Pred in med prazniki se velikokrat zgodi, da nam pri kuhanju zmanjka kakšna sestavina ali kakšna druga uporabna stvar, ki jo potrebujemo. V kolikor se vam je to zgodilo med temi prazniki, te stvari danes skorajda zagotovo ne boste dobili.

Preverili smo namreč, če je v Murski Soboti katera izmed trgovin zaprta in ugotovili, da so prav vse zaprte. Trgovci so kot kaže, tako je vsaj videti v  Murski Soboti, vsem zaposlenim omogočili prost dan.

Zaprta je tudi Mercatorjev trgovina na Lendavski ulici, bolj poznana kot "mačkova trgovina", ki je bila v zadnjih letih v podobnih dneh "izhod v sili" za tiste, ki so kaj potrebovali. Danes temu ne bo tako.

Komentarji (51)

Čika-pajo (ni preverjeno)

In prav je tako, tudi delavci v trgovinah imajo svoje družine in si želijo mao počitka.

Tujec 2

Dobri gospodinji se kaj takega nikoli ne zgodi ! Ob nedeljah in praznikih vse trgovine zapreti ! Kot je zapisal Čika-pajo tudi trgovke in trgovci so ljudje, ki si želijo počitka. Razvajenci, ki nimajo drugega dela, kot ob nedeljah in praznikih hoditi po trgovinah, naj gredo v naravo ali kam drugam !

heh.. (ni preverjeno)

pa še oštarije treba zaprejti.. naj si kelnari in kelnarce tudi čas za svoje vzamejo.

Tujec 2

Marsikatera oštarija je zaprejta, če še nisi v pamet vzel ! Če pa že delajo, delajo v tem času lastniki oštarij sami ali njihovi družinski člani.

In reply to by heh.. (ni preverjeno)

ww (ni preverjeno)

Ka bluziš? Veške oštarije so zaprejte ja, gesti pa dobijš ge ščejš vse je odprejto. Od zvejzde v beltincaj,ljutomere do perunike v morafcaj, hotela čarda, mariča v sebeborcaj špirič v černelavcaj vse je odprejto pa kelnare delajo dobreh 13 vr, ker marsišto ide na grobe pa te v oštarijo na kosilo. Bluziš pa napamet. Oštarijaše znajo ka se gnes zaslujže na kavicaj pa na kosilaj.

In reply to by Tujec 2

Tujec 2

Danes imajo odprejto samo tisti najbolj požrejšni. Poglej tudi takšne, ki imajo danes zaprejto. Vsaj v Soboti jih je zelo veliko. Če jih ne vijdiš, si očala gor dejni !

In reply to by ww (ni preverjeno)

ww (ni preverjeno)

Tvoj prve komentar se navezuvle na to ka neje nika odprejto pa ka či je odprejto delajo domače. Drujgoga pa praviš ka odprejto majo samo požrejšni. Motaš pa motaš. Komaj čakan ka se v vtejgneš ka tak že po cimpresaj smrdijš.

In reply to by Tujec 2

Tujec 2

Kdor drugemu jamo koplje, sam vanjo ..... Te boli resnica ? In, da ni tako, kot ti trdiš ?

In reply to by ww (ni preverjeno)

ww (ni preverjeno)

mhm iden zaj v čardo na kavo ge ta mi lastnijk pa njegof bratranec postregla bograč tak kak si tij pametnjakovič pravo.

In reply to by Tujec 2

Tujec 2

Vidiš zdaj, koliko si prikrajšan zato, ko doma nimaš dobre žene. Moja mi doma kavo in bograč napravi. In verjemi, da veliko boljše in bolj okusno kot boš ti v Čardi dobil. Če doma nimaš, moraš drugam iti - stara resnica !

In reply to by ww (ni preverjeno)

ww (ni preverjeno)

Ah jebiga. Moja žena pač neje 60 lejt stara srbkinja ka sunca ne vijdi. Nama bole paše ite v pa kda mava oba dopust preživeti čas vne pa si kaj privauščite nej pa doma sidete. Tij na kauče lidij prek neta gnjaviš žena pa ti kuja. Dober život neman kaj. Ge neman žene zatau ka de mi kujala pa cote prala.

In reply to by Tujec 2

Tujec 2

Pišeš nekaj na pamet Kaj misliš, da je srbska ženska kaj slabša od slovenske ? Zdaj vidiš, v katerem stoletju živiš, da to pride iz tebe ! Sicer je pa moja žena Prekmurka, da boš drugič vedel. Ne gre za dopust, gre za današnji dan. Si napisal, da hodiš ven jest, da nimaš žene zato, da bi ti kuhala. Ker si napisal, da žene nimaš zato, da bi ti cote prala, sklepam, da si cote sam pereš. Včasih smo takšnemu moškemu rekli copata ! Na koncu bom ugotovil, da sploh žene nimaš, ker te nobena noče. Vidiš, za razliko od tebe, imam ženo tudi za to, da mi kuha in cote pere, jaz pa napravim kaj drugega. Ne misli, da sva midva celo leto doma. Pred kratkim sva bila na nekaj mesečnem križarjenju, vsak teden greva na muziko, obiščeva hčerke z družinami, imava svoje konjičke in kar je najlepše : ni nama potrebno zjutraj rano vstajati, hoditi na delo in delati kot robot, domov pa priti zmantran, da komaj čakaš, da se dol usedeš ali uležeš. Si sploh lahko zamisliš, kaj lahko midva delama vsak dan tistih 10 ur, ki jih ti in tvoja žena ( če jo sploh imaš ) zapravita za delo ? Res, imam življenje, o katerem lahko ti samo sanjaš. In z ženo si lahko privoščiva tisto, kar je zate fatamorgana.

In reply to by ww (ni preverjeno)

ww (ni preverjeno)

Zanimivo mišlenje se vijdi ka si iz prazgodovine. Zatau ka kda žena dela popaudnejvi ge dna cote prat deci pa ge skujan kaj san copata. Zanimivo. Tak kak si tij meni napijso mo ge tebi pravo, ka tij v tun stoletji ženske daubo nebi. Si daleč daleč za čason in se ti čas tudi izteka.

In reply to by Tujec 2

Tujec 2

Zdaj vidiš, kakšen siromaček si. Skoraj cel teden žene ne vidiš. Ti po svoje, ona po svoje. In to je tebi življenje ? To je mučenje vseh članov družine. Potem ni čudno, da mi zavidaš, da sva midva z ženo lahko neprestano skupaj. Ni večjega bogastva od tega, da si lahko skupaj z osebo, ki jo ljubiš ! Nisi copata, se opravičujem, ker sem to napisal. Si pa neumen človek, ker ne urediš zadeve tako, da bi z ženo delala v isti izmeni. Nekoč se bo žena naveličala takšnega življenja, odšla k drugemu, ti pa boš izgubil vse, kar ti je drago. Takrat ti ne bo nič pomagalo, da ti živiš v sedanjosti, jaz pa v prazgodovini. Posledice tega tvojega modernega sedanjega časa boš trpel ti, ne jaz. Jaz tako že vonjam po cipresah, kot si napisal, in ni važno.

In reply to by ww (ni preverjeno)

tujec 4 (ni preverjeno)

Pa dobro, ka še neboš henjo? Nej te sran modruvati ka tebe nej trbej nič delati pa ti se cuj prinesejo? Takšnim pravimo copata! Ka te neje sran klošar eden, lidgej odejo delat pa se mantrajo ka do deca leko kaj meli, ti pa se norca z takšeh delaš.. Ednauk bi se rad s tebo v živo daubo ka bi vido što pa ka sijš.. Resno me zanimle ka za človeka leko takše bedarije mota... Fajn če tebe nej trbej delat iti, ZA TAKŠNE MOREMO MI DELATI!!!!!! sran te bilo, nebi vupo v s kuče na tvojon mesti..
Pa nej mi zaj trbej odgovarjate, nite nemo gledo če si kaj napiso.. Zarade takšeh kak se ti je Slovenija tu ge je!! Kak te neje sran ka se delaš z delavcov norca?

In reply to by Tujec 2

Tujec 2

Ti delaš za mene ? Fantek mali, jaz sem za tebe delal, da si lahko ti v vrtec in v šolo hodil, k zdravniku šel, ko si bil bolan, kino, knjižnice obiskoval, imel vse urejeno za športno in družabno življenje, ......................... in ne mi zdaj s temi desničarskimi ( Janševimi ) forami. Ker ti marsikaj v življenju ni jasno, ti povem, da sem v pokojninsko blagajno 42 let plačeval zelo visoke prispevke in pričakujem, da bom zato iz pokojninske blagajne dobival pokojnino. Plačujem dohodnino, DDV in vse ostalo kot drugi državljani. Da se jaz delam norca iz delavcev, je zraslo na tvojem zeljniku ! Če bi bral moje komentarje, bi videl, da se vedno zavzemam za delavce. Ne prenašam pa nadutežev, ki mislijo, da so pri 30 - ih letih popalali vso znanje sveta, zato jim napišem to, kar si zaslužijo. Kar se tiče ......Ednauk bi se rad s tebo v živo daubo ........ ni problem - napiši kje in kdaj. Naj pa bo to tam, kjer ni ljudi.

In reply to by tujec 4 (ni preverjeno)

Landini

Glede na to kakšna gužva je bila v ponedeljek, verjetno danes res nima nobeden želje po obisku. Mene so v ponedeljek poslali v trgovino, pa sem se obrnil in prišel domov. Naj se pač znajdejo s tistim, kar imajo doma.

fgvbnhju (ni preverjeno)

to je bedasto.. .. če bi bile v privatnikovih rokah bi ible odprte..služi takrat ko lahko..... mačkova trgovina je ponavadi nabito polna po 8 uri ali med nedeljo...... TISTI KI DELA ČEZ TEDEN KI IMA POLNO DENARJA BI RAD TROŠIL TAKRAT KO JE DOMA...POTEM PA VSE TRGOVINE IN VEČINA GOSTILN ZAPRTIH..... TUJCI PRIDEJO DOMOV IZ TUJINE PRINESEJO DENAR PA GA NE MOREJO TROŠITI... res ga bodo lahko jutri ampak ko bo vse odprto ne bo kupil pri tistem ki bi danes imel odprto..

111 (ni preverjeno)

Zdaj pa še takšno zmislavljanje trgovcev..Ka idejo pa zaprejo baute namesto ka bi slujzele..vsak od zaposlenih pa bi popoldnejve itak lejko zrikto vse obveznosti ka jih ima,pa že včeraj bi lejko šli po brujtevaj,gnes pa bi lejko delali.ge naj zdaj narod kujpe ka nuca..groza

tujec 4 (ni preverjeno)

GROZA? Ka tak fest pomembnoga pa narod nuca v teh par vraj ka je gnes doma? Če nemaš doma gestija za en den si si sam kriv.. Drugo pa rejsan nej trbej iti gnes posisile kipuvat.. Kak ste vsi plitvi ej.. Me zanima če bi isto napiso če bi ti mogo delati gnes dopoldneva. Tak daleč si nej premišlavo geli? Drujgi leko seskau dela, glavno ka san ge doma nej? IDIOTI SAMOVŠEČNI

In reply to by 111 (ni preverjeno)

A79 (ni preverjeno)

Tako bi moralo biti vsak vikend.

Čika-pajo (ni preverjeno)

Zelo radi se zgledujemo po Avstriji, seveda tam kjer nam odgovarja. Zakaj bi morali samo zaradi golega pohlepa trgovcev in malomarnosti nas samih, uslužbenci v trgovinah delati v času ko so lahko vsi ostali zaposleni doma. Pa saj zaradi tega ne bo nihče oškodovan, če nekaj rabiš boš pač kupil takrat ko boš pač imel priložnost. Tako razmišljanje ko se pa dejansko neke skupine zaposlenih sili v delo, pa nas vse skupaj potiska v sužnje lastniški odnos kjer smo dejansko na koncu koncev vsi udeleženi takega načina življenja, od bogatih pa do revnih z majhno razliko ko bogati postanejo še bolj bogati, revni pa še bolj revni.

bb11 (ni preverjeno)

Ka zaj če so gnes zaprejte? Vejpa včera so do 3če mele odprejto lidl pa hofer. Itak pa je narod v ponedejlek pelo iz špara po 2 puniva vozička kak če bi bil saugen den.

JAZ PA TI (ni preverjeno)

BRAVO BRAVO BRAVO DA SO TRGOVINE ZAPRTE SAJ SI TUDI ONE ZASLUŽIJO PRAZNIKE,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

111 (ni preverjeno)

Meni je tao bedno,da se da zaslujzete te majo fraj itak ka bi bilej baute pune ka je dosta naroda fraj ali neven zakoj toga ne skoristijo..delali bi do enih popoldne pa fraj pa se lejko ide po brujtevaj pa na obiske ..samo zakoj bi...če pa lejko majo zaprejto..poglednite gostilne pa delajo tak ka tuj trgovine bi lejko bar do dvanajste..groza ..in ge zdaj lejko nabavimo ka nucamo..tu bi trbelo zakon nujno spremeniti ..Kak so negda pravli kupec je kralj.

tujec 4 (ni preverjeno)

Jebote sunce, povej mi ka nucaš gnes tak nujnoga z baute? Ne privoščiš lidan keri za minimalca delajo ka bi leko v mere gnes na grobe šli? Glavno ka ti leko ideš........

In reply to by 111 (ni preverjeno)

edenpac

Končno , da je nekdo zaprl za oba dneva. Če pa malo bolj preštejemo , pa se hitro pride do zaključka , da je zaprto predvsem na rimokatoliške praznike , potem še kakšni drugi prazniki , ko pa je govora o drugih dela prostih dnevih , pa jih je večina odprtih. 27 April , 1 Maj , 26 December , tudi 25 Junij

Vipko
buldog

Koliko besedičenja za nič. Kdo sploh sme v kapitalizmu omejevati privatno pobudo in zakaj? Predpostavljam, da le v primeru, če se krši predpise. Če sem jaz lastnik trgovine.... zakaj je ne bi smel imeti odprto v nedeljo? Vsepovsod po svetu poznajo drugstore. Da je tovrstno omejevanje neustavno je ugotovilo že ustavno sodišče.
Če delam v veleblagovnici in imam nedeljsko delo plačano po kolektivni pogodbi, kaj je narobe? Da imajo delavke prenizko urno podstavko? Nihče ni zadovoljen s svojo plačo. Mnoge trgovke pa rade delajo v nedeljo, sem bral nebroj takšnih izjav. Če pa v nekaterih trgovinah ne plačujejo nedeljskega dela, je to druga pesem; ni pa razlog, da zaprejo vse trgovine v nedeljo.
Vsi imate Nemčijo za svetel vzgled... nedavno sem v nedeljo zjutraj v Lidlu kupoval sveže žemljice. Nemške trgovke torej nimajo družin in ne hodijo k maši?

Marko44 (ni preverjeno)

Od kdaj pa imajo nedelsko urno postavko plačano? dodatek po 2-3€ na dan. kar je sramota. ne modruj ci nedelaš v ton posli. kreten

In reply to by buldog

Tujec 2

VOLJA LJUDI !!!!!!!!

Vipko
buldog

Ustavno sodišče je izvršbo referenduma zadržalo.... "volja ljudi" ni vsemogočna. Večina ljudi ne bi plačevala davke, a jih plačuje.
Ne vem, koga ali kaj moti, da so trgovine ob nedeljah odprte. Jaz imam doma majhen vinograd in grem v njega delat tudi v nedeljo.... ali mi "volja ljudi" lahko prepove nedeljsko delo? Predstavljam si, da bi kot potencialni lastnik trgovine želel imeti le -to odprto tudi v nedeljo....če pa sem lastnik gostilne pa bom sploh imel odprto v nedeljo, ko največ ljudi pride v gostilno....in kaj ima to opraviti z "voljo ljudi"? Tujec, razloži mi to "voljo ljudi" in do kod sega njena moč.... in kdo so ti "ljudje" sploh. In predvsem, zakaj ti "ljudje" imajo tako "voljo".

In reply to by Tujec 2

Tujec 2

Ne moreš ti svojega vinograda ( je tvoja lastnina, ves pridelek in dobiček iz njega pobereš sam ) primerjati s trgovinami, kjer mora zaposleni ubogati lastnika. Lastnik kaj rad potem pozabi na zakone, na dovoljene ure dela, na predpisane ure in dneve počitka zaposlenih, na zakonsko plačilo dela ob nedeljah in praznikih, ........... Ti ljudje imajo tako voljo zaradi tega, ker nočejo biti več sužnji kapitalistom, ki mastno služijo z njihovim izkoriščanjem. Volja ljudi je napravila veliko svetovnih revolucij in tega ni moglo preprečiti nobeno ustavno sodišče. Ne enači več svojega vinograda in dela zaposlenih v trgovinah ob praznikih in ob nedeljah, jer sta dve popolnoma različni stvari, ki nimata nič skupnega ! Ni javni interes, da so trgovine ob nedeljah in praznikih odprte, kar so ljudje pred leti pokazali na referendumu ! Ti gledaš vse prek interesa kapitala in bogatenja. Poglej enkrat tudi na pravice in zahteve ljudi ( večine ) !

In reply to by buldog

Vipko
buldog

Oprosti, če odstraniš iz svojega gornjega zapisa vso ideološko navlako (kapitalisti, sužnji, svetovna revolucija....) ostane le to: nedeljsko delo ni nič slabega, le plačano mora biti v skladu z zakoni. Kot delo v vseh preostalih delih tedna. Bom povedal drugače: če imam gostilno, jo po svoji podjetniški presoji imam pravico imeti odprto tudi v nedeljo.... delala bosta tudi moj kuhar in natakar; za ustrezno plačilo seveda. Takih primerov je v Sloveniji na tisoče, vsako nedeljo. Kaj je s tem narobe? Ne vidim neke razlike med trgovino in gostinsko dejavnostjo. Vsak ima pravico imeti lokal odprt v nedeljo.... od gostincev, frizerjev, avtomehanikov, zobozdravnikov, čevljarjev, fotografov, učiteljev jadranja.... ne vem, zakaj naj bi prepovedali ob nedeljah le trgovsko dejavnost?????

? (ni preverjeno)

Ma ja buldog, za ustrezno plačilo.... v glavnem samo nakladanje, ko je pa treba € odšteti, pa milijon izgovorov. Gre v glavnem za eno samo izkoriščanje delavcev, ki se bojijo za službe!
Ko boš zaposloval ljudi se oglasi, do tačas pa ne nabijaj nekaj na pamet.

In reply to by buldog

Tujec 2

Nobena ideološka navlaka ni to, to je resnica današnjega časa !!!!!!!! Nekaj je pravica, drugo je potreba ! Za koga je potrebno imeti trgovine odprte v nedeljo in ob praznikih ? Za tiste razvajance, ki gredo v nedeljo na izlet v trgovino namesto v naravo ali kam drugam, za tiste naivneže, ki nasedajo trgovskim fintam, za tiste, ki so odvisni od nakupovanja ( tudi ta odvisnost obstaja, žal je vsak dan več takih odvisnikov ) ?????????????? Normalen človek lahko vse tisto, kar rabi, kupi med tednom. Za turiste so odprte dežurne trgovine ! NEKAJ JE PRAVICA, DRUGO SO POTREBE ! Kako se naši delodajalci držijo zakonov, vprašaj trgovce in druge delavce ! Ti bodo povedali. Velika razlika je med teorijo in vsakdanjim življenjem . Mislim, da si ti prevelik teoretik. Upam, da ne predavaš na kakšnem faksu.

In reply to by buldog

Vipko
buldog

Dokler trgovec, gostilničar, avtomehanik, frizer, zobozdravnik.... presodi, da ima v nedeljo dovolj prometa, da se mu izplača imeti lokal ali ordinacijo ali trgovino odprto naj jo ima... najlažje bi trgovine "zaprle" stranke, ki ne bi hodile v trgovino; po tvoji terminologiji "razvajenci, ki gredo v nedeljo na izlet v trgovino namesto v naravo ali kam drugam, za tiste naivneže, ki nasedajo trgovskim fintam, za tiste, ki so odvisni od nakupovanja ( tudi ta odvisnost obstaja, žal je vsak dan več takih odvisnikov ) ???????" ..... hahaa, oprosti Tujec, a zdi se mi, da ti gredo na živce predvsem ljudje, ki hodijo v nedeljo v trgovine? Se motim? Samo, da jim zagreniš življenje in se lahko naslajaš ob svoji pobalinščini, bi jim zaprl trgovine, kajne?

In reply to by Tujec 2

Tujec 2

Ker več nimaš argumentov, si me pričel žaliti. V normalni državi se manjšina ravna po želji večine in po zakonih ! Se ti sploh zavedaš, kako ti razvajenci in odvisniki zagrenijo življenje marsikateri trgovki, ko bi lahko bila v nedeljo in med prazniki skupaj z družino pa mora biti zaradi teh ljudi v trgovini ? In ta trgovka v nedeljo in med prazniki nima urejenega varstva za otroke ! Kam naj da otroke ? Naj pusti same ali naj jih v trgovino s sabo vzame ?????????????? Je tvoj mozag to sploh sposoben dojeti ???? In da primerjaš te trgovke in trgovke z nekim zobozdravnikom, ki bo v svoji ordinaciji in za svoj žep ter na podlagi svoje odločitve, ki ne bo nikogar obvezovala, je pa res čisto mimo !!!!!!!!! Se čudim, kako smo lahko v Jugi preživeli, ko so nam trgovine v soboto ob 12 - ih zaprli in v nedeljo nismo imeli tega norega " privilegija ", da bi se lahko " šetali " po trgovinah, trgovke in trgovci pa so lahko soboto popoldan in nedeljo preživeli z družinami. Mislim, da smo bili ljudje takrat bolj pametni, manj razvajeni in veliko bolj srečni !

In reply to by buldog

Tujec 2

................ če pa sem lastnik gostilne pa bom sploh imel odprto v nedeljo, ko največ ljudi pride v gostilno ............. Zelo se motiš. Veliko gostiln je v nedeljo zaprtih, ker ni ljudi. Pojdi v nedeljo po Soboti in okolici, in videl boš na svoje oči. Ne piši nekaj na pamet samo zato, da nagajaš ljudem !

Vipko
buldog

Veliko pa jih je odprtih. To je svobodna presoja gostilničarja. Isto pravico ima trgovec. Če presodi, da mu bo trgovina v nedeljo "nesla" jo bo imel odprto, drugače pač ne. Še vedno ne razumem, zakaj ravno trgovinam prepovedati nedeljsko poslovanje.

In reply to by Tujec 2

Čika-pajo (ni preverjeno)

V Sloveniji imamo tudi zakone kateri govorijo o delu.
144. člen
(nadurno delo)

(1) Delavec je dolžan na zahtevo delodajalca opravljati delo preko polnega delovnega časa – nadurno delo:

– v primerih izjemoma povečanega obsega dela,

– če je potrebno nadaljevanje delovnega ali proizvodnega procesa, da bi se preprečila materialna škoda ali nevarnost za življenje in zdravje ljudi,

– če je nujno, da se odvrne okvara na delovnih sredstvih, ki bi povzročila prekinitev dela,

– če je potrebno, da se zagotovi varnost ljudi in premoženja ter varnost prometa,

– v drugih izjemnih, nujnih in nepredvidenih primerih, določenih z zakonom ali kolektivno pogodbo na ravni dejavnosti.

(2) Delodajalec mora delavcu nadurno delo odrediti v pisni obliki praviloma pred začetkom dela. Če zaradi narave dela ali nujnosti opravljanja nadurnega dela ni možno odrediti nadurnega dela delavcu pisno pred začetkom dela, se lahko nadurno delo odredi tudi ustno. V tem primeru se pisna odreditev vroči delavcu naknadno, vendar najkasneje do konca delovnega tedna po opravljenem nadurnem delu.

(3) Nadurno delo lahko traja največ osem ur na teden, največ 20 ur na mesec in največ 170 ur na leto. Delovni dan lahko traja največ deset ur. Dnevna, tedenska in mesečna časovna omejitev se lahko upošteva kot povprečna omejitev v obdobju, določenem z zakonom ali kolektivno pogodbo, in ne sme biti daljše od šestih mesecev.

(4) Nadurno delo lahko s soglasjem delavca traja tudi preko letne časovne omejitve iz prejšnjega odstavka, vendar skupaj največ 230 ur na leto. V primeru vsakokratne odreditve nadurnega dela, ki presega 170 ur na leto, mora delodajalec pridobiti pisno soglasje delavca.

(5) V primeru odklonitve pisnega soglasja iz prejšnjega odstavka, delavec ne sme biti izpostavljen neugodnim posledicam v delovnem razmerju

Vipko
buldog

So pa tudi omejitve pri nedeljskem delu... Kolektivna pogodba o dejavnosti trgovine:

47. člen
Delo ob nedeljah
(1) Dela ob nedeljah ni dovoljeno naložiti:
– delavcu, ki skrbi za otroka do treh let starosti. Tako delo mu je lahko omogočeno na podlagi izrecne pisne pobude delavca, pod pogoji iz tretjega odstavka tega člena,
– delavki v času nosečnosti in še eno leto po porodu oziroma ves čas, ko doji otroka,
– enemu od delavcev – staršev, ki ima hudo bolnega otroka ali otroka s telesno ali duševno prizadetostjo in ki živi sam z otrokom in skrbi za njegovo vzgojo in varstvo. Tako delo mu je lahko omogočeno na podlagi izrecne pisne pobude delavca pod pogoji iz tretjega odstavka tega člena.
(2) Delodajalec mora z letnim razporedom delovnega časa določiti takšen razpored delovnega časa, da delavec, eden od staršev, ki skrbi za predšolskega otroka od tretjega leta starosti dalje, ne bo razporejen na delovno obveznost več kot deset nedelj v posameznem koledarskem letu, pri čemer morata delovni nedelji posameznega delavca obvezno slediti najmanj dve prosti nedelji. Delavcu je lahko omogočeno delo izven te omejitve na podlagi njegove izrecne pisne pobude pod pogoji iz tretjega odstavka tega člena.
(3) Za delavce, za katere ne veljajo omejitve ali prepovedi iz prejšnjih dveh odstavkov, mora delodajalec z letnim razporedom delovnega časa določiti takšen razpored delovnega časa, da delavec praviloma ne bo razporejen na delovno obveznost več kot na dve nedelji v mesecu, vendar ne več kot 26 nedelj v letu.

In reply to by Čika-pajo (ni preverjeno)

Tujec 2

Buldog, še vedno ne razumeš, da ni nobene potrebe večine ljudi, da so trgovine odprte ob nedeljah in praznikih ? Da gre tukaj samo za interes bogatitve lastnikov ? Glej: v Ustavi je zapisano, da ima vsak pravico do dela ne glede .................... Kaj pa v praksi, v življenju ??????? Zato se ne delaj preveč pameten z nekimi teorijami ! Čika - pajo ti je dobro posvetil, samo ti, žal, ne razumeš !

Vipko
buldog

Nič se ti ne boj zame, jaz zelo dobro razumem... nisem pa še zasledil tvojega odgovora, zakaj le trgovine? Ali bi po "volji ljudi" zaprl vse? In kakšno pravico imajo "ljudje", da zahtevajo le zaprtje trgovin? Ter predvsem zakaj? Pa ne mi odgovarjati z ideološko šaro (nismo leta 1970!) ali z ljudmi, ki naj gredo v nedeljo poslušati petje ptic v naravo.

In reply to by Tujec 2

Tujec 2

Šparovec ti je dobro napisal, upam, da ti bo končno šlo nekaj v bučo !

In reply to by buldog

Tujec 2

Dal sem ti že zdavnaj odgovor, samo si ga v svoji vzvišenosti spregledal. NISI TAKO PAMETEN KOT MISLIŠ ! Ko bi le bili v letu 1970, takrat se je veliko lepše živelo kot danes ! Ti si premlečen, da bi vedel , kako je takrat bilo.

In reply to by buldog

Vipko
buldog

Seveda, sem splošno znan po tem, da sem zvišen... in ja, komaj sem zgubil mlečne zobe...hahaha. Nič nisem spregledal, ti v ničemer ne odgovarjaš, ti mlatiš prazne floskule. Ti si navadni, stari, nezadovolj(e)ni prdec. In pomiri se. Lep praznični pozdrav, brez odprtih trgovin!

In reply to by Tujec 2

Šparovec (ni preverjeno)

Mater, definitivno ste nej iz toga faha oz. nejste bautoši. No pa ka van bautoš povej kak tau ide pa si lejko tej vaše zakone nekan denete. Ges NEMO delo za praznike za nekšen velke koncern kak je Špar keri sere miliarde meni pa do dali cuj k plači 20€ konc mejsca ka san par svejtkof delo. Nej fala. San raje doma pri familiji.

Ka sploj modruvlete če se splača meti odprejto v nedelo/ za svejtke? Vejpa seveda ka se splača, vejpa lujde gej kak dreka saki den, pred svejtkon se oborožijo s klobasami pa pijačami kak če bi bilij 2 mejsca zaprejti v kuči. Če se ne bi vsaj malo borijle za delavce bi itak delali saki den. Samo čakan ka mo po nauvon delali do 9,10,11 ker se bioritem lidij spreminja pa de nekšna čedna študija iz nekšne čedne države pokazala ka se splača meti duže odprejto ker lidgej več ne odijo spat ob 19:00 z kurame.

Preveč ste čedni rejsan. Ja bauto odprejto ker se splača, al malo na lidij tuj poglednite. Nejsmo vsi školniki, pa v različnih birojaj pa na občine, ka bi saki keden po 3 dni doma sidele, smo nej meli tej sreče v mladih letaj ka bi se lejko šaulali. Je trbelo delat pa doma za kruj skup metati.

VRANA (ni preverjeno)

Spet smo pri dobrem, starem principu "povpraševanje-ponudba" !! Če ni povpraševanja, ni ponudbe... Če je povpraševanje, podjetni ljudje ustvarijo ponudbo!! Sem proti kakršnemkoli vmešavanju države (ali ljudi) pri tem!!

Je pa res, da za delavce v trgovinah ni prijetno tole, ampak to je takšna branža!!! Ko greš delat v trgovino, točno veš, kako se bo delalo. Kakor tudi npr. policaj ve, da obstaja določena nevarnost na terenu, v turizmu-gostinstvu petki, sobote in nedelje največ dela, zdravniki dežurstva, nočne...
Vsaka branža ima svoje zakonitosti !!! Nekaj je dobrega, nekaj slabega...

Navaden delavec pa nasrka v čisto vsaki branži !!!!! Zopet zaradi principa "povpraševanje-ponudba" !!! Ker ni potrebni posebnih znanj, je na trgu delovne sile z lahkoto najti navadnega delavca. Težje pa npr. srčnega kirurga za otroke...

Tujec 2

Kako se da živeti med takšnimi ljudmi ?

black panter

zakoj so pa te banke pa občina pa šole nej odprejti v soboto pa nedelao,pisarniška gamad je lejko doma ,delavec pa more delati

Tujec 2

Ameriško potrošništvo .......... najbolj so mi smešni, z druge strani se mi smilijo ( na žalost jih je veliko ) tisti, ki v velikem vozičku peljejo tri stvari, ko so jih kupili, 150 metrov daleč do svojega avta, te tri stvari denejo v avto, potem pa ponosno peljejo ta prazen voziček zopet 150 metrov nazaj do trgovine in mislijo, kakšni frajerji so. Nekateri ljudje res iz sebe delajo bedaka in še ponosni so na to ! Kdor mi ne verjame naj parkira pred trgovskim centrom, nekaj časa sedi v avtomobilu in opazuje kupce, ki prihajajo iz trgovine. Prijel se bo za glavo, ko bo videl, kaj delajo.

Starejše novice