V domu starejših občanov Lendava, ki letos obeležuje 20. obletnico obstoja in delovanja, je v torek, 2. decembra svoj domski jubilej kronal še s praznovanjem svoje najstarejše stanovalke Ilonke Treiber, ki je praznovala svoj 103. rojstni dan.

Na njeno praznovanje so se v domu že dalj časa pripravljali, zato je bil ta dan še toliko bolj vesel za vse stanovalce doma, kot tudi za zaposlene in njene najdražje, ki so jo ob rojstnem dnevu obiskali in ji voščili vse najboljše.

Dogodek pa je bil tudi pomemben za občino Lendava in tamkajšnjo dvojezično župnijo Lendava. Pred leti, ko je bila še Ilonka doma na svojem domu pod obronkih lendavskih goric v mestu Lendava je rada zahajala k svetim mašam. Sedaj, ko pa  je v dom starejših tja prihaja duhovnik, ki mašuje v večnamenskem prostoru, kjer se je Ilonka rada udeleževala svetih maš, sedaj pa ko je v svoji sobi pa večino časa moli in poje cerkvene pesmi.

103. letna Ilona Trajber se je rodila v vasi Dolnji Lakoš pri Lendavi, izhaja iz številne delavsko-kmečke družine. Njen mož je imel v Lendavi čevljarsko delavnico, zato ju je Ilona večkrat tudi pomagala, ob tem pa pripravljala hrano za moževe delavce. Bila skrbna in dobra gospodinja. V svojem dolgoletnem življenju je doživela marsikaj, od prve do druge svetovne vojne, številnih gospodarskih in političnih sprememb ter seveda denarnih valut. V zakonu je povila dva sinova Jožefa in Karla.

Pred 17 leti se je odločila in odšla živet v Dom starejših Lendava, kjer ji je kot pravi dobro, saj zanjo lepo skrbijo. Ker so leta prinesla svoje tegobe in težave, je Ilona večji del dneva v svoji  sobi na postelji ali na invalidskem vozičku. Najstarejši stanovalki doma so prišli voščit in ji prinesli lepe želje na njen praznik, direktor doma Franc Špilak, njeni najdražji ter drugi njeni sorodniki, znanci in prijatelji. V domski kuhinji so svoji najstarejši stanovalki spekli slavnostno torto. Tisti dan, ko je praznovala svoj rojstni dan so se ob njeni postelji zbrali tudi zaposleni doma, ji voščili lepe želje in vsi skupaj so zapeli nekaj njenih najlepših in najljubših pesmi.

 

J.Ž.

Starejše novice