V sodelovanju z Avtohišo Meško smo imeli priložnost preizkusiti čudovit električni SUV na štirikolesni pogon.

Napredna tehnologija, futurističen slog in vsestranska notranjost omogoča odlično izkušnjo tako na krajših, kot na daljših poteh. Če vas električna vozila do sedaj še niso navdušila, boste z Hyundai Ioniq 5 nanje brez dvoma gledali drugače. 

Daljši družinski izleti brez polnjenja

Eleganten avtomobil s popolnoma novo Platformo E-GMP omogoča hitrejše polnjenje in odlično krmiljenje ter navdušuje z vrhunsko dinamiko vožnje.

Z 800-voltno baterijo, ki je lažja in manjša, dosega razdaljo do 481 kilometrov, s štirikolesno različico pa dosežete 100 km/h v 5,2 sekundah. Ker lahko s polno baterijo v »eco« načinu prevozimo skorajda 500 kilometrov, je Hyundai Ioniq 5 primeren tudi za daljše družinske izlete. Neverjetna prostornost omogoča udobje celotni družini. 

Za celodnevni izlet po Goričkem smo porabili le 12 odstotkov baterije, vozilo pa se je odlično obneslo tudi na gozdnih makadamskih cestah. Vozimo ga lahko  v »eco«, »normal« ali »sport« načinu, kjer lahko še posebej opazimo razliko v pospeških.

Štirikolesni pogon preprečuje zdrs koles pri pospeševanju, manjših razpok na cesti pa praktično ne čutimo. 

Navdušuje nas, da avtomobil ne uporablja agregatov za notranje zgorevanje in posledično ne proizvaja emisij, napredna tehnologija pa omogoča hitro pospeševanje.

Električno vozilo poleg odgovornosti do okolja pomeni tudi manjše stroške vzdrževanja.

Preglednost z več kamerami, upravljanje zaslonov na dotik

Hyundai Ioniq 5 osnovne informacije o vožnji projecira na vetrobransko steklo, za infozabavo pa sta v notranjosti na voljo dva velika zaslona na dotik.

Ob vklopu smerokazov se vam samodejno vklopi stranska kamera za mrtvi kot, medtem ko se ob vožnji vzvratno samodejno vklopi tudi tlorisna kamera. Kombinacija senzorjev, kamer in ogledal nam omogoča izjemno preglednost pri parkiranju ali vzvratni vožnji.

Za spoznavanje z upravljanjem zaslona smo sicer potrebovali nekaj časa, odkrili pa smo številne zanimive funkcije.

Za vse tiste, ki uživate ob pomirjajočih zvokih, lahko ob vožnji poslušate zvok morskih valov, ptičjega petja v gozdu ali zvok kapljic dežja, ki trkajo po oknu. 

Čista, svetla in digitalno opremljena notranjost

Njegova okolju prijazna notranjost se ponaša s tehnološko osredotočeno armaturno ploščo, nagnjenimi sprednjimi sedeži z nasloni za noge in izdatnim prostorom nudi vrhunsko udobje.

Sedeži so mehki, a vseeno nudijo dostojno podporo, zaradi česar so udobni v najrazličnejših situacijah. To vključuje celo dremež, saj se prednja sedeža lahko nagneta v skoraj raven položaj.

Mehka armatura je pri tem modelu svetlo sive barve, kar nam daje občutek čistoče in razsvetli celotno notranjost, še posebej v zadnjem delu.

Izjemno praktična so tudi senčila za zadnja okna, ki jih lahko po potrebi potegnete iz armature in tako preprečite vdor sonca sovoznikom na zadnji klopi.

Navdušilo nas je prezračevanje sedežev, kjer lahko ob vročih dnevih uživate ob prijetnem hlajenju zadnjega dela telesa in se tako ne spotite na poti do službenega sestanka. Avtomobil se ponaša z osmimi zmogljivimi zvočniki, ojačevalcem in nizkotonskim zvočnikom, ki so združeni v vrhunski zvočni sistem Bose.

Kombinacija sodobnega in retro stila

Njegove oblike so preproste in minimalistične. Pokrov motorja se razteza po celotni širini vozila, kar omogoča k čistemu izgledu.

LED žarometi so skriti na vpadljivem zgornjim delom v obliki črke V. Aerodinamiko vozilu dajejo skrite kljuke, ki v celoti zaokrožijo minimalističen slog vozila. 

Povezani povsod

Izjemen nabor pametnih tehnologij vam omogoča, da se s svetom povežete po vaših željah. Bluelink® Connected Car Service tehnologija vam omogoča upravljanje avtomobila s pametim telefonom ter z glasom.

12,25-palčni zaslon na dotik omogoča preprosto upravljanje, prav tako pa prispeva k minimalističemu izgledu, saj so vse funkcije zgolj na dotik. 

Omogočeno je tudi brezžično polnjenje ter USB vhodi spredaj in zadaj, funkcija E call, ki v primeru sproženja zračnih blazin ali v primeru nesreče samodejno poskrbi za klic intervencijskim službam. 

Nas je vozilo več kot navdušilo. Cena Ioniqa 5 z osnovno baterijo se prične pri približno 43 tisoč evrih.

Skupna cena vozila, ki smo ga preizkusili mi se giblje nekje okrog 59 tisoč evrov. Vozilo lahko preizkusite v Avtohiši Meško v Murski Soboti. 

Ioniq 5 je zmagal na prestižni podelitvi nagrad World Car Awards 2022

Poleg naslova svetovni avto leta (World Car of the Year) je osvojil tudi nagrado svetovni električni avto leta (World Electric Vehicle of the Year) in svetovni avtomobilski dizajn leta (World Car Design of the Year).

Starejše novice