Pomlad je na veliko potrkala na vrata in s seboj prinesla obilico živil za prečiščevanje telesa. Poleg regrata po gozdovih raste ''medvedji česen''.

Čemaž ali tako imenovani gozdni česen je rastlina z izjemno zdravilnimi učinki. Podobno kot regrat tudi čemaž na organizem deluje prečiščevalno. Poznamo ga tudi pod imenom “medvedji česen”, saj je to izbrana delikatesa rjavih velikanov, ki jim pomaga pri čiščenju organizma. Temeljito namreč čisti kri in prebavila. Po dolgem medvedjem spanju jih čemaž očisti vseh strupov, ki so jih nabrali čez zimo, in poživijo organizem. Seveda na nas učinkuje enako.

Rastlina z izjemno zdravilnimi močmi

Čemaž naj bi bil še bolj zdravilen od česna, po katerem tudi sam diši. Poleg očiščevalne funkcije tudi znižuje holesterol, uravnava krvni tlak, pomaga celo pri raznih prebavnih motnjah. Tako ga pridno uživamo, kadar smo neješči, s počasno prebavo, kadar nas muči driska ali vetrovi. Podobno kakor česen tudi čemaž odpravlja gliste. Vsebuje kar 20-krat več vitaminov A, C in E ter antioksidantov kot vrtna solata. A pozor, če ga pojemo preveč (včasih to pomeni že skledico solate), se nam lahko izdatno zniža pritisk.

Pozor, zamenjava za šmarnico ali podlesek je lahko usodna!

Čeprav vsako leto poslušamo o nevarnosti zamenjave čemaža s šmarnico in jesenskem podleskom, se nesreče – sicer redko – še vedno dogajajo. Takšne zamenjave so lahko tudi usodne. Podobnost je predvsem v listih, a pravi poznavalec vedno loči med tremi rastlinami. Čemaž je nežen, gladek, skoraj žametast in svetleč ter diši po česnu. Šmarnica ima zelo podobne liste, a cveti drugače kot čemaž.

Podlesek lahko od čemaža bolje razlikujemo. V primerjavi s čemažem, ki ima svetlo zelene liste, pa ima podlesek temno zelene. Raste navpično, v rozetah, tudi rastlina je nekoliko bolj toga, listi pa so pri dnu žleboviti. Čemaž cveti spomladi, podlesek pa jeseni. Tudi sami listi podleska nekoliko smrdijo in ga že po tem lahko ločimo od po česnu dišečega čemaža. Šmarnica sicer ne raste pogosto ob čemažu, še nevarnejši podlesek pa, zato je treba biti ekstra previden.

Čemažev pesto v vsaki jedi najde svoje mesto

Iz čemaža lahko napravimo paleto zdravih jedi, na prvem mestu sta ponavadi čemažev pesto in juha. Za pesto potrebujemo parmezan, olivno olje, sol, pinjole, čemaževe liste in sveže mlet poper. Pinjole najprej narahlo popražimo v ponvi brez olja in ves čas mešamo. Potem vse sestavine po okusu zmešamo v multipraktiku ali terilniku. Pesto lahko dodamo na kuhane testenine, lahko ga namažemo celo na kruh, nekateri pa ga dodajajo v juhe. Izbir je mnogo!

Čemaževa juha na 1001 način

Za čemaževo juho najprej popražimo eno čebulo in dodamo kak krompir ali dva. Zalijemo z vodo in dodamo jušno osnovo oziroma bio jušno zelenjavno kocko. Počakamo, da se krompir skuha, potem pa dodamo še pest čemaža. Hitro še dosolimo, dodajmo tudi poper in malo muškatnega oreška. Sicer pa je to eden izmed mnogih receptov. 

Starejše novice