V Radencih so danes poprijeli za lopate in zasadili 600 dreves, ki bodo predstavljale Maratonski gozdiček. Ta bo naravni spomenik obdobju, ki je prekinilo dolgoletno tradicijo Maratona treh src.

Zaradi slabih epidemioloških razmer so že dve leti zapored odpovedali »Maraton treh src« v Radencih.

Radenska se je zato odločila zasaditi 600 hrastov, ki bodo družbo delali preostalim 10.000 drevesom, zasajenim v letošnjem letu.

Zasaditev dreves ob stari progi Maratona treh src

Pri današnji zasaditvi dreves, ob stari deset kilometrov dolgi maratonski progi, so sodelovali direktor Radenske Adratic Marián Šefčovič, v. d. direktorja Zavoda za gozdove Janez Logar, župan občine Radenci Roman Leljak in predsednik organizacijskega odbora Maratona treh src Boštjan Gerlec.

»Danes zaključujemo z zasaditvijo dreves. V prejšnjima dvema letoma smo že zasadili oziroma pomagali pri zasaditvi 40.000 dreves tako v Sloveniji kot na Hrvaškem. Ta zadnji gozdiček je pa za nas seveda najbolj pomemben, saj je v bližini našega podjetja. Tu zraven je naša vrtina, iz katere se polni Radenska,« pravi Marián Šefčovič, direktor Radenske Adriatic.

Župan poudaril dobro sodelovanje med občino in Radensko d.o.o.

Občina Radenci s podjetjem Radenska sodeluje zelo dobro. To kažejo tudi različni projekti. Med drugih so v sklopu teh prvošolčki dobili zastonj učbenike in pa odličnjaki v osnovnih šolah štipendije za srednje šole.

»Vsak župan v Sloveniji bi lahko bil vesel, če bi imel ob sebi tako družbeno koristno podjetje, kot je Radenska. Mi smo s tujimi lastniki dosegli en lep dogovor, hkrati pa lepo sodelujemo tudi pri drugih projektih,« pravi župan občine Radenci Roman Leljak.

Direktor Radenske je ob tem že napovedal, da v prihodnjih letih prihaja še več novosti.

»Hočemo postati in biti odgovorno podjetje do narave in našega okolja. V prihodnjih dveh letih se bo pokazalo kaj delamo in kaj razvijamo v sodelovanju z občino,« še doda direktor Radenske Adriatic. 

Zahvala Zavoda za gozdove

Radenski je Janez Logar, v. d. direktorja Zavoda za gozdove, izrekel posebno zahvalo za izvedeno akcijo in podarjene sadike.

»V prihodnosti ne smemo pozabiti, da je te sadike potrebno negovati. Biti morajo tako biološko kot mehansko stabilne. Tako bodo opravljale svojo pomembno vlogo tudi, ko bo gozd že v odrasli fazi, « je povedal Logar.

Virtualni Maraton treh src

Ob koncu je spregovoril še predsednik organizacijskega odbora Maratona treh src Boštjan Gerlec. V sklopu tega dogodka želijo s partnerji pokazati, da niso spali v preteklih dveh letih.

Kljub temu da množice tekačev ni bilo na teh progah, kjer so danes sadili ta drevesa, pa so vseeno uspeli organizirali dva virtualna maratona.

»Predvsem letošnji maraton je bil velik korak naprej, saj smo si zadali cilj, da obkrožimo zemljo s kilometri, ki jih pretečejo naši tekači. Na koncu smo jo obkrožili kar šestkrat. Za vsak krog smo obljubili zasaditi sto dreves, torej jih danes sadimo 600,« pravi predsednik organizacijskega odbora Maratona treh src. 

Prihodnje leto jubilejni 40. Maraton treh src

Župan občine Radenci še pravi, da se 40. Maraton treh src že pripravlja in prihodnje leto bo. Sami bodo naredili vse, da bodo maraton izvedli v takšni ali drugačni obliki.  

Komentarji (5)

Ohjoj (ni preverjeno)

Lepo! Pohvala portalu, da poročate tudi o pozitivnih novicah iz Radenc, vse se da če se hoče.

prdni lujza (ni preverjeno)

zanimivo ka neje nekaj narobe

stoLetZaOpicame (ni preverjeno)

Bravo radenska občina! MOMS poglednite si malo tau... nej pa samo vseposejdi beton polagati...

Vaša vest (ni preverjeno)

Tu pa občina nima nobenih zaslug.
Za vse so zaslužni organizatorji maratona in Radenska!
Bravo za to dejanje🥇

In reply to by stoLetZaOpicame (ni preverjeno)

OD KOD SADIKE (ni preverjeno)

Lastniki gozdov ne moremo dobiti sadik za pogozditev, tu pa vidim se delijo na veliko vsem možnim tajkunom, ki z gozdovi nimajo popolnoma nič, samo da se slikajo po medijih, ne pa da bi skrbeli za gozdove, posadijo že potem pa več nobenega ni zraven da bi to vzdrževal in sadike propadejo, lastnike gozdov pa klinc gleda - mafija.

Starejše novice