V župniji Razkrižje so v minulo nedeljo pripravili proščenje. Župnijska razkriška cerkev je romarska cerkev in je posvečena sv. Janezu Nepomuku.

Cerkev stoji v središču vasi Razkrižje, ki ima zelo bogato zgodovin. Ob cerkvi stoji župnišče in veliko župnijsko dvorišče. Lepa sončna nedelja je k sveti maši in k cerkvi privabila veliko vernikov iz obeh bregov reke Mure, saj so zelo med povezani med sabo. Sveto mašo je daroval domači župnik Franc Režonja.

Proščenje je privabilo veliko število prodajalcev, ti so ponujali najrazličnejše izdelke, igrače za otroke, medene dobrote, izdelke iz lesa in druge izdelke. Na proščenju pa tudi ni manjkalo ponudbe pijače. Nekateri pa so si pri izviru natočili pitno vodo.

Turistično narodopisno društvo Razkrižje pa je pri Ivanovem izviru ponujalo razne spominke, članice pa so pripravljale na prostem mlince na razkriški način. V velikem šotoru v Zavirju v Kulturno športnem centru so pripravili družabno srečanje z živo glasbo. 

Pred mnogimi leti, ko še ni bilo na reki Muri mostu in Prekmurje ni bilo tako povezano s Prlekijo, so iz sosednjih vasi hodili na proščenje na Razkrižje, saj so se takrat popeljali z raznimi čolni, pozneje pa že tudi z brodom. Takrat so bile velike vaške veselice na Razkrižju in v Kantini pri reki Muri, kjer so se spletle vezi in tako so se tudi mladi na veliko poročali iz obeh bregov reke Mure.

J. Ž.

Starejše novice