Danes je bilo na tiskovni konferenci o aktualnem stanju glede epidemije koronavirusa ponovno govora tudi o Hrvaški.

Kot je povedal vladni govorec Jelko Kacin, nacionalna inštituta za javno zdravje neposredno komunicirata in to na dnevni ravni. Izziv je skupen in velik, povečano število obolelih v obeh državah pa zahteva izmenjavo izkušenj in dobrih praks. 

"Začeli smo opozarjati na nesprejemljive prakse, na nočni program, diskoteke, nočne klube, velike dogodke, kot je tisti na plaži Zrče na otoku Pagu. V dogovoru med inštitutoma pa tudi po pogovoru med obema predsednikoma vlad, se je hrvaška vlada odločila, da bo prevzela naše vzore obnašanja in bo zaprla nočne lokale, diskoteke in odpovedala prireditve," pravi Kacin.

Ta dodaja, da so to zelo jasna opozorila slovenskim turistom, javnosti in vsem tistim, ki se odločajo ali bodo dopustovali na Hrvaškem, ali ne. Naši južni sosedje pa za zdaj še vedno ostajajo na zelenem seznamu.

"Trenutno stanje, štirinajstdnevno število okuženih, v tem trenutku presega deset okuženih na sto tisoč. Na podlagi ocene in izmenjave informacij je bila sprejeta odločitev, da Slovenija za zdaj Hrvaške ne umakne iz spiska zelenih držav. Hrvaški dajemo priložnost, da s temi ukrepi zameji rast okužb in pokaže ostalim, kaj je treba storiti in kako se je treba postaviti po robu temu valu. Zanj še vedno ne vemo, če mu lahko rečemo drugi val ali rep prvega vala".

Kacin: "Ne improvizirajte in ne organizirajte zabav"

Število okužb na Hrvaškem sicer upada in pristojni verjamejo, da se bo situacija začela umirjati. Ob tem dodajmo, da Evropska komisija predlaga, da se prag varnih držav dvigne višje. 

"Iz teh razlogov ocenjujemo, da ima Hrvaška možnost, da se spusti in na ta način motiviramo prebivalstvo Hrvaške, da storijo vse kar je v njihovi moči, da se zajezi širitev tega virusa".

Kacin ob tem še opozarja na previdnost in apelira na mlajše generacije.

"Zdaj, ko so odpovedane diskoteke, nočni klubi in razne zabave, ne improvizirajte in sami ne organizirajte zabav. Treba se je izogibati možnostim okužbe. Samo na ta način bomo ostali zdravi in omogočili gospdoarstvu, da proizvodnja nemoteno teče in bomo poskušali nadoknaditi tri mesece".

S spleta

Komentarji (16)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
čarni vrag (nepreverjen)

FAAAAAAAAAAK YOOOOUUUUUUU!!!!!

mrsu 3lepe (nepreverjen)

Janša je samo glasen v opozicije na twitere. Moj glas si zgubo püklave.

coronis (nepreverjen)

Te pa boukse kak doktori v Crno goro??? Pa obstajajo prvorazredni?

micikaaa (nepreverjen)

do konca julija bo eksplozija botra 19 .........krivci so znani.......

yole99 (nepreverjen)

na slovenski obali misliš, kjer je samo zadnji vikend bilo cca 2500 ljudi na plaži?

In reply to by micikaaa (nepreverjen)

Lagof (nepreverjen)

Najbokše ka se vsi zaprete za par let v klet, paničarji eni. Vedno so bili virusi med nami in vedno bodo.

lendavčan1 (nepreverjen)

Sramota slovenskih vlad je, da se klanja ustašem! Najboljše, da razpustimo državo! Že s tem bo vsak na boljšem! Jaz grem v Avstrijo! Čao bao.

Karl Marx (nepreverjen)

Samo dvej možnosti sta; ali se vlada laže ali se pa špila z življenji Slovencov;
- če je virus rejsan smrtonosen kak vlada troubi že štiri mejsece pa zaradi česar nas je zaprla v občine, te se vlada namerno špila z našimi živlejnji s šterimi bratskomi HDZ-ji rešavle turistično sezon - tou je veleizdaja.
- če pa je virus nej smrtonosen, te se nan pa vlada še štiri mejsece mastno laže, pa nas je brez veze zaprla v občine pa je brez veze ustvarila 5 milijard evrov dolga - tudi tou je veleizdaja

murska55 (nepreverjen)

Slovenci se ne bi radi zamerili JUŽNJI BRAĆI,zato očitno vlada želi čim več okuženih svojih državljanov.Je pa res da Vlada ima strah pred hrvati

SLOVENSKI HLAPCI (nepreverjen)

Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni! Gospodar se menja, bič pa ostane in bo ostal na vekomaj, zato ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!

Pax (nepreverjen)

Drži! Na žalost.
Slovenci imamo spomin, kot kokoši.
Le s čim ga držijo za jajca?
1991?

In reply to by SLOVENSKI HLAPCI (nepreverjen)

Prejzlin (nepreverjen)

Tisti keri se tak fejst bojite pa paničarite, si sami napravite karanteno. Opremite se z razkužilami, not se zaprite pa naj van
dostavne službe vozijo gesti. Ostale lidi pa pustite ka normalno živejo!

čarni vrag (nepreverjen)

Kacin ne paničari! Zaščitite starejše in betežne, za mlajše je pa virus praktično nenevaren. Celo pa zdaj poleti, ko še stoletniki okrevajo.
Koronavirus je imel bes tigra, zdaj je bolj podoben mucki.
Matteo Bassetti, direktor klinike za nalezljive bolezni poliklinika San Martino v Genovi in ​​član delovne skupine Covid-19 v Liguriji
Ne vem kje so naši doktori, ka dopuščajo psihoteror obramboslovca Kacina nad prebivalci Slovenije. Zdaj je vzel na piko mlade in njihove zabave, čeprav že vrabci čivkajo, da je za mlade in zdrave Covid19 praktično nenevaren. Mladi se morajo prekužiti in in bodo tako s čredno imunostjo ščitili dedke in babice. To je edina pot, vse drugo vodi v katastrofo.

Nevarno.. (nepreverjen)

Lahko razlagate kakor hočete itak lažete.
ZAKAJ NAS IMATE ZA NORCE, Hrvaška je ostala kao varna, samo zaradi dopustov in PIKA.
nas pa jebete z temi maskami v toj vročini ka se človeku kar gnusi, fuj banda..

čarni vrag (nepreverjen)

Tu na Hrvaškon nihče ne nosi maske. To vidiš edino na televiziji. To so Kacinove budalaštine.

Žukelo (nepreverjen)

Zdaj pa vec resno neven što tü pije pa što plača🤦‍♂️🤷🏻‍♂️

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice