V Črenšovcih bodo že trinajstič pripravili Jenamena fest, ki velja za festival rokodelstva, domače obrti, kulture in pristne domače kulinarike.

Jenamena fest se bo letos že v trinajsti izvedbi začel z Jenamena počitnicami za otroke, ki bodo trajale ves teden, od ponedeljka, 19. avgusta, od 9. ure naprej, vse do petka.  »Okolje je festival sprejelo kot družinsko prireditev, kjer vsak najde nekaj zase,« so ponosni organizatorji.

Da bi mladi čutili domače okolje

»Šlo bo za tridnevno dogajanje, Jenamenapočitnice pa bodo trajale ves teden,« razlaga Andreja Sever. Za najmlajše je pripravljen pester program, od športnih iger do gledaliških iger in številnih ustvarjalnih delavnic. »Otroci bodo tisti, ki bodo Jenamena fest nosili skozi ves teden. Mlade želimo spodbujati k temu, da bi čutili domače okolje, kulturo, jo imeli radi in to nadaljevali še v prihodnje.«

Pestro dnevno dogajanje in Jenamena veselice

Kulturni program Jenamena festa se bo začel v četrtek, 22. avgusta in bo trajal tri dni. Prvi glasbeni večer bo nastopila Črenšovčanka Saša Matajič, za njenim nastopom pa bo sledila Jenamena veselica s skupino Zlata žila.

V petek bo že čez dan potekalo družabno srečanje starejših, v popoldnevu pa se bodo v nogometu pomerile ekipe novinarjev, občinskih uprav in obrtnikov. Pripravili bodo tudi program za otroke z gledališko predstavo Miškino gledališče. Pripravili bodo gledališko predstavo na prostem, v kateri bosta nastopila Macho in Mejke. V drugem glasbenem večeru bosta nastopili Müvi (Tjaša in Dorina) in Sašo. Na petkovi Jenamena veselici bo nastopil Dejan Vunjak z Brendijevimi barabami.

Jenamena fest je slovenski festival z zgolj slovensko glasbo

Na zadnji dan festivala bo potekala Jenamena ribičija in nogometni turnir, prav tako tudi Jenamena rejli kolesarjev starodobnikov. Sobotni popoldan se o začel z Jenamena senje Inda, gnjes, kjer bodo predstavljene stare obrti in rokodelstva na stojnicah. Priredili bodo tudi tradicionalno Jenamena olimpijado, balinanje in Jenamena kaula s kulinarično ponudbo starih jedi. Festival se bo zaključil z Jenamena veselico s Poskočnimi muzikanti in Alfijem Nipičem.

»Jenamena fest je slovenski festival, ki gosti zgolj slovenske glasbene skupine. S tem kažemo na pokončno držo in pripadnost domovini,« so ponosni organizatorji. Vso dogajanje je brez vstopnine.

Obeležitev 100-letnice združitve Prekmurja z matično domovino

Še pred tem v Črenšovcih pripravljajo posebne prireditve ob 100-letnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. Prvi dogodek bo že to nedeljo v Parku spominov v Črenšovcih ob 16. uri, kjer se bo začelo že šesto domoljubno kolesarjenje ob branikih slovenstva v črenšovski občini.

V ponedeljek bo v sejni sobi Občine Črenšovci ob 19. uri potekala predstavitev zbornika Spominčice iz lanske obeležitve državnega praznika združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom v Črenšovcih.

V petek, 16. avgusta bodo v Kulturni dvorani v Črenšovcih pripravili okroglo mizo Jožef Klekl starejši, prekmurski čedermac, na kateri bodo sodelovali dr. Andrej Hozjan, Franci Čuš in dr. Stanislav Zver. Ob tem bo v sejni sobi Občine Črenšovci tudi otvoritev razstave Jožef Klekl starejši.

Osrednjo prireditev bo obiskal predsednik Pahor

Osrednja občinska prireditev ob 100-letnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom bo v soboto, ob 15.30, pred občinsko stavbo. Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor bo položil venec pred spomenikom Jožeta Klekla starejšega, sledil bo krajši kulturni program, podelitev priznanj zlatim maturantkam in priznanj za izjemne dosežke na znanstvenem in glasbenem področju, predstavitev spominskih kovancev in prijateljsko druženje na dvorišču Občine Črenšovci.

S spleta

Komentarji (6)

Starejše novice