Slovenski muzeji so se danes pridružili mednarodnemu muzejskemu dnevu, ki ga obeležujejo muzeji po vsem svetu. Slovensko muzejsko društvo (SMD) razglasilo letošnje Valvasorjeve nagrajence.

Valvasorjevo nagrado za življenjsko delo bo letos prejela zgodovinarka in dolgoletna direktorica Pomurskega muzeja Murska Sobota Metka Fujs.

Največji pečat je po besedah predsednika komisije za nagrade Mihe Mlinarja dala rojstnemu okolju, sicer pa je vpeta v različne muzejske tokove. Nagrado ji bodo izročili v ponedeljek v Narodni galeriji, kjer bodo podelili tudi tri Valvasorjeve nagrade za enkratne dosežke, pet častnih priznanj in Valvasorjev nagelj.

Prve bodo dobili Estera Cerar in Irena Marušič za razstavo Znanje brez meja v Tehniškem muzeju Slovenije, Marija Terpin Mlinar, Milojka Magajne, Mirjam Gnezda Bogataj, Miha Kosmač, Anton Zelenc, Sandro Oblak in Polona Zupančič za razstavo Na obrobju pekla: Idrijsko in Cerkljansko 1914-1919 v Mestnem muzeju Idrija ter Robert Simonišek, Goran Milovanović, Kristina Simončič, Alja Fir, Adrijana Petrič, Alja Pfeifer in Matic Tršar za projekt Obrazi ekspresionizma / odtis duha v Galeriji Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki.

Mednarodni muzejski dan letos poteka s temo Muzeji kot kulturna središča - prihodnost tradicije. Temo od leta 1977, odkar praznovanje poteka, razpiše Mednarodni muzejski svet (Icom) s sedežem v Parizu. Kot je povedala njegova predsednica Suay Aksoy, ki je tokrat obiskala Slovenijo, se je lani dnevu pridružilo več kot 180 držav s podporo 78 ministrstev za kulturo po svetu.

Muzeji prostor znanja, navdiha in kreativnosti

Z dnevom želijo izpostaviti, da so muzeji prostor znanja, navdiha in kreativnosti. Dandanes pa se po njenih besedah vse bolj zavedajo, da so lahko tudi znanilci družbenih sprememb. "Živimo v kompleksni pokrajini dediščine, kjer se težke zgodbe preteklosti srečujejo s hitro spreminjajočo se sedanjostjo," je izpostavila gostja. Po njeni oceni so muzeji najbolj zaupanja vredne ustanove, bolj kot vlade ali mediji, to pa pripisuje temu, da se zavedajo svoje odgovornosti.

Ob tej priložnosti so napovedali tudi tradicionalno Poletno muzejsko noč, ki bo letos potekala 15. junija, ko bo 83 slovenskih muzejev in galerij po Sloveniji na 130 prizoriščih pripravilo 371 najrazličnejših dogodkov.

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
tuncika

ČESTITKE...…...ČESTITKE...…...ČESTITKE...…...to pa je nagrada, ki PMMS postavlja na dobre temelje in lepo prihodnost.

Pancho Villa (nepreverjen)

Čestitke ge. direktorici in njenim sodelavcem. Čimprej zgraditi nov muzej in izprazniti vse depoje.

kava (nepreverjen)

Prvo: OK, Metka je dobra, nega kaj, samo... ka je na kunci, ka ji davlejo nagrado za življensko delo? Nede več delala? Drugo: Ka pa kolektiv? Mislin, ka je kolektiv več, kak direktor! Kolektiv je tisti, šteri dela, direktor brez njih je nula. Direktor javnoga zavoda nemre biti bougši, kak strokovna služba. Tretje: Poglednite si Lendavo, razturajo z razstavami v muzeji na gradi, vej pa Sobočanci na skrivaj ta odimo s svojimi gosti...

gostja 426 (nepreverjen)

Kolektiv bi moral dobiti nagrado.
Če je vse tako super, potem ne vem, zakaj je muzej nedostopen domačinom. Muzej naj bi bil prostor za izobraževanje, pa tudi prostor za preživljanje prostega časa. Tak naj bi bil moderen trend. Soboški pa je odprt le do 15. ure - kdor je v službi, med tednom sploh ne more v muzej. Če ga hoče obiskati, si mora vzeti dopust, ali pa iti v soboto - torej mora obisk muzeja načrtovati tako kot kupovanje v MB ali kateri drug opravek, čeprav živi le kakšno ulico stran ... Kaj ima kdo od tega, res ne vem.

Starejše novice