Dijake Ljutomerske gimnazije je včeraj obiskal en izmed najbolj prepoznavnih slovenskih humanitarnih delavcev in borcev za človekove pravice Tomo Križnar.

V predavanju je 250 dijakom predstavil zgodovinska in politična ozadja, ki povzročajo oborožene spopade v Sudanu. Vojna je posledica geostrateških interesov svetovnih velesil. Grozote pa najbolj občutijo civilisti, še posebej ljudstvo Nube. Na njih so pozabili svetovni politiki, mednarodne organizacije, svetovna javnost pa o razmerah s področja, kjer živijo Nube, poročajo le redki aktivisti, med katerimi vsekakor izstopa Tomo Križnar.

Naslov predavanja je bilo »Korenine in semena človeštva«, saj »Človeštvo izvira iz Afrike in od redkih ljudstev, ki so ohranile svojo prvinskost, se lahko naučimo, kako preživeti v prihodnje«.

Dijaki so v okviru Dijaške skupnosti zbrali prostovoljne prispevke v višini 1000 evrov in jih na predavanju predali Tomo Križnarju. Denar bo namenjen za snemanje filma o razmerah v Sudanu in nubskih gorah, s čimer želijo avtorji ponovno spodbuditi svetovno javnost, naj se končno nekaj stori in se konča brezsmiselna vojna in trpljenje nedolžnih ljudi.

Starejše novice