FOTO: Bobo
Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes na posebni slovesnosti v Predsedniški palači vročil državna odlikovanja.

Red za zasluge prejmejo:

-    Miha Dovžan za življenjsko delo in izjemen prispevek k slovenski citrarski umetnosti, 
-    Vlado Kreslin za izjemen ustvarjalni prispevek k slovenski glasbeni umetnosti, 
-    Vladimir Lado Leskovar za življenjsko delo in izjemen prispevek k slovenski popularni glasbi, 
-    Oto Pestner za izjemen pečat, ki ga je dal slovenski popularni glasbi in
-    Andrej Šifrer za izjemen avtorski prispevek k slovenski popularni glasbi.

Foto: Bobo

Utemeljitev žirije:

Vlado Kreslin je človek mnogih talentov, številnih izrazov, neskončnih sanj

Malo je glasbenikov, katerih ustvarjalni lok bi imel tak razpon in katerih stvaritve bi imele tak odmev. 

Vlado Kreslin je eden najpomembnejših in najbolj priljubljenih slovenskih avtorjev in glasbenih izvajalcev. Številne njegove pesmi so ponarodele, saj jih poznajo mladi in stari, po nekaterih pa so nastali romani, filmi in knjige, saj Vlado Kreslin navdihuje tudi ustvarjalce. 

Vlado Kreslin je čarovnik besede in muzike. Z njima seže z Goričkega v Piran, od nekje do nekoč, od tebe do mene. Za njegov izjemen ustvarjalni prispevek k slovenski glasbeni umetnosti se mu zahvaljujemo z državnim odlikovanjem. 

Vladimir Lado Leskovar: Žametni glas slovenske popevke je z nami že skoraj petinšestdeset let

Lado Leskovar je eden redkih pevcev svoje generacije, ki še vedno nastopa, s svojo glasbeno poustvarjalnostjo pa presega meje let in povezuje poslušalce vseh starosti. 

Pooseblja glasbo, ki jo označujemo z besedo »zlata doba slovenske popevke«, čas, ki so ga zaznamovali največji slovenski pevke in pevci, imenitni avtorji besedil in skladateljski velikani. Začetki njegove glasbene dejavnosti segajo v konec petdesetih let 20. stoletja. 

Lado Leskovar je posnel več kot tristo popevk in šansonov, osvojil številne nagrade in prejel mnoga priznanja. Za izjemni prispevek k slovenski popularni glasbi se mu Republika Slovenija zahvaljuje z Redom za zasluge. 

Oto Pestner je ena najbolj unikatnih osebnosti slovenske zabavne glasbe, čudežni deček z zlatim glasom

Jasno je bilo, da Oto Pestner glasbo čuti drugače od drugih. Zanj je glasba osnovni element – kot zemlja, zrak, voda in ogenj. Vedno je raziskoval njene meje in ni jih našel; enako domači so mu bili popevke, šansoni, ljudske pesmi in narodnozabavne melodije. 

Oto Pestner je doslej napisal več kot 500 popevk in aranžmajev, izdal več kot štirideset solističnih albumov, njegovih nastopov pa niti ni mogoče prešteti. Njegov polni, plemeniti tenor, ki v nasprotju z zakonitostmi moč z leti pridobiva in ne izgublja, je postal stalna spremljava naših življenj. Posebej močno pa se je v narodov kolektivni spomin vtisnil, ko je z Nado Žgur zapel Mojo deželo Janija Goloba in Dušana Velkaverha, pesem, ki je Slovenijo pospremila v osamosvojitev. 

Kljub petinpetdesetletni karieri Oto Pestner ostaja svež avtor in iskriv izvajalec. Še vedno z veseljem sodeluje z drugimi glasbeniki ali pa sam odpoje vse instrumente za lastno priredbo ikonične Golice. 

Za izjemen pečat, ki ga je dal slovenski popularni glasbi, se Republika Slovenija Otu Pestnerju zahvaljuje z Redom za zasluge. 

Foto: Bobo

Miha Dovžan je v Sloveniji sinonim za citrarja. Fant z zlatimi prsti

Miha Dovžan je skupaj z bratom napisal več kot 250 avtorskih skladb, ki so jih prepevali kvartet Zvonček, Vokalni kvintet Gorenjci, Jelka Cvetežar, Marta Stare, Meta Malus in mnogi drugi pevci. Veliko je sodeloval s harmonikarjem Vitalom Ahačičem in baritonistom Tonetom Kozlevčarjem. 

Zadnja glasbena leta pa je namenil slovenski narodni pesmi, največkrat v izvedbi Joži Kališnik, pevke Ansambla bratov Avsenik, pa tudi Ota Pestnerja in Ivanke Kraševec. 

Miha Dovžan je slovenski citrarski glasbi vtisnil neizbrisno sled. S citrami je iskal in našel svojo narodnozabavno vižo z osnovo v ljudski glasbi, ki čuti dušo in seže v srce. Za to se mu Republika Slovenija zahvaljuje z Redom za zasluge. 

Foto: Bobo

Andrej Šifrer je na slovensko glasbeno prizorišče vstopil kot mlad gorenjski kantavtor sredi sedemdesetih let prejšnjega stoletja

Vse od takrat snuje nove in nove pesmi ter nastopa in je doslej posnel skoraj 200 avtorskih skladb in objavil več kot dvajset albumov. 

Uveljavil se je kot razmišljajoč avtor, ki se v svojih skladbah dotakne različnih problemov. Več njegovih skladb je ponarodelih, v vseh pa Šifrer kaže zanimanje za čas in človeka ter tako ostaja svež in prepričljiv tudi za nove poslušalce. To se velikokrat odrazi v njegovem sodelovanju z mlajšimi glasbeniki, od rockerjev do reperjev. 

Andrej Šifrer se je že povsem na začetku odločil za lasten glasbeni izraz in je le redko posegal po skladbah drugih avtorjev. Prepričan je, da poet s kitaro lahko govori ne le o lahkotnih in prijetnih rečeh, zato poje tudi o razočaranjih in bridkostih. Poslušalci se odzivajo na oboje, s Šifrerjevimi vedrimi prigodnicami se veselijo, ko se družijo in nazdravljajo, z njegovimi razpoloženjskimi pesmimi pa se potopijo v lastne misli in občutja. 

Za glasbeno ustvarjanje Andreja Šifrerja je značilno iskanje visokih standardov na vseh področjih ustvarjalnosti. Že za snemanje prve male plošče se je odpravil na snemanje v London, pozneje pa je, če je le mogel, rad nastopal z znanimi in uveljavljenimi glasbeniki, jih vključeval v svoje pesmi in vabil kot goste na nastope. Še bolj pa se kot stalnica v njegovem avtorskem izrazu kaže želja po bližini in iskrenosti, po tem, da bi si bili ljudje blizu, skupaj, prijatelji. 

Za to in za prispevek k slovenski popularni glasbi se mu država zahvaljuje z visokim odlikovanjem. 

Foto: Bobo

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
🚾 (nepreverjen)

KA PA ČEJE TO DOBO ZATO , DA NAJ BO TIHO....

Nič j se ti nej (nepreverjen)

Nej, tou je dobo ka je kučanu z odliko rit polijzo.Svaka jemi čast da imamo v Prekmurji takše hude ritoliznike.Še ednouk svaka čast,zaj pa mrš v kopalnico in si z četko fajn vso nesnago z jezika spucajte!

334e32423422 (nepreverjen)

Sami stari prdci in nedelneži bejžte nekan gamad ena.

slo (nepreverjen)

Jaz sem pri volitvi pravo, ka pahar bi moral iti za popa, te bi še izda meja bila glavna Mura.
Odikovanje pa bi morali dobiti tisti, ki so neka napravili, nej pa spejvali!( varilec, kemijski delavec v nesnagi, rudar, frizer, šofer avtobusa, avtoličar, čarovnik, čevljar)

Starejše novice