*Fotografija je simbolična
Na Cankovi je v pripravi projekt razvojnega centra za uporabo industrijske konoplje, ki obljublja tudi nove zaposlitve.

V občini Cankova si obetajo veliko investicijo, za katero dopolnjujejo tudi občinski prostorski akt za urejanje gospodarske ocene C5, na severozahodnem delu naselja proti Korovcem. Tam namreč nastaja projekt lanskega novembra ustanovljenega zavoda Tehnologije TVG, ki je v slovensko-avstrijski lasti. Dolgoročna vizija zavoda TVG je ustanoviti zeleno in pametno vas, imenovano "Trajnostna vas Goričko" in ravno konopljo prepoznavajo kot enega ključnih elementov v njihovi nameri.

Pričetek setve po veliki noči

Kot pravijo v TVG, v teh dneh podpisujejo pogodbe s tamkajšnjimi kmeti, ki bodo sodelovali v konzorciju. So ravno v najpomembnejšem obdobju, saj naj bi se po velikonočnih praznikih opravljala setev industrijske konoplje, upajo pa, da jim bo vreme naklonjeno in bo donos dober.

V načrtih je setev na 300 hektarjih površine, po sprejemu občinskih prostorskih aktov pa pridobitev gradbenega dovoljenja za prve tri stavbe: skladišča, sušilnica in dekortifikacija. Novoustanovljeno podjetje bi tako bilo zadolženo za pridelavo in odkup suhe rastline za predelavo kot surovine za potrebe trajnostnih tehnologij, denimo za izdelavo kompozitov za industrijsko proizvodnjo. 

Veseli jih izjemno pozitiven odziv lokalne skupnosti, Kmetijsko-gozdarskega zavoda Murska Sobota in kmetov, a razumejo, da so nekateri morda zadržani. "Z dobro voljo, korektnim sodelovanjem in uspešnim delom bomo upravičili njihovo zaupanje, o detajlih pa je še preuranjeno govoriti," še dodajajo v zavodu, kjer ostajajo na realnih tleh in ne želijo dajati prevelikih obljub, ob tem pa poudarjajo, da gre za pilotni projekt.

Več bo znanega torej po žetvi in v naslednjem letu, ko bo znan tudi končni izplen njihovega dela. 

Vir: Občina Cankova

Do 25 novih zaposlitev, pozdravljajo namero o legalizaciji konoplje

Skupna vrednost naložbe je sicer ocenjena na več kot sedem milijonov evrov, podjetje pa naj bi sprva nudilo zaposlitev desetim osebam. V drugi fazi projekta je predvidena setev industrijske konoplje na 1000 - 2000 hektarjih na območju jugovzhodne Slovenije in južne Štajerske, takrat naj bi bilo dela že za 25 redno zaposlenih oseb.

Ob tem v zavodu podpirajo tudi prizadevanje ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo za področje legalizacije konoplje v medicinske namene. "To bi bilo izrednega pomena, ne samo za kmetijstvo, ampak nasploh. Gre za izjemno gospodarsko priložnost, od katere bi vsi imeli veliko," poudarjajo v TVG. 

Kacijan upa, da jim bo uspelo, projekt predstavil tudi Počivalšku

Projekt razvojnega centra za uporabo industrijske konoplje v gradbeništvu, kozmetiki in drugih panogah so predstavili tudi ministru Zdravku Počivalšku, ki je bil pri cankovskemu županu Danilu Kacijanu konec februarja na delovnem obisku v Pomurju. Kot je dejal Počivalšek, gre za pravi pristop za demografsko ogrožena območja, ki bo zagotovil visoko dodano vrednost in kakovostna delovna mesta.

"Projekt je dobro zastavljen in verjamem, da bodo uspeli. Občina je zagotovo zainteresirana za vsakršno investicijo, zato smo tudi priskočili na pomoč z gospodarsko cono," je optimističen Kacijan, ki poudarja, da so ključna nova delovna mesta in možnost, da se končno stvari premaknejo z mrtve točke tudi v njihovi občini.

Kacijan si želi, da bi se tudi na Goričkem stvari premaknile z mrtve točke in se veseli obetov novih zaposlitev.

S spleta

Komentarji (9)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Pllv (nepreverjen)

Najbolj pomembna je gradnja novih objektov. Slovensko avstrijsko naveza. Mi delo in robo, oni dobicek. To bo funkcooniralo dokler bo eu denar zraven, potem pa ....

Konoplkj (nepreverjen)

Ko pa imas seme konoplje pa ali smesno nizka cena, da ni stroskov semena za setev ne pokrijes ali noben sploh ne vprasa zanj.

Gost5 (nepreverjen)

Ne smemo biti tako črnogledi, mogoče se bo pa zadeva obnesla in bodo kmetje dobili dodaten vir zaslužka. Potem ko je politika načrtno uničila tovarno sladkorja v ormožu. je ostala luknja in jo je potrebno zapolniti.

In reply to by Konoplkj (nepreverjen)

.....www (nepreverjen)

No, pa dajmo casu cas. Glede sladkorne se strinjam, so pa kljub temu izbrani kmetje kulaki se 15 let dobivali lepe eur kot nadomestilo za nepridelovanje pese. In s tem so jih kupili.

In reply to by Gost5 (nepreverjen)

nithdil (nepreverjen)

ej moji slovenci, zeleno zlato bi nan lejko kšenki rastlo, perfektne pogoje mamo tu, samo nej, rajše policajon za helikopter benzin plačuvlemo

-- (nepreverjen)

Debeli fuknjenec či se že maš za takšoga pametnjakoviča ka za vsaki objavleni članek znaš komentejrati te bi mogel znati ka helikopter leti na kerozin nej pa na bencin. Tele prizadeto ustaško.

In reply to by nithdil (nepreverjen)

Luk (nepreverjen)

Sanjali so oni tudi terme Korovci in gnes?
Za pet let mo vidle ka bo stoga!

Ko...j... (nepreverjen)

Počivnik je za gorički sendvič mogo nekaj obečati.....

Hjao (nepreverjen)

Pa tu se je vzgajala prvovrstna roba. Zaj pa to vse osemeni..

Starejše novice