Nov družinski zakonik in evropska uredba o varstvu podatkov bosta poskrbela, da si bodo polnoletni dijaki lahko sami pisali opravičila, starši pa brez njihovega privoljenja ne bodo imeli vpogled v ocene svojih otrok.

Prihajajoče spremembe bodo poskrbele za nekatere novosti v prihajajočem šolskem letu 2018/2019. Novosti se nanašajo na polnoletne dijake.

Kot poroča rtvslo.si, bo srednja šola starše polnoletnega dijaka lahko obveščala o ocenah, vzgojnih ukrepih in odsotnosti, le če bo polnoletni dijak vnaprej osebno dovolil šoli, da te informacije posreduje njegovim staršem.

"Zakon je takšen in mi ga moramo spoštovati. Sploh z obiskom v četrtem letniku imamo že vrsto let tako ali tako težave. Nekako je postala navada, da starši na nek način podpirajo kakšen izostanek, ki je morda vprašljiv," nam uvodoma pove Roman Činč, ravnatelj Gimnazije Murska Sobota.

Starši in dijaki se morajo znati pogovarjati

Kot pravi, sam v tem zakonu ne vidi nič slabega, nič negativnega. Poudarja pa tisto, kar je po njegovem mnenju bistveno.

"Pomembno je to, da se starši morajo znati pogovoriti s svojimi otroki, saj je to osnova. Stik med staršem in otrokom je seveda bistvenega pomena, saj se morajo znati dogovoriti tako za obnašanje kot za ostale stvari".
 

V nedogled se ne moreš opravičevati

S tem, da bodo polnoletni dijaki lahko sami pisali opravičevala, se bodo na nek način tudi naučili odgovornosti in samostojnosti.

"Vsi mi smo zavezani k odgovornosti in samostojnosti, ki nas prej ali slej dohiti. Tako v šoli, kot tudi kasneje kasneje. Vsi vemo, da je v službi tako, da če se bo nekdo v nedogled opravičeval in podobno, ga po domače povedano nihče tam ne bo več gledal. To pa ne pomeni nič dobrega".

Primeri že v preteklosti

Dodaja pa, da se bodo dijaki morali tudi znati spoprijeti z morebitnimi posledicami, kar se mu seveda zdi smiselno. So pa bili primeri, ko so se otroci sami opravičevali, v praksi že v preteklosti.

"V preteklosti smo že imeli primere, ko so prišle dijakinje in dijaki k nam ter povedali, da sedaj ko so polnoletni, naj stvari sporočamo zgolj njim".

Če bodo spremembe prinesle pozitivne ali negativne učinke, pa bo seveda pokazal čas.

S spleta

Komentarji (23)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Gost9 (nepreverjen)

Kama ide svejt...

Landini

Jaz sem si opravičila pisal že pred 10 leti. Pa zaradi tega nisem bil nič slabši dijak.

VRANA (nepreverjen)

Se ti pa zato marsikje vidi zgrešena samopodoba... Razkorak med tistim, kar si misliš o sebi (oz. kako ocenjuješ svoje znanje, pomembnost, mnenje,....) in dejanskim stanjem je trenutno še precejšen. Ampak, brez strahu, izkušnje prinesejo svoje in tako boš tudi ti spoznal nekatere stvari in boš malo bolj skromen...

In reply to by Landini

Hrošč (nepreverjen)

A.Einstein : " Prepričan sem , da se vesolje in neumnost širita , za ostalo ne vem ."

u-pokojni (nepreverjen)

Zakaj ne bi veljalo isto kot velja v parlamentu saj tam si tudi sami pišejo opravičila pa jih nihče ne preganja in še služijo davkoplačevalski denar zakaj učenci, ki še morajo nekatere stvari plačati ne bi smeli sami odločati o svoji usodi torej po ustavi RS enaki pred zakonom?

bik na kubik (nepreverjen)

v rihtanje službe za otroka se tudi nedo smli vtikavati, nej?

Znebite se polžev (nepreverjen)

Če bodo spremembe prinesle pozitivne ali negativne spremembe , pa bo seveda pokazal čas , kajti mi smo še vedno neki jebeni poskusni zajci , ali smo sploh sposobni v tej državi predvideti posledice vsaj ene odločitve , ki jih sprejemamo, zdaj kdo vse je zaprosil za poslansko nadomestilo si upam trditi , da nismo , ampak smo le navadni šalabajzerji ki se samo nekaj duvamo.

tuncika

OBSTAJAJO PRAVICE IN DOLŽNOSTI. Če otrok ne bo sodeloval s starši, potem mu je treba kot SAMOSTOJNI OSEBI odreči gostoljubje in pravice doma. Pač naj odide v svoj LAJF (pa-pa hotel mama in ata).

Šandor (nepreverjen)

Gospa Tuncika,naredite to Vi svojemu otroku!!!

In reply to by tuncika

tutu (nepreverjen)

Če starši svojo nalogo vzgoje opravijo dobro, te prvič otrok nede delo stvari kak piso lažnih opravičil, šprico pouka, staršan prikrivo svoje ocene itd. Drugič pa, četudi ide ven s hotela mama, de takšen otrok lejko tudi brez pomoči staršov preživo. Ges man z mojimi starši direkt obraten problem. San študent, bil priden kak dijak, zaj san že skoraj gotov, že man tudi službo, s kero zaslužin zadosta, pa mi še itak davlejo peneze, čeprav jih ne nucan pa niti neščen...

In reply to by Šandor (nepreverjen)

A79 (nepreverjen)

Točno tako @tuncika, se popolnoma strinjam.

In reply to by tuncika

Sonce se smeje (nepreverjen)

Saj so polnoletni, odgovorni za svoja dejanja. Soliden zakon vsaka pravica prinasa tudi dolznost.

nithdil (nepreverjen)

Saj pa punolejten je človik pri 18, ka je tu čudnoga ? Lejko se dol zapravi či se ščej, san de si krijf

Eagle (nepreverjen)

On pa več ne bo imel vpogled doma v hladilnik!

grof sobočki (nepreverjen)

bravo......:-)))

In reply to by Eagle (nepreverjen)

bb11 (nepreverjen)

Ja pa ka je tu nej vrejdi? Ka ti hasni če stareš forsejra dejte ka se more včite more včite, more v šaule odite, more meti 5ke? Ja vrejdi s prisilo pa strajon naprave srednjo šaulo z dobren al prav dobrin uspehon, te pa ide študerat.
Predavanja neobvezna, mame pa atija nega, pa so v roke 2 let doma. Naj se čistka dela že v srednji šaule. Če se je včasi čistka delala že v 6ton razrejde, te se zaj v srednjoj šaule tuj lejko. Če dijaki neje za bite v šaule njemi nej trbej bite pa fertik.

San de obžaluvo, starši pa se lejko na glavau postavijo, ka ga skauz faks spravle nedo. Man takšne primerof od sošolcof, kolegof ogormno, ka so jih v srednji starše forserale pa na sake sestanek odle k profesoran traubet, te pa male na faks prišo pa se razčesno.

wwg (nepreverjen)

Po 18. leti more stariš dobiti dovoljenje od otroka ka lejko vidi ocene, a po zakoni ga je pa dužen vzdržavati do 26. leta, či se šola...
Čudna so pota gospodova...

VRANA (nepreverjen)

wwg- si me prehitel v komentarju...
Kak dugo mo ges davo pejneze, tak dugo de moje dejte dužno meni tudi neke stvari pojasniti, pokazati nikše rezultate itd.
Če ščej biti "dejte" samostojno, naj bou, nega problema-ges neman vpogleda v ocene, "dejte" nema vpogleda v hladilnik... Nejde tou tak, pravice, pravice, pravice, pravice, NIČ DOLŽNOSTI !!!!

In reply to by wwg (nepreverjen)

joške c (nepreverjen)

Ko do pa šolo zabušili, pa se bojo priključili na transakcijski račun očkota, domači topli domek in mamicino juhico.

čarenžute (nepreverjen)

levičare našo drujžbo dol zapravijo!

aaarrrr (nepreverjen)

retardejranost je zato težki betek.

In reply to by čarenžute (nepreverjen)

Jogobelli (nepreverjen)

Neje za retarda. Pač pa za okolico.

In reply to by aaarrrr (nepreverjen)

grof sobočki (nepreverjen)

bougec pomagaj......

In reply to by čarenžute (nepreverjen)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice