Čebelarska zveza društev Pomurja je v BTC City Murska Sobota danes organizirala dan čebelarjev. Na osrednje prizorišče so se sprehodili praporščaki s prapori, medena kraljica Valentina Marinič, spremljala pa jih je glasba harmonike.

Sledila je čebelarska himna ter nagovor predsednika Čebelarske zveze društev Pomurja Janka Rožmana.

"Že od leta 2003 je organizirana ta zveza. Združujemo 24 društev, sedaj tudi paraplegike in imamo okrog 700 članov," pravi Janko Rožman, predsednik Čebelarke zveze društev Pomurja.

V Čebelarski zvezi društev Pomurja skrbijo za promocijo, izobraževanje in vzgojo. Zelo veseli so, da imamo v osnovnih in srednjih šolah kar 20 krožkov o medu, kjer je v vsakem takem krožku od 10 do 15 otrok. Že nekaj let v Čebelarski zvezi društev Pomurja prirejajo ocenjevanja medov.

"Letos smo bili v dilemi ali bomo sploh izvedli ocenjevanje. Po navadi smo imeli 50 vzorcev, letos samo 23," pravi Rožman. Tudi letos so podelili priznanja za najboljše medove, med katerimi je z zlato plaketo blestel Janez Malačič.

Njegov cvetlični med se je na ocenjevanju znašel na najvišjem mestu in ga tako okronal za šampiona 2019. Njihov cilj pa je to uspešno zgodbo peljati še naprej. Želijo povečati promocijo čebelarstva, da bi se več govorilo o zdravem načinu čebelarjenja. Nov trend, ki se vedno bolj prijema je tudi apiterapija, kjer gre za zdravljenje različnih bolezni s pomočjo čebeljih pridelkov.

Starejše novice