peder je tisti, ki ima drugega za pedra. Sicer pa njegov predhodnik bolj spominja na kaj takega po izgledu.

In reply to by vfghjz (nepreverjen)

vfghjz (nepreverjen)

pomota v usa je bilo PIŠE"

ZDA je že pred meseci pretresla šokantna novica – da je istospolni par iz zvezne države Georgia spolno zlorabljal posvojena sinova. Sedaj pa so na dan prišle še grozljive podrobnosti. Znano je tudi, da sta otroka prodajala tudi drugim gejem in tako mastno zaslužila, da sta si lahko zgradila razkošno hišo.

Llp (nepreverjen)

Ka zdaj iz Nemcije ale Amerike? Ale ka si bos se vse zmislo? Ka oca tebe posiljeval?

In reply to by vfghjz (nepreverjen)

Os3 (nepreverjen)

Otroke zlorabljajo ocetje, strici, duhovniki, sportni ucitelji itd. pac vsi ka majo po domace povedano tiče in hude mozganske in osebnostne motnje. Neglede na spolno usmerjenost. Zalostno. Pac zivemo v sveti ka so kazni prenizke, premalo zapora, ne kastrera se jih, niti se javno ne objavi imena obsojenih pedofilov. In dokler mo ziveli v taksnon sveti de toga dosti. Kda pa de kazen dozivljenski zapor, kemicna kastracija, javna objava imen in priimkov, ter slik pedofilov pa de nace. Pa tak mimogrede tudi v Pomurji je dosti obsojenih pedofilov! Eden izmed njih je bil ucitelj sportne vzgoje na OS 3

In reply to by vfghjz (nepreverjen)

Znamo, znamo (nepreverjen)

Jap, on je obsojeni, cerkvenjaki pa tou lejko delajo do onemoglosti, dokler se jim dvigne!

In reply to by Os3 (nepreverjen)

23 (nepreverjen)

Tu ne sme biti razlik! Vsakdo, ki to počne, bi moral biti najstrožje kaznovan in javno ožigosan. Žal so izrečene kazni tem nizkotnim storilcem mnogo premile in nesorazmerne teži teh nagnusnih dejanj.

In reply to by Znamo, znamo (nepreverjen)

Kaloh (nepreverjen)

In ka bi zdaj rad povedo? Bi rad opraviceval zupnike ali ka? Tu je govors o zupniki, zakoj zdaj preusmerjas pozornost? In te se mas obraz napisati zakoj samo zupniki. Nej te je sran? Gda zupniki zlorabljajo deco jih branis, pedre pa naprej nosis. Fuj te boj pokvarjenec eden.

In reply to by vfghjz (nepreverjen)

Pohorčan (nepreverjen)

Ke te to??? Črni vragovi na delu!!! Jaz bi jih kuj fse sfockal, zbincal in ftiče stran zreza pa svijan zmeta. Banda prokleta.

In reply to by Kaloh (nepreverjen)

Kozmos (nepreverjen)

V afriki je nornalno da ga pop malo not vtekne,tan se tomi povej globoki notranji krst telesa.
More pa baje prej piti sveto vodo,upan ka to sto preveri v vatikani ali la pita ovoga popa zrima če je to istina

n8 (nepreverjen)

Menim, da pedofilija ne sme biti predmet norčevanja, saj žrtvam teh dejanj pušča globoke doživljenjske psihične posledice.

In reply to by Kozmos (nepreverjen)

BG77 (nepreverjen)
DE&I (nepreverjen)

V soboški knjižnici najdete knjigo "Spolno življenje papežev", pisec Nigel Cawthorne. Aja, glede na nivo komentarjev ni za pričakovati, da bi v roke vzeli knjigo.

23 (nepreverjen)

Da se tudi v RKC dogajajo spolni odnosi, ni nič nenavadnega, niti presenetljivega. Kljub celibatu, vendarle gre za moške in ženske z istimi potrebami. Taki primeri nimajo neke pomembne teže. Drugače pa je, kadar gre za primere pedofilije. Taka nizkotna dogajanja pa je treba obravnavati rigorozno, najstrožje in brez milosti. Dejstvo je, da javno odkriti sprevrženi duhovniki, mečejo tudi slabo luč na večino dobrih duhovnikov, ki tudi sami z ničelno toleranco obsojajo taka nizkotna dejanja. Res pa je, da nobeden človek ne postane pedofil zaradi svojega poklica. To nagnjenje izvira od drugod.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice