V času epidemije je še posebej težko za brezdomce. Številni nimajo prostora, kamor bi se lahko odmaknili. Preverili smo, kako je te dni v soboškem zavetišču za brezdomne osebe.

Razmere se za tiste, ki bivajo na ulici, se zaostrujejo. Nekatere javne sanitarije so zaprte, zaprte so tudi dežurne ambulante. Težavo za brezdomce predstavlja tudi odlok o prepovedi javnega zbiranja. V Italiji so brezdomci v času karantene prejeli tudi globe, trenutno slovenski brezdomci o sankcijah še ne poročajo.

Zavetišče za brezdomne osebe Murska Sobota, ki deluje pod okriljem društva Mozaik, v skladu s smernicami in navodili javnim socialnovarstvenim programom v Republiki Sloveniji tudi v tem kriznem času nudi uporabnikom vse dosedanje storitve.

Zaposleni v kriznem času zagotavljajo vključenim uporabnikom celostno oskrbo glede na njihove individualizirane potrebe ter ob upoštevanju izrednih ukrepov.

»Delo v zavetišču tako poteka po dogovorjenem protokolu, če pa se bo pojavil sum na okužbo, bomo ravnali skladno z navodili,« pojasnjuje Polonca Felicijan, vodja zavetišča.

V enoti zavetišča trenutno prebiva petnajst uporabnikov, v stanovanjski enoti v Lemerju pa se nahaja šest uporabnikov.

»Naše trenutne razpoložljive kapacitete so zasedene. Razpoložljivih ležišč je enako, saj naše večposteljne sobe ne omogočajo primerne razdalje med posteljami ali uporabniki in je takšna delitev v trenutnem položaju nesmiselna,« pravi Felicijanova.

Novih uporabnikov ne sprejemajo, saj so vse postelje zasedene, uporabniki pa se v tem kriznem času ne odločajo za selitve, saj jim zavetišče nudi varno zavetje in edino možnost, da upoštevajo nove ukrepe v državi. Glede na večposteljne sobe in pomanjkanje prostora v zavetišču ne zmorejo poskrbeti za priporočljivo razdaljo med uporabniki; vse dnevne aktivnosti počnejo skupaj, kuhinja in dnevni prostor sta majhna, drugih prostorov, kamor bi se lahko umaknili, nimajo. V dnevni sobi imajo dve postelji, kjer tudi bivata uporabnika.

Felicijanova pravi, da so se z uporabniki dogovorili, da kakor ostali državljani upoštevajo navodila in po nepotrebnem ne zapuščajo zavetišča.

»Dežurni delavci opravijo nakupe za potrebe programa in ob tem poskrbijo še za nakupe uporabnikov. Do nedavnega smo dnevno poskrbeli za gibanje v bližnji okolici, glede na poostritev razmer in poslabšanje vremena pa zadnjih nekaj dni poskrbimo za sveži zrak in nekaj telovadbe samo na dvorišču«.

Zaradi prostorske stiske zelo ogroženi

Žal imajo njihovi stanovalci hujše zdravstvene težave, tako se vsakodnevno soočajo z izhodi v zdravstvene domove in bolnišnice, k njim pa po potrebi prihaja patronažna služba.

»Iz lastnih sredstev in po svojih zmožnostih smo pridobili nekaj razkužila in zaščitne opreme, ki pa ni v skladu z napotki NIJZ. Glede na vse to in glede na bivanjske pogoje, v eni sobi je šest uporabnikov, sklepamo, da so tako uporabniki kot delavci zelo ogroženi, če se pojavi okuženost pri eni osebi.«

Povezani so z občinsko službo za zaščito in reševanje ter s civilno zaščito in upamo, da se bodo z njihovim sodelovanjem v prihodnosti opremili skladno z nasveti NIJZ.

Zaskrbljeni in odrinjeni na rob družbe

Vsi zaposleni so se prilagodili tako, da je čim manjša možnost prenosa morebitne okužbe med zaposlenimi in uporabniki. Vsi zaposleni, tako v službi kot doma, dosledno spoštujejo navodila in skrbijo za osebno zaščito.

Glede na posebne razmere v celotni družbi so tako zaposleni kot uporabniki zaskrbljeni nad razmerami in se počutijo še ranljivejše in v trenutni situaciji še bolj zapostavljene. Brezdomni in ostali socialno ranljivi so tisti, ki so v kriznih razmerah še bolj odrinjeni na rob družbe.

»Za brezdomnega geslo »ostani doma« veča stigmo, nemoč posameznika pa se poglablja. Vsi ki imamo tople, prijetne domove, se v teh dneh čutimo ogrožene, veliko slišimo o tesnobnih občutkih, nelagodju. Predstavljajte si, kakšno nelagodje čutijo naši uporabniki,« situacijo razlaga Felicijanova.

Kot dodaja, bivanje v šestposteljni sobi že samo po sebi prinaša nelagodne trenutke, ogromno prilagajanja in medsebojnega sporazumevanja, česar pa njihovi uporabniki niso vešči.

Vedno več psihičnih težav

V tej situaciji, ko so primorani na skupno bivanje 24 ur, pa se znatno večajo psihične težave, stiske posameznika vplivajo na vse. Vsi se s skupnimi močmi trudijo, da vsakodnevno skrbijo za pozitivne izkušnje, ogromno pečejo, kuhajo, se igrajo različne družabne igre, da skrbijo za primerno komunikacijo in z dobro voljo premagujejo vsakodnevne izzive, ki jih v teh dneh ne manjka.

Vsekakor pa pozitivno gledajo v prihodnost, saj se jim kmalu obetajo novi prostori, kjer bo bivanje v večji meri možno prilagoditi potrebam posameznikov.

S spleta

Komentarji (14)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
gost2 (nepreverjen)

Zapomnite si - po koncu tega cirkusa bo več bolnih zaradi depresije, stiske, izgubljenih služb, kot zaradi korone. Namesto da bi izolirali najšibkejše, ostali pa bi se "prekužili" in ne ohromili celotnega gospodarstva, bomo uničili vse kar smo do zdaj ustvarili, še za naslednje rodove. Pa gremo s predstavo naprej...

ZA GOST 2 (nepreverjen)

Seveda po tvojem, bi morali izolirati najšibkejše naj crknejo, vas elito pa zaščititi, da boste lahko naprej kradli in izkoriščali delavce. JOK NE BO ŠLO VIRUS NE IZBIRA KOT BI TI HOTEL.

In reply to by gost2 (nepreverjen)

gost2 (nepreverjen)

Jes pa elita? Ka si betežen? San hodo delat za višivih 650€ na mesec, zdaj san pa zaradi te krize na čakanji, verjetno še en čas nemo dobo službe. Je res potrebno ohromiti cel svet? Poglejte si Švedsko, zaščitila starejše, ostali pa se prekužijo pa je rešeno.

In reply to by ZA GOST 2 (nepreverjen)

tutu (nepreverjen)

Glih zato, ka ne crknejo, najšibkejše izolejraš. Zaj so najšibkejši isto izolejrani. Telko, ka so poleg njih izolejrani vsi drugi lidgej, pri šterih bolezen poteka kak navadna viroza...

In reply to by ZA GOST 2 (nepreverjen)

Ne laži (nepreverjen)

gost2 Po tvoje naj okužijo se pa što pocrka pač pocrka, vej pa te idi pa se okuži pa či boš meu srečo boš prekuženi. Egoist eden po moje si še mladi pa predvidevaš ka bi tij prežijvo. Rejsan pokvarjeno mišljenje.

In reply to by gost2 (nepreverjen)

Ka te briga (nepreverjen)

Daj ne bluzi pa resno pogledni primer švedske pa ne vrvli vsemi ka mediji pišejo. Ka mediji so navadno virozo nafudnuli do epidemske bolezni na ravni črne kuge. Ogroženi so samo lidje z oslablenim imunskim sistemom. Njih trebej date v izolacijo ka to ne steknejo. Če pa si še nej crkno zavolo navadne viroze te tude zavolo toga virusa neboš.

In reply to by Ne laži (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Ja zdaj bo pa hudič je poletel črni ptič. Zdaj nas bodo iz zraka nadzirali. bog ne daj da nam nebi še foruma zradirali.

smrkci (nepreverjen)

Za njih pa ni poskrbljeno,večina jih ni kriva da so brezdomci,kriva je vsa politika prejšnja in sedanja,ker jim je vzela službe in dostojno življenje.In vi idioti ki jih kritizirate ste bogataši,psihični manipolatorji,ki ste prinesli v Slovenijo koronavirus in boste še več dreka prinesli v Slovenijo,ker se ne zavedate da ste vi naslednji brezdomec.

Malo nori (nepreverjen)

Na žalost prihajajo časi ko bomo sami sebi največ in nas nebo brigalo za druge.
Tako je že sedaj to kar seješ to imaš.
Vsak je imel možnost da se na take krize postopoma pripravi.Sam sem ,trenutno me zanimajo samo moji najožji,za vse druge kar se bo dogajalo z njimi me ne briga.
Če de jin lakota so si sami krivi..
Mogoče do trpeli največ ovi v varaši ka nemajo nindre nika,samo stanovanje,samo kak san pravo niti malo me ne briga za njih.
Od zdaj naprej več ne spremljam kar se kje dogaja,zato ka me za njih ne briga.
Zanimajo me samo moji,mi imamo vsega zadosti,samo zdravja si želen.
Pa jebe se mi za drujge.samo na mejre me pustite..ker v teh časih mogoče ne odreagiram najbolje..

Znebite se polžev (nepreverjen)

Že v svojem komentarju si pokazal kako odreagiraš , res kot , da bi bil , ne malo nori , ampak totalno blesavi , ne smeti več po tem portalu .

I fašisto! (nepreverjen)

Vidim ene ka vedno kritizirajo tiste najšibkejše v družbi, zdaj se vidi ka glij tisti kateri so najbole šimfali tiste kateri so na socialki, zaj so glij ovi najbole glasni zaradi izpada dohodka in najbole jamrajo vse po prek.Zaj so oni tisti kateri prvi stojijo v vrsti na socialni in jamrajo ka jin naj država pomaga, Mrš prasci! "karma is back, bitches"!

smrkci (nepreverjen)

Vi bogataši bojte se ker na vaša vrata trka bolezen ne pa zdravje.

Munt (nepreverjen)

Psihične težave, a jih niso imeli že prej da so prišli tako daleč. Nekaj jih poznam, pa ne pravim da so vsi isti, ti ljudje so se branili dela kak vrak križa. Na koncu je pa družba kriva da tako živijo. Delo se je vedno našlo, če si le hotel delat, naprimer pri zidarjih. Menim da so si sami krivi, sami so se odločili za tak način življenja in lahko jim ponudite drugačnega ga nebodo sprejeli. Ne govorim na pamet, sem doživel tak primer, sem mu pomagal a je vse zavrnil in šel svojo pot.

Munt (nepreverjen)

Psihične težave, a jih niso imeli že prej da so prišli tako daleč. Nekaj jih poznam, pa ne pravim da so vsi isti, ti ljudje so se branili dela kak vrak križa. Na koncu je pa družba kriva da tako živijo. Delo se je vedno našlo, če si le hotel delat, naprimer pri zidarjih. Menim da so si sami krivi, sami so se odločili za tak način življenja in lahko jim ponudite drugačnega ga nebodo sprejeli. Ne govorim na pamet, sem doživel tak primer, sem mu pomagal a je vse zavrnil in šel svojo pot.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice