Na tradicionalni delavnici, ki je danes potekala v Krogu pri brodu ob Muri, so udeleženci dobro spoznali ali obnovili užitne divje rastline: čemaž, koprivo, hmelj, vijolice, pljučnik, regrat, akacijo, nekatere invazivne rastline, kot je zlata rozga.

Danes je potekal že tradicionalni Čemažev dan, ki ga je Društvo Panonetum pripravilo v sodelovanju z Zavodom za kulturo, turizem in šport Murska Sobota in Kajak kanu klubom Mura Krog.

Obiskovalcem so naprej predstavili dogodek in habitat okolice Mure, sledilo je nabiranje na terenu in sprotno spoznavanje s predavatelji, nato malica iz divjih rastlin, na koncu pa so demonstrirali nekaj načinov shranjevanja in receptov.

Seveda so največ pozornosti namenili čemažu, ki so ga nabrali, ga pregledali in konzervirali. Iz čemaža so naredili pesto s sončničnimi in konopljinimi semeni prav tako so vlagali čemaževe popke, na koncu pa so si vsi privoščili langaš s čemaževim pestom.

Letos se jim je s svojim znanjem in izkušnjami pridružil tudi poseben gost, zeliščar in biolog Lovro Vehovar, ki jim je po gozdu predstavil številne užitne rastline od hmelja, koprive pa do pljučnika. 

Starejše novice